kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:133/268)

Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią 168

Pogoda smętna i szara, dlatego dzisiaj zapraszamy na słoneczne włoskie klimaty. Pomysł idealny nie tylko na śniadanie, ale również jako przystawka bądź imprezowa przekąska. Potrzebujemy tylko

Bananowe Pole
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym 196

Delikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł

Oryginalny smak
Koszyk Guzzini Vintage 200

internetowego Rossi.pl otrzymałam w pięknym zielonym kolorze koszyk do pieczywa . Jest to produkt z linii Vintage włoskiej firmy Guzzini. Produkty z tej serii wykonano z termoplastycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się  kuchni. Koszyk jak i inne produkty z tej serii można myć w zmywarce.  Producent poleca go jako

Ala piecze i gotuje
CARPACCIO Z CUKINII 124

dzisiaj. Przygotowuję lekką przekąskę, potem gorąca kąpiel i relaks. Jutro od rana ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI:   1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny lub sok z cytryny grana padano orzechy włoskie A jak to zrobić: Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw.  Solimy

Kuchnia w opałach
Brak tytułu 133

Wczoraj wieczorem, mając niewiele składników do dyspozycji i mało chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne.Z pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne.Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów* ziemniaki* pomidorki koktajlowe* cebula* papryka - nie za dużo* tymianek, najlepiej świeży* kilka

kolorowotorcikowo
Granita miętowa 313

Mięta rośnie u mnie na balkonie, kilka gatunków rośnie też u taty na działce.Uwielbiam herbatę miętową, postanowiłam przygotować na jej bazie miętową granitę. Granita to popularny mrożony włoski deser, który idealnie pasuje na upalne letnie dni. Granita ma postać na wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru(...)powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste zielone kryształki. Granitę rozkładamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. The post Granita miętowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
I Międzynarodowy Dzień Carbonary - Carbonara Day 2017 - KONKURS 160

Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj obchodzimy I Międzynarodowy Dzień Carbonary 😊 Rok 2017 jest pierwszym, w którym obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Carbonary. Data święta tego chyba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nadziewane pieczarki pieczone 154

Smaczny pomysł na obiad! idealnie komponują się np. podane z kaszą gryczaną. Składniki: 8 dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Sen Nocy Letniej - czyli chłodnik ogórkowy z awokado 178

Zapadał zmierzch. Łuny zielonego światła rozlewały się w lasach nieopodal włoskiego miasta Monte Athena. Wielka miłość dwojga ludzi powleka litościwie te senne, magiczne nieistnienie. Hermia i

Karczma Honorietty
Bruschetta z pomidorami i serem feta 133

Taką właśnie lokalną wersję bruschetty jadłam na greckiej wyspie Zakynthos. Wyspa przez wieki była pod włoskimi wpływami, dlatego typowa dla Włochów grzanka z oliwą i

Kulinarne Inspiracje
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 92

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI 210

Połączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !Składniki:2 garście rukoligarść orzechów włoskich

Z Majeczką w kuchni
CARPACCIO Z BURAKA 153

Podchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiłaSkładniki:3 srednie burakigarść rukoli2 łyżki orzechów włoskich1 łyzka

Z Majeczką w kuchni
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 262

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę(...)przygotowany domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. The post Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 179

poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy się również jak zorganizować naszą kuchnię by móc przygotowywać bezpszenne potrawy (Autor zadbał o wszystko). Na razie nie rozważam całkowitego przejścia na dietę wykluczającą spożycie pszenicy, ale od czasu do czasu przygotuję w domu przepis(...)siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy"PRZEPIS{"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura

coolinarnastrefa.blogspot.com