gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo i bardziej dietetycznie. Oczywiście nie oznacza to, że już nigdy nie pojawi się na blogu coś mniej zdrowego lub coś bardziej kalorycznego :) Przepis na te gołąbki znalazłam tutaj . Gorąco polecam, bo naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża kapusta włoska 500g mięsa mielonego drobiowego 100g
kuchnia doskimożesz również użyć słonecznika lub orzechów włoskich, również wcześniej uprażonych na suchej patelni. Jeśli natomiast masz lenia, to surówka bez garnishu również obleci. Inne przepisy, w których znajdziesz marchewkę: Zupa krem z marchewki Zupa orzechowa Pasztet z ciecierzycy Klopsiki warzywne Zupa miso z tofu Chakalaka Artykuł Surówka z marchewki pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanskładniki łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kulki układamy, lekko spłaszczamy. W środku każdej robimy dołek, w który wkładamy wiśnię lub konfiturę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 15-20 minut, aż się zrumienią. Dla tego smaku, ich kruchości i delikatności warto poświęcić trochę czasu w kuchni. I jeszcze jedno – dzieci bardzo
mojewypiekiinietylkoCrumble - tradycyjny deser kuchni angielskiej, to nic innego jak zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką. Jeden z moich ulubionych deserów, który serwuję Rodzinie przez cały rok, ale jesienią jest przez nas szczególnie porządany, bo robię go z jabłkami z naszego ogrodu:) Moje crumble to warstwa krojonych jabłek z cynamonem i orzechami włoskimi, zapieczona razem z pyszną maślaną kruszonką z dodatkiem
Słodko-Słony Świat IlonyZupa z samych warzyw,bezmięsna bardzo lekka i przyjemna w smaku. Idealna dla tych co chcą zrzucić nieco kilogramów. 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek
Kolorowa kuchnia ElkiNaleśniki robiłam już na sto sposobów, używałam różnych mąk, robiłam z mlekiem i z wodą i z piwem, po prostu różne. Te też niby są
Życie zaczyna się w kuchniSurówka, którą przygotowuje się błyskawicznie. Najlepsza do dań z grilla. Ale nie tylko. U mnie z przyprawą, która odkryłam podczas ostatnich zakupów i powiem szczerze,że
Kuchnia z widokiem na ogródProponuję kolejną odsłonę dania z kurczaka. Jest to fajna potrawa, bo można ją wcześniej przyrządzić. Ja przygotowuję ją dziś na jutrzejszy obiad- jutro tylko do piekarnika
Kuchnia BeatyZapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania i jestem(...)mieści się w małej szafce. Do tego ma wspaniały kolor ciemno czerwony – jeden z moich ulubionych:). Dużym plusem tej marki jest możliwość wyboru koloru blendera pod kolory w naszej kuchni, mamy do dyspozycji całą tęczę. Blender dobrze i szybko miele, czyli spełnia swoją podstawową funkcję. Ma łatwą i wygodną regulację prędkości pracy. Dzięki niemu szybko przygotujemy zdrowy koktajl
Mała Cukierenkałóżka i wylądowałam w kuchni, na siłę coś ugotowałam. Postów obiadowych nie będzie, oczywiście zdjęcia też jakieś takie... Pfff. "Uraczę" Was jednak pyszną owsianką. Ostatnio lubię je jeść na śniadanie, z różnymi dodatkami. Dziś banany, orzechy i miód. Pyszna. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 mały banan 2 orzechy włoskie szczypta ziaren siemienia lnianego pół łyżeczki
KardamonovyWłaściwie do astronomicznej zimy jeszcze kilka chwil, ale czy ktokolwiek kojarzy Grudzień z jesienią? Dlatego ja żegnam się z nią dziś, ostatniego dnia Listopada i z
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepisu z bloga Kornik w kuchni na Chleb orzechowy . Jakoś zawsze coś stawało na drodze. A to orzechów mi akurat zabrakło. A to mąka razowa się skończyła. A to zapomniałam drożdży zakupić w sklepie. W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie. Dla fanaberii smakowej zamieniłam orzechy włoskie na orzechy nerkowca i zamiast tradycyjnego
Grunt to przepis!Sałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe
Mechanik w kuchniPrzepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Kuchnia DanusiCiasto jest lepsze gdy 2 dni postoi w temperaturze pokojowej. Robi się wtedy miękkie. Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 jajka
Darcia w kuchniNajczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek. Inne
Moja smaczna kuchniaktóre znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich orzechów kozi serek (może też
Kulinarne InspiracjeOtrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest jeszcze francuska i włoska oraz romansh. Jedak w całej Szwajcarii można porozumieć się w języku niemieckim po uprzednim poproszeniu autochtonów, aby zmienili szwajcarską wersję niemieckiego na tzw. Hochdeutsch. Wracając do naszej inspiracji kierowaliśmy się wpływami francuskimi, tym, że to kraj górzysty, a więc górale, a jak górale to też prosta wiejska kuchnia :) Taki przyświecał
vegetanieKarnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g gotowanej
Mechanik w kuchniCoś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie
W kuchennym oknie Ewy