Sobota, weekend , więc po co stać w kuchni godzinami, kiedy można przyrządzić szybki obiad …oczywiście makaron . Polecam dzisiaj sos do makaronu z salsiccia i portabello . Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną kiełbasę. Do sosu użyłam świeżych kiściowych pomidorów
codojedzeniarazem kieruje się do niewielkiego ogródka. Zrywa trochę ziół i kilka pomidorów. Wraca do kuchni. Pomidory przelewa wrzątkiem, obiera ze skórki. Sieka drobno razem z czosnkiem, podsmaża na oliwie. Czeka żeby woda odparowała. Doprawia solą i odrobiną ziół. Odstawia, żeby sos się wystudził. Włoska gospodyni kule ciasta kolejno rozpłaszcza na placki. Chwilę się im przygląda i rozciąga
Pełny talerzziemi włoskiej dotarłam do Polski, co oznacza zakończenie moich zmagań w makaronowej podróży po Europie. Na finał wybrałam łazanki podane w zupie grzybowej. Zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki
Smakowity Blog KulinarnyKuchni z Zielonego Wzgórza.Ciasteczka bostońskie...są bardzo kruche, pięknie pachną cynamonem, idealnie pasują do popołudniowej kawy czy herbaty... Składniki:1 szklanka masła,1 i 1/2 szklanki cukru brązowego,3 jajka,1 łyżeczka sody,1 i 1/2 łyżki gorącej wody,3 i 1/2 szklanki mąki przesianej przez sito,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cynamonu,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Anioły w kuchniCiasto bananowe Składniki: Banany - 3 sztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki
Kuchnia Bon AppetitTrwa sezon na kapustę i borówki.. więc po raz kolejny postanowiłam je połączyć ze sobą i zamknąć szczelnie w słoikach (pamiętacie przepis na kapustę
Tradycyjna KuchniaTo najbardziej wilgotny, a zarazem puszysty chlebek kukurydziany, jaki kiedykolwiek jadłam. To zasługa dodanej maślanki. Składniki: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
Tradycyjna KuchniaTort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2
czarrna od kuchniSałatka z fetą i warzywami na waflu Składniki: - opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty) - kapusta pekińska - pomidory - ogórek - puszka kukurydzy konserwowej - średnia cebula - zioła
Kuchnia co dniaOd rana słyszę mamo mamo mamooooo ja chcę makaron ! Można temu zapobiec. Wykonanie makaronu proste, najdłuższą czynnościa w tym przypadku było samo gotowanie się makaronu.Składnikikolanka
Z Kuchni Do KuchniNajlepsze ciasto w moim domu.Snikers SKŁADNIKI:CIASTOmąka - 600 gramówcukru - 3/4 szklmargaryny- 200 g2 jajka3 łyżki mleka3 łyżki miodusoda oczyszczona - 2 łyżeczkiPOLEWA ORZECHOWA 120g margarynyorzechy
Kuchnia DanusiUśmiechnął się, pogłaskał po ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej
W kuchni Karmel-itkikuchni, to na pewno Jamiego Olivera. Za czasów gimnazjum po zajęciach siadałem przed telewizorem na wygodnej kanapie i puszczałem sobie jego program w tedy jeszcze na „Kuchnia TV”. Od „Nagiego Szefa” przechodząc przez jego „Rewolucje żywieniowe ” a skończywszy na „Dania w 15 i 30 minut”. Dla mnie jest to wielki autorytet kulinarny(...)Zioła i przyprawy: 10 gałązek świeżego tymianku, same listki 10 gałązek świeżego rozmarynu, same listki 1 mała wiązka kolendry 10 liści laurowych 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki nasion kopru włoskiego 2 łyżki wędzonej papryki (u mnie ostra) 6 goździków Pozostałe: 2 pomarańcze, skórka i sok 200g brązowego cukru (u mnie muscovado) 6 łyżek octu balsamicznego 200ml keczupu lub passaty
Blendmanbabkę bardzo nadzianą jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi i wiedziałam, że muszę ją zrobić. Wyszła absolutnie przepyszna, aż ciężka od nadzienia, wilgotna i doskonale przetrwała kilka dni. Miałam nawet wrażenie, że z dnia na dzień jest jeszcze smaczniejsza. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet ktoś bardzo niedoświadczony w kuchni. Polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki soli 180 g brązowego cukru 60 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 3 średnie jajka 1 łyżeczka cukry waniliowego 85 g posiekanych orzechów włoskich cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i obsyp mąką formę do babki o średnicy ok. 25 cm. Zalej rodzynki ciepłą wodą
karmelowyPizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to
Pyry na Gazjest aromatyczna i ma ciekawy smak. Wyczuwalny jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego
Chilli Czosnek i Oliwadipy i świeże, domowe pieczywo z patelni gotowe w kilka minut! Udanej zabawy w kuchni i na parkiecie! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta
Moja smaczna kuchniaŻar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i talerzyki
Z Kuchni Do KuchniDomowe pieguski (oryginalny przepis TU ) Składniki: - 200g masła - 3/4 szklanki cukru - 1 jajko - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kuchnia co dniaPrzedstawiam 3BIT-a w wydaniu bardziej eleganckim, świątecznym nawet można by było powiedzieć. ;) W moje ręce ostatnio wpadła włoska śmietana Bravo, do kupienia TUTAJ . Jest
MamaOskarkaMoja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje
Zainspirowana w kuchniMiała być sałatka na jutro. Miała. Jak zrobiłam - tak postanowiłam od razu ją wciągnąć... Składniki: 2 garście liści różnych sałat 1 większa gruszka 1 krążek camemberta
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Moim problemem było to, że samotne wyjadanie sałaty na kanapkach jest długotrwałe, a taka sałata więdnie dość szybko. Przypomniał mi się sposób który widziałam gdzieś na
W kuchni bez szafekSkładniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych
Mango Papaja