kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:128/268)

Makaron z łososiem – w kremowym sosie 214

Jeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś

Karo in the Kitchen
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 156

Kolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować

Karo in the Kitchen
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 198

Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska

Chilli Czosnek i Oliwa
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 221

Salve! (; Dzisiaj zapraszamy Was na proste, choć obłędne ciastka sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i

Symfonia Smaków
Babeczki z masą makową 133

 mąka pszenna - 40 dag margaryna- 20 dag cukier puder - 2 łyżki żółtka - 2 szt zimna woda - 2 łyżki MASA: masa makowa - 30 dag orzechy włoskie

Camilla w kuchni
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 211

Dwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis

Kuchnia w czekoladzie
Grzyby w białym winie z dodatkiem orzechów włoskich 95

Kolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek

Tradycyjna Kuchnia
Keks z bakaliami 178

Składniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów

Aga w kuchni
Proste muffinki bananowe 233

Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany - z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku

Ciastkozercy
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2013/2014 92

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Świat wina się zmienia. Także włoskie winnice zmieniają swoje podejście i strategie na rynku międzynarodowym, a Gambero Rosso stara się w spokojny i przystępny sposób komunikować te zmiany otoczeniu. Niemal na całym świecie styl życia oraz konsumpcja zmieniają(...)dobę prezentowane są wybitne postaci, relacje z podróży, nowości i ciekawostki, - to wydawnictwo dla miłośników dobrej kuchni, którego nakładem ukazują się przewodniki po świecie win, restauracjach, miastach i hotelach.  W Warszawie mieliśmy, można to już śmiało powiedzieć – cykliczną degustację najlepszych włoskich win przewodnika Gambero Rosso. Miejsce wszystkim miłośnikom wina, jak również osobom zawodowo związanym z winami było doskonale znane

królestwo garów
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 185

się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady Wawel - 1/4 łyżeczki soli morskiej - 100g cukru trzcinowego - 180ml

Pland based fille
Zupa z kapustą włoską. 244

Składniki: 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 1 mała główka kapusty włoskiej 2 l bulionu mięsnego

O kuchni z uczuciem
Kartofelki marcepanowe. Kuleczki marcepanowe. 272

Składniki:200 g masy marcepanowej,kakao naturalne. Przygotowanie:   Masę marcepanową robimy sami lub kupujemy gotową - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym

Aga w kuchni
Hummus 154

Coś dla fanów kuchni bliskowschodniej, dbających o linię oraz wegetarian. Potrawa ta jest popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Można spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta

Zainspiruj się kuchnią
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 291

past i pizzy.  Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.  Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania