kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:128/268)

Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 193

Georg Bernard Shaw miał ponoć w życiu dwie wielkie miłości – gawędzenie i jedzenie. Zawsze jednak powtarzał, że przy jedzeniu powinno się milczeć, co z uwagi

Bon Ton Italia
Dorada pieczona z ajvarem i oliwkami 119

Dorada pieczona z ajvarem i oliwkami Składniki – 2 porcje: Dorada – 2 sztuki Ajvar – 3-4 łyżki Orzechy włoskie - 1/2 szklanki Oliwki czarne – 20 sztuk Natka pietruszki

Kuchnia Bon Appetit
Kotleciki buraczane z komosą ryżową 118

Kotleciki buraczane z komosą ryżową Składniki – 8 sztuk: Quinoa trzy kolory Sonko – 100g Burak – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Koper włoski – ½ sztuki Imbir – kawałek 3cm

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z makaronem włoskim 346

Sałatki uwielbiam praktycznie w każdej kombinacji smakowej. Ta, którą chcę Wam pokazać, to połaczenie makaronu, ananasa i szynki konserwowej. Składniki: - 1/2 szklanki makaronu włoskiego - 1 puszka

Zainspirowana w kuchni
Zupa pieczarkowa 204

Zupa krem z pieczarek właściwie. Ostatnio chodziły za mną pieczarki i pieczarki poczynione zostały. W zupie. Pysznej. Składniki -pieczarki -bazylia -marchewka -liść włoskiej kapusty -kuchmistrz u

Z Kuchni Do Kuchni
zielone szparagi w cieście francuskim 132

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Szałołt ze grejfutym (Sałatka z grejfrutem) 156

chopy, co marudzōm na szałołty, bydōm sam mieć co do przegryzynia. 13 Co potrza? 2 ôbrane ze błōnek grejfuty 15 dkg żōłtego syra 15 dkg szinki pó szklōnki ôrzechōw włoskich pó gōwki mańszyj kapusty pekińskyj 6 łeżek jogurtu greckego sōl i pieprz Nojwiyncyj roboty bydzie ze tym grejfutym, coby go seblyc 14 ze tyj gorzkij skōry. Ôrzechy mogecie trocha uprażyć(...)dużo 10 różnych 11 tylko 12 ô= ło 13 przekąszenia 14 rozebrać 15 wrzucić 16 bierzcie Artykuł Szałołt ze grejfutym (Sałatka z grejfrutem) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Włoski klops w sosie pomidorowym – pieczeń rzymska na obiad lub na kanapkę 195

Klops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je

Karo in the Kitchen
Sałatka z granatem, pomarańczami i orzechami włoskimi 144

Smaczna sałatka z owocami, które ostatnio bardzo przypadły mi do gustu. Do przygotowania tej sałatki wystarczą tylko 4 składniki, a przy okazji warto wspomnieć, że nie

Programista w kuchni
MUHAMMARA – DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW 169

MUHAMMARA to DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW, klasyczny przepis pochodzący... Artykuł MUHAMMARA – DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku 248

Na słodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków

Karo in the Kitchen
Calzone- czyli chlebek z farszem. 117

Calzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi

vaniliowoczekoladowa
Makaron z łososiem – w kremowym sosie 202

Jeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś

Karo in the Kitchen
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 141

Kolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować

Karo in the Kitchen
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 195

Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska

Chilli Czosnek i Oliwa