kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:101/268)

Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem 165

Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSkładniki:  opakowanie sera Capri  czerwona papryka  zielony ogórek  1/2 pęczka rzodkiewki  2-3 ząbki czosnku 

Moja smaczna kuchnia
Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem 201

Składniki:  4 jajka  2 łyżki jogurtu naturalnego  3 łyżki cukinii pokrojonej w kostkę  4 łyżki różyczek kalafiora + 1 łyżka do dekoracji 

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami 184

Składniki:  kilka listków rukoli  2 łyżki cieciorki z puszki  1/2 małej, czerwonej cebuli  1 łyżka startego parmezanu  1 łyżka zielonego ogórka

Moja smaczna kuchnia
Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą 199

Składniki:  200 g makaronu razowego sedani Misura  szklanka osączonej białej fasoli, opłukanej  kilka kawałków suszonych w oliwie pomidorów Sacla  posiekana natka pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami 177

Składniki: (dla 2 osób) 2 jajka 4 plastry suszonych w słońcu pomidor 1/2 szklanki soczewicy z puszki opłukanej kiełbaska peperoni szczypta suszonego oregano szczypta przyprawy Specialite

Moja smaczna kuchnia
Bukiet sałat z brokułami i jajkiem z dodatkiem bazyliowego pesto 236

Składniki:  mix trzech ulubionych sałat  4 jajka ugotowane na twardo  2 czerwone papryki  1/2 ugotowanych na parze brokułów  1/2 słoiczka pesto

Moja smaczna kuchnia
Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoc 224

Przygotowanie: (1 porcja)  1/2 bułki ciabatta  2 łyżeczki pesto rosso Sacla  2 plastry sera Capri  3 szczypty suszonego oregano  2 plasterki

Moja smaczna kuchnia
Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką 292

Składniki:  czerwona, duża papryka  średnia cukinia  2 duże pomidory  bagietka  łyżeczka oregano  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  2

Moja smaczna kuchnia
Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą 168

Składniki:  100g makaronu mini penne rigate  średniej wielkości cukinia  1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki  ząbek czosnku

Moja smaczna kuchnia
Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano 208

Składniki: pomidor obrany ze skórki  mała czerwona papryka  2 szczypty suszonego oregano  2 kromki razowego chleba żytniego  z żółtym serem i dymką

Moja smaczna kuchnia
Makaron z serem twarogowym, porzeczkami, amerykańskimi borówkami i malinową konfiturą 180

Składniki: ( porcja )  50 g makaronu pipe rigate Barilla  plasterek twarogu  garść amerykańskich borówek  garść porzeczek czerwonych i czarnych  2 łyżeczki malinowej

Moja smaczna kuchnia
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 179

Składniki:  duża cukinia  kula mozzarelli startej na dużych oczkach  1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w

Moja smaczna kuchnia
Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem 198

Składniki:  kromka razowego chleba  1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry  garść ugotowanego i obranego bobu  1/2 ząbka czosnku  zioła: koperek, natka

Moja smaczna kuchnia
Masło z orzechów włoskich/nerkowców/migdałów - Nutura 202

migdałów konsystencją znajduje się pomiędzy włoskimi a nerkowcami. Smak: z orzechów włoskich – pierwszy raz spotkałyśmy się z tak tłustym masłem orzechowym. Jednak nie ma co się dziwić, bo włoskie orzechy faktycznie należą do tych najtłustszych. Masło posiada charakterystyczną goryczkę tych orzechów, którą osobiście bardzo lubimy, ale nie da się go wyjadać łyżeczką (to też jest plus :P). Naszym zdaniem gdyby(...)jest to co skradło nasze serduszka. Tutaj również trzeba się powstrzymywać przed zjedzeniem pół słoiczka na raz. Podsumowanie:  Tyle pyszności i tyle z nimi możliwości w kuchni! Masło z orzechów włoskich naszym zdaniem najlepiej pasuje do dań wytrawnych. Użyłyśmy je do szpinakowego pesto i tak nam zasmakowało, że cały tydzień ciągle je robiłyśmy aż do wykończenia słoiczka

Candy Pandas
Pesto z surowego brokuła 191

Brokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowtne, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, chroni nasze oczy (luteina i zeaksantyna!), reguluje poziom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!