ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik
Moja smaczna kuchniaWystarczy ugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków(...)lodówce. Notes - do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy - użyłam czerwonej pasty curry Mae Ploy By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniPyszna, bardzo chrupiąca granola z domowego piekarnika. Idealna do jogurtu czy mleka. U mnie bije rekordy popularności z jogurtem naturalnym. Świetna na śniadanie, ale także do
Kuchnia bezglutenowaUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1
Tradycyjna KuchniaAntipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia
W kuchni Katieakoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł
vaniliowoczekoladowapojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło. Co dla mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki
Chilli Czosnek i Oliwajaglany! Jak przygotować waniliowy budyń jaglany z mąki jaglanej? Składniki 2-3 łyżki mąki jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub więcej) owoce mrożone i orzechy włoskie jako dodatki mięta do dekoracji Przygotowanie: ¾ szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym w rondelku. Do ¼ szklanki wsypujemy mąkę jaglaną, dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy, cały czas mieszając, do garnka(...)Kiedy budyń ma już odpowiednią konsystencję, przelewamy go do salaterek, dekorujemy owocami, orzechami, miętą i podajemy. Smacznego! The post Waniliowy budyń jaglany appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka - idealne dla alergików i osób na diecie (tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka - bardzo
Kuchnia bezglutenowaChyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych. Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków
Kuchnia domowa AniEkspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1
Tradycyjna KuchniaSkładniki: Ciasto 4 szklanki mąki 200 g masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 18
O kuchni z uczuciemDziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka
Tradycyjna kuchnia KasiNa świąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników
Kuchnia BeatyDziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka . Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę , czyli pyszną włoską odmianę białego
Anielska Kuchnia AniEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam
Oryginalny smak