kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:120/268)

Sernik kapitański 181

Składniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru

Luźna Kuchnia
Muffiny orzechowe 172

Składniki na 16 muffinek  1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 jajka pół margaryny pół szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo-orzechowego

Humanistka w kuchni
Pesto z rukoli 184

Składniki: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól morska,  pieprz czarny

Aga w kuchni
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 195

mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, ozdabiamy cukrową posypką i połówkami orzechów włoskich. Wesołych i smacznych Świąt. The post Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z frużeliną wiśniową 216

Akademii Kulinarnej Whirlpool nie może go zabraknąć :D dlatego przesyłam śliczne zdjęcia, dobry przepis i najserdeczniejsze życzenia :) Całej Akademii i jej włoskim gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna dziękuję za wspieranie idei twórczego gotowania i przełamywania stereotypu powtarzalnej kuchni oraz życzę dalszych sukcesów, pełnej satysfakcji podczas realizacji wszystkich przedsięwzięć, a także dalszego owocnego wypełniania swojej misji ;) P.S. zapraszam na więcej

Kulinarna (nie)codzienność
Apetyt na Polskę, Expo Milano 2015 127

Książka " Apetyt na Polskę " powstała z myślą promowania  tradycyjnej jak i nowoczesnej kuchni Polskiej na Expo 2015 w Mediolanie. Wydanie jest w wersji polsko-angielskiej i polsko-włoskiej, do pobrania na stronie www.expo.gov.pl . Zdjęcia zachwycające, wydanie przepiękne, czysty relaks przy otwieraniu każdej strony, wracam do niej już kilkakrotnie i mój zachwyt nią nie słabnie!. Dla mnie niewyczerpane źródło inspiracji

Apetyczna babeczka
Francuskie rożki z pieczarkami 179

Interesująco, imprezowo, wytrawnie i pysznie:) Uwielbiam te rożki i bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie

In my kitchen
Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi 135

To był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to

Moja smaczna kuchnia
Marynowane bakłażany do słoików na zimę 168

Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek

Tradycyjna Kuchnia
Muszle nadziewane kurczakiem zapiekane z orzechami i serem 338

Składniki 15 dużych muszli do nadziewania 1 kulka mozzarelli garść orzechów włoskich 1 filet z kurczaka 2 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 171

W ten weekend po raz kolejny daliśmy się ponieść włoskim smakom. Tak to już jest, że co jakiś czas pada między nami hasło pizza i wtedy

Kuchnia po mojemu
Słoneczny drink 142

Jako, że mam dziś Imieniny to zrobiłam prostego drinka...Kto nie może..niech zastąpi alkohol ..wodą!Składniki są wysokiej jakości, orginalne włoskie , więc smak jest jak

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z pesto 195

Składniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron

Aga w kuchni
“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 192

śmietaną mają więcej odwiedzin niż wydumane, pracochłonne dania. Dlatego jest nisza dla książek takich jak “Polska kuchnia” Joanny Furgalińskiej, bo takich klasycznych przepisów jest mało w Internecie i mało wydaje się takich książek. Zwłaszcza, że coraz więcej jemy dań tajskich, włoskich czy innych. Tak bardzo kombinujemy, co by tu nietypowego podać na stół, że niedługo zwykły czarny chleb stanie się(...)chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania.   A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne typu kluski i pierogi, które nasze babcie lepiły w długie, zimne wieczory. Mamy grzyby i kiszonki

Ugotowane pozamiatane
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 315

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen