kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:114/268)

Sałatka z selera i orzechów włoskich 200

Składniki: 2 ćwiartkowe słoiczki selera sałatkowego 100 gram orzechów włoskich  200 gram brzoskwiń z puszki 300 gram piersi drobiowej Sposób wykonania: Pierś drobiową ugotowałam z

Darcia w kuchni
Sałatka z koprem włoskim 139

1 czerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE:  

w mojej kuchni
Sałatka z roszponką i malinami 170

Składniki: 2 garście roszponki, 1 garść malin, 1/2 sera camembert, kilka orzechów włoskich, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie:      Roszponkę układamy na talerzu. Następnie kroimy

Aga w kuchni
Pasta con la salsa 146

Dziś znowu siedze w tych marynatach... I zatęskniłam za czymś bardzo włoskim, sycylijskim. Zatęskniłam za obiadem , który MUSI być tam codziennie,jak amen w pacierzu.To była

Z Kuchni Do Kuchni
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 130

kuchni szwajcarskiej. Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą W tym daniu połączyłam smaki, które kojarzą mi się właśnie z kuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem(...)winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie

Pełny talerz
PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 111

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o

Kuchnia MagdaLeny
Kora orzechowa 715

To ciasto kojarzy mi się z jesienią.  Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka nicejska 179

warzyw świeżych i gotowanych, wzbogacona smakiem wędzonej ryby i filecików sardeli z puszki (anchois). Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że to włoski klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien

Trzeci talerz
Miodowy SNICERS 226

Składniki: ciasto: 2,5 kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła

Luźna Kuchnia
Trochę zapomniany już smak gołąbków 212

Pamiętam, że kiedyś wcale nie przepadałam za tym daniem. Źle mi się kojarzyło - ze szkolną stołówką i brakiem smaku. Co tu dużo mówić stołówkowe gołąbki były

Ratunku obiad
Cieciorka ze szpinakiem 169

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski, dla wielu znana z hummusu. Wykorzystać ją jednak w kuchni można na wiele sposobów.Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni,  a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie.Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli

kolorowotorcikowo
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 123

Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować.Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie

Przepisy Aleksandry
MAZUREK KAJMAKOWO-ORZECHOWY 140

Nasz drugi tegoroczny mazurek. Wersja dla wielbicieli kajmaku i orzechów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
Sałatka Waldorf 213

zdrowo i kolorowo. Sałatka  Waldorf. Jest to, moim zdaniem… i nie tylko, genialny sposób na podanie niezbyt może lubianego i docenianego w naszej kuchni  warzywa,  jakim jest seler. Dobór odpowiednich składników, a mianowicie jabłek i orzechów włoskich (bez tych składników nie może się obejść) sprawia, że seler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki.   Składniki: -  1 średni

mojewypiekiinietylko
Gruzińskie bakłażany z orzechową pastą 140

Gdy tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową

Food Square