Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 187użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej. Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny
Ugotować
PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI 155Obecnie można kupić w sklepach różne gotowe pasty na bazie włoskiego grochu, ale chyba nic nie zastąpi smarowidła domowej roboty :) Stworzyłam ilustrację, która przybliży wam cenne
Marcepanowa kuchnia
Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka 209Składniki 2 woreczki ryżu 1 paczka warzyw na patelnie typ włoskiego 1 łyżeczka masła 2 filety drobiowe jajka Tłuszcz do smażenia Wykonanie; Ryż ugotować Al ‘Dante
Anioły w kuchni
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 192Tradycyjna włoska Piadina Romagnola to placek z mąki pszennej z dodatkiem smalcu pochodzący z rejonu Emilia Romania w północnych Włoszech. W Polsce niezbyt
Kuchnia bezglutenowa
Gnocchi - włoskie kluski 206Gnocchi to kluski włoskie odpowiednik naszych kopytek. Przysmak z ziemniaków. Można je podawać na różne sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten
O kuchni z uczuciem
Włoska zupa pomidorowa 197Na poniedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa . Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np
Kuchnia Beaty
Włoski groch -cieciorka 154http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/woski-groch-cieciorka.html Składniki około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia 2 duże cebule kawałek selera
w mojej kuchni
Włoskie limoncello 245Wspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony. SKŁADNIKI: 6 cytryn (sok + skórka) szklanka cukru 0,5l wódki 0,25l spirytusu PRZYGOTOWANIE: Cytryny
Pyry na Gaz
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem 260Pomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 279Słynne, amerykańskie ciasteczka należące do kategorii tych niezbyt pięknie się prezentujących natomiast przepysznych. Ich smak rekompensuje ten niezbyt atrakcyjny wygląd. Chocolate Chip Cookies są delikatnie, kruchutkie
Słodka Strona
Spritz – orzeźwiający smak Italii 289Spritz, zwany także Spritz Veneziano , jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość
Bon Ton Italia
Zielone ravioli z rukoli 227Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem i posypujemy tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli. The post Zielone ravioli z rukoli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowa sałatka 371też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej.Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca.Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy(...)odcień.Zastosowanie w kuchni:• Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki.• Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie
Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi 283Od dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty
greenscarf
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 251samego rana sprawi, że nawet najgorszasłota wyda się nie tak straszna!Serotonina w ruch, do dzieła!A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam
W kuchni Karmel-itki