Orzeszki SKŁADNIKI: cukier puder -0,5 szkl soda -0,5 łyżeczki jajka -2 szt margaryna palma -1 kost cukier waniliowy -1 opak mąka -3 szkl masło
Kuchnia Danusijest dostęp do wielkich zbiorników wodnych - Morza Śródziemnego i Oceanu Atlantyckiego. Dzięki tym akwenom ryb i owoców morza jest w Hiszpanii pod dostatkiem. Morskie bogactwo jest wykorzystywane w tutejszej kuchni, która zna setki przepisów na m.in. dania z ryb, ośmiornic i wodorostów. Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza(...)sery. Do takich należy zaliczyć wspaniałą i uchodzącą za delikatniejszą od włoskiej (parmeńskiej) surową szynkę jamon iberico oraz wszelkie sery kozie i owcze, jak choćby ser manchego wytwarzany z mleka owiec pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats
Pyry na GazPogoda smętna i szara, dlatego dzisiaj zapraszamy na słoneczne włoskie klimaty. Pomysł idealny nie tylko na śniadanie, ale również jako przystawka bądź imprezowa przekąska. Potrzebujemy tylko
Bananowe PoleDelikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł
Oryginalny smakinternetowego Rossi.pl otrzymałam w pięknym zielonym kolorze koszyk do pieczywa . Jest to produkt z linii Vintage włoskiej firmy Guzzini. Produkty z tej serii wykonano z termoplastycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się kuchni. Koszyk jak i inne produkty z tej serii można myć w zmywarce. Producent poleca go jako
Ala piecze i gotujedzisiaj. Przygotowuję lekką przekąskę, potem gorąca kąpiel i relaks. Jutro od rana ręce pełne roboty, czyli Kuchnia w opałach na gościnnych występach. SKŁADNIKI: 1 mała cukinia oliwa z oliwek sól biały pieprz ocet winny lub sok z cytryny grana padano orzechy włoskie A jak to zrobić: Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, używam do tego obieraczki do warzyw. Solimy
Kuchnia w opałachWczoraj wieczorem, mając niewiele składników do dyspozycji i mało chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne.Z pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne.Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów* ziemniaki* pomidorki koktajlowe* cebula* papryka - nie za dużo* tymianek, najlepiej świeży* kilka
kolorowotorcikowoMięta rośnie u mnie na balkonie, kilka gatunków rośnie też u taty na działce.Uwielbiam herbatę miętową, postanowiłam przygotować na jej bazie miętową granitę. Granita to popularny mrożony włoski deser, który idealnie pasuje na upalne letnie dni. Granita ma postać na wpół zamrożonego płynu, który swoim wyglądem przypomina konsystencją lody lub sorbety. Granita jest robiona głównie z wody, cukru(...)powtarzamy kilkakrotnie aż z całego płynu powstaną gruboziarniste zielone kryształki. Granitę rozkładamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. The post Granita miętowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNie wiem czy wiecie, ale dzisiaj obchodzimy I Międzynarodowy Dzień Carbonary 😊 Rok 2017 jest pierwszym, w którym obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Carbonary. Data święta tego chyba
Codzienna kuchnia niecodziennaSmaczny pomysł na obiad! idealnie komponują się np. podane z kaszą gryczaną. Składniki: 8 dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Tradycyjna KuchniaZapadał zmierzch. Łuny zielonego światła rozlewały się w lasach nieopodal włoskiego miasta Monte Athena. Wielka miłość dwojga ludzi powleka litościwie te senne, magiczne nieistnienie. Hermia i
Karczma HonoriettyTaką właśnie lokalną wersję bruschetty jadłam na greckiej wyspie Zakynthos. Wyspa przez wieki była pod włoskimi wpływami, dlatego typowa dla Włochów grzanka z oliwą i
Kulinarne InspiracjeCebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami
Przepisy i porady kulinarnePołączenie niecodzienne, to przyznać trzeba, ale w smaku... nie oceni ten kto nie próbował, więc nie czekajcie, składniki ogólnodostępne, próbujcie !Składniki:2 garście rukoligarść orzechów włoskich
Z Majeczką w kuchniPodchodziłam do tego połaczenia smaków dość niepoważnie,ale jak spróbowałam to wiem że napewno będę często je robiłaSkładniki:3 srednie burakigarść rukoli2 łyżki orzechów włoskich1 łyzka
Z Majeczką w kuchni