kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:95/268)

Ratatuja z bobem 146

Składniki:  100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu  papryka  cukinia  1/4 bakłażana  2 pomidory  cebula  4 ząbki czosnku

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki 253

Składniki:  torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's  duża cukinia  4 ząbki czosnku  cebula  natka pietruszki  oliwa z oliwek z pierwszego

Moja smaczna kuchnia
Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami 152

Składniki:  cukinia  2 papryki czerwone  cebula  ząbek czosnku  1/2 puszki pomidorów pelati Cirio  sól i pieprz do smaku  3

Moja smaczna kuchnia
Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany posiekaną natką pietruszki 312

Składniki:  woreczek ryżu Tricolore Uncle Ben's  pojedynczy, oczyszczony filet z kurczaka  mała czerwona papryka  1/2 świeżej kolby kukurydzy  mała cukinia

Moja smaczna kuchnia
Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach 169

Składniki:  szklanka ciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej  1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie  390 g

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami 131

Składniki:  Semifreddo  400 ml śmietanki 30%  1/3 szklanki cukru pudru  350 g świeżych truskawek   150 g świeżych jagód  150

Moja smaczna kuchnia
Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową 157

Składniki: ( na 1 osobę)  spaghetti Barilla  garść zielonej fasolki szparagowej  garść posiekanego szczypiorku  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  suszone oregano

Moja smaczna kuchnia
Duszone warzywa śródziemnomorskie 141

Składniki:  cukinia papryka czerwona  3 ząbki czosnku  mała cebula  2 pomidory  2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżeczki suszonego oregano

Moja smaczna kuchnia
Panna cotta wg Aleex 160

sosu muślinowego znakomicie pasuje pyszny włoski deser – panna cotta znaleziony w kuchni u poli. Panna cotta, z włoskiego gotowana śmietanka, to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia Romania, Piemont lub Toskania). Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną

W mojej kuchni
Spaghetti carbonara 177

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z pestkami dyni i czarnuszką 401

też bolesne miesiączki. Polecam sałatkę zarówno na czas karnawałowych prywatek jak i do pracy. Zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej i częstego zaglądania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego

Kuchnia PROzdrowotna
Ravioli - włoskie inspiracje :) 115

Hej :) Włoskie inspiracje, czyli ravioli w innej odsłonie. Nasza wersja pierożków odbiega trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku

vegetanie
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 176

okazały się one bezzasadne, co widać po frekwencji.Do akcji zgłoszono 25 zup z 20 blogów. Najwięcej, bo aż 7, przepisów zgłoszono z kuchni orientalnej. Drugie miejsce należy się kuchni francuskiej i włoskiej (3), trzecie indyjskiej (2). Poniżej przedstawiam zgłoszone wpisy (w kolejności pojawiania się w akcji) wraz z linkami do blogów, z których pochodzą.    1. chłodnik

bastalena
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 188

wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto(...)smażyć, możecie je upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron po Grecku 223

Makaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)Makaron po Grecku - Składniki

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania