Kuchnie świata: Italia Kocham Italię i tęsknie za nią bardzo. Tęsknota ta nasila się gdy jest coraz bliżej wakacji. Kocham tamtejszy temperament ludzi, atmosferę panującą dosłownie... wszędzie! Małe włoskie kawiarnie i restauracje gdzie można zjeść pyszną pastę oraz świeże owoce morza i popić je naturalnie wspaniałą włoską kawą bądź winem. Uwielbiam: stare budynki i parkingi dla skuterów, na które jest
KreatywnePinyupodobań. Każda z nas mogła popisać się zdolnościami kulinarnymi, a Szef kuchni dzielił się z nami swoimi kulinarnymi spostrzeżeniami i udzielał wskazówek :)Podczas tego spotkania była tez możliwość skosztowania olejów firmy Oleofarm , bo gama ich jest duża, wybór trudny, ale zawsze smaczny. Mnie pasował olej z orzechów włoskich, spróbujcie proszę, nie kojarzy się tylko z tłuszczem, ale ma swój specyficzny(...)spotkaniu, które będziemy z córką mile wspominać.Kierujemy słowa podziękowania i uznania dla wszystkich osób, personelu hotelowego, którzy okazali nam dużo cierpliwości i życzliwości :) Sam szef kuchni :) A oto wszyscy uczestnicy spotkania. zdjęcie pobrane z: link
Proste Potrawyposiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie
Kuchnia w opałachKasza zamiast ziemniaków. Niezwykła kasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy
Karo in the KitchenBardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić. W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe
Dzieje kuchennej WiewióryKochani , w ten deszczowy dzień, podaję Wam bardzo smaczny i dietetyczny przepis na cannelloni. Jest to wersja wegetariańska, gdyż w rurkach nie ma mięsa, jak w
Z Kuchni Do KuchniMazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli
w kuchni i w ogrodzielisteczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo! Na pewno na stałe wejdzie do mojego repertuaru kulinarnego. Pokochałam dodatek pomarańczy do sałatek, a że w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się je często, na pewno wypróbuję jeszcze(...)czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż
Chilli Czosnek i Oliwazakłada siekanie składników ostrym nożem albo specjalnym narzędziem o nazwie mezzaluna (po włosku półksiężyc), czyli nożem o zaokrąglonym ostrzu i dwóch uchwytach. Wiele lat temu podpatrzyłam to narzędzie w programach Nigelli Lawson i od razu zapragnęłam je mieć. Nigella, które sama często podkreśla swoją nieporadność w kuchni, sprawnie i z gracją siekała nim zioła. Mezzaluna to przyrząd idealny(...)robione w moździerzu. Wybór metody pozostawiam Wam - sama lubię obie - czasem wolę sobie posiekać, czasem chcę się wyżyć i stłuc bazylię w moździerzu :) Pesto bazyliowe według metody włoskich babć Pesto genovese pesto wychodzi tyle, ile zużywam np. do 500 g makaronuczas przygotowania: 20-30 min.Składniki:(proporcje są tak naprawdę na oko) duży pęczek świeżej bazylii 2-3 ząbki
Chilli Czosnek i Oliwawrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast(...)przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy go w paseczki. Całość mieszamy. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i włoskimi orzechami. Taka sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem po świątecznym nadmiarze ciężkich potraw. Sałatkę z kurczakiem i ananasem jemy ze smakiem Smacznego! The post Sałatka z kurczakiem i ananasem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO- producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystkim prawdy, ale szkoda, że warzywo o tak długiej historii jest obecnie tak mało popularne. Boćwina rośnie dziko niemal na całym obszarze śródziemnomorskim i jest popularna w kuchni prowansalskiej, gdzie rośnie obficie dzięki sprzyjającemu klimatowi. Boćwina jest dość podobna do szpinaku i z tego co zauważyłam, często łączona z nim w jednym daniu. Po angielsku zwana mylnie „szwajcarską(...)Nicei. Czy Wam również przywodzi ona na myśl włoską frittatę? Jeżeli tak, to całkiem słusznie. Ciekawostką jest to, że wasze przypuszczenie ma swoje wytłumaczenie w historii regionu. Okazuje się, że Nicea jest częścią Francji dopiero od 1860 r, należała wcześniej do Republiki Genui, a następnie do Królestwa Sardynii. W rezultacie kuchnia nicejska posiada swoje unikalne tradycje, będące połączeniem tradycji
Chilli Czosnek i Oliwa