Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać(...)słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić
Z Kuchni Do KuchniFenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, którego do tej pory nie jadłam. Ale widywałam na blogach (np. w zupie u Matki Polki) i wiedziałam, że w końcu przyjdzie czas, żeby fenkuł wylądował w mojej kuchni. I czas taki przyszedł. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyświata Grillowanie na świeżym powietrzu zawsze jest przyjemne , a wymyślanie co wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam
Ogrodnik w podróżyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem tworzy bardzo zgrany duet. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla a dokładnie z przepisu Pascala. Polecam Post Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeZielony omlet z włoską nutą. Dużo bazylii, oliwki, feta, pomidory i truskawki. Pewnie zastanawiacie się jak to truskawki. Otóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam
wesoła kuchniaGnocchi to rodzaj włoskich klusek.Podobne do naszych polskich kopytek tylko znacznie mniejsze i o innym kształcie. Podobno istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków
Życie zaczyna się w kuchniZdrowy deser :) Trufle Składniki orzechy włoskie 1 szklanka słonecznik łuskany 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki syrop klonowy 2 łyżki mielone orzechy włoskie do obtoczenia Sposób przygotowania
czarrna od kuchniSos pomidorowy to rzecz tak niezbędna dla włoskiej gastronomii jak koło dla samochodu lub linijka dla architekta. Często używamy sosów ze sklepu lub zastępujemy go rozwodnionym
Bon Ton Italiaziemniakami. Już dziś życzę Wam smacznego:) Ja uwielbiam gołąbki! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 główka kapusty białej lub włoskiej przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek świeży drobno posiekany koperek Przygotowanie: Gotować kaszę około 15 minut, aby była lekko twarda. Cebulę posiekać, mięso zmielić. Cebulę smażymy(...)farsz i zawinąć. Do garnka wlać oliwę i ułożyć gołąbki. Podlać 6 szklankami wrzącej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej
Zasmakuj Kuchni3 średnie ziemniaki3 jajka2 udka z kurczaka100 g tarkowanego żółtego sera4 średnie ogórki konserwowe1 mała czerwona cebula1 majonez (400 ml)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól
Świat Domowej Kuchnioprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. S macznego Gdzie możecie kupić orzechy włoskie w karmelu DeliDeli? w sieci sklepów Kuchnie Świata w sklepie internetowym Scrummy
Słodkie okruszkiznalazł, a raczej ona.Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej
bistro mamaPomyślcie sami - czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli
Sajkofanka smakuNaszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków. Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :) Proste, szybkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDługo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna
My Culinary Art