włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni(...)nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina...?Jeśli nie macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru.Focaccia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepół, całość doprawiamy ziołami włoskimi i listkami świeżego tymianku, rozgniatamy pół ząbka czosnku. Grillujemy warzywa z czosnkiem na suchej patelni, następnie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek i makaron, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego. The post Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami (light) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRagu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie
wysmienitypowodu sesji i zamętu przed planowaną podróżą . Wyjechałam na dwumiesięczny staż na Włoską farmę ekologiczną i serdecznie was z niej pozdrawiam! Mam nadzieję, że zdobędę tu wiele umiejętności i nowych doświadczeń związanych z gotowaniem, przetwórstwem i wieloma innymi rzeczami. Wszystko czego używają w tutejszej kuchni jest organiczne, wyhodowane i zebrane naszymi rękami, więc przepisy które przywiozę będą przepełnione zdrowiem, smakiem
Gawron w rosoletermin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano Sos: 1 łyżka mąki ½ szklanki słodkiej śmietany 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka włoskich ziół słodka papryka, cukier, sól i pieprz do smaku, suszony czosnek Przygotować
Czerwień i błękitrobienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy
Pasja SmakuTreściwa sałatka niekoniecznie musi być z kurczakiem. Tutaj mięso świetnie zastępują orzechy i ser camembert. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują, co daje nam naprawdę cudowny
Szefowa kuchniZ okazji Święta Dnia Matki wszystkim Mamom życzę spełnienia marzeń, wielu pozytywnych wzruszeń oraz pociechy z dzieci. Przy okazji prezentuję przepis na pyszny tort orzechowy. Upieczcie
Tradycyjna kuchnia KasiUwielbiam połączenie słodyczy z kwaśnym- tak jak w tym idealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :) Składniki: 25 dag mąki 125 gram masła 1 jajko
Tradycyjna KuchniaDziś postanowiłam przyrządzić gulasz warzywny z makaronem od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Pyszne danie które możemy przyrządzić w niecałe pół godziny, lubię takie dania
Bajeczna KuchniaSzukam słów aby opisać smak tej
Pan i Pani Smith w kuchniŚwietna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Dzisiaj szybciutki post i proste szybkie danie. Super dla dzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że
vegetanieWitam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy
Kuchnia BeatyBezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia Beaty