kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:103/268)

Caprese 300

Tej włoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu! Składniki:1 kulka mozzarelli1 duży pomidoroliwa z oliwekpieprz

Kuchnia domowa Ani
Cantucci z żurawiną 200

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego

SzczyptaSmaQ
Pizza farmerska 219

Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane

Z Kuchni Do Kuchni
Ciecierzyca na pomidorowo ( z kiełbasą) 163

Ciecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym

Buniabaje w kuchni
Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem 197

koperkiem 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Umyte pomidorki kroimy na pół, doprawiamy ziołami włoskimi i listkami świeżego tymianku, rozgniatamy pół ząbka czosnku. Grillujemy pomidory z czosnkiem na suchej patelni, następnie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek i makaron, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz wyłożony plastrami gotowanego(...)wędzonego łososia. Delikatnie doprawiamy płatkami chili w młynku. Podajemy zaraz po przygotowaniu. The post Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 154

powstało z miłości do marchwi i Męża rzecz jasna, dla którego wszelakie krzątanie się w kuchni jest dla mnie niekończącą się frajdą! No więc jest! Frajda, gorące ciasto, wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną

Zasmakuj Kuchni
Relacja z warsztatów dobrego smaku Monini 179

Tematem warsztatów była oliwa z oliwek extra vergine, bez której żaden włoski, hiszpański czy grecki szef kuchni nie może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony(...)posiadają więcej tłuszczu. Ma ona łagodniejszy smak. Oliwa Classico Monini z oliwek zebranych w środku sezonu ma bardzo harmonijny smak i aromat, dzięki któremu zyskała rzesze zwolenników wśród włoskich konsumentów. Od lat Classico jest najlepiej sprzedającą się oliwą we Włoszech. Zdjęcie: www.monini.pl                                 Siedziba firmy

Smakowity Blog Kulinarny
Panna Cotta 162

Chyba najpopularniejszy z włoskich deserów . Mnie szalenie podoba się wersja z galaretką zamiast sosu i pierwszy raz takową zrobiłam. Można ją przygotować samodzielnie ze świeżych owoców – i taka jest najlepsza! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Kurczak z papryką po węgiersku 291

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo

Kulinarna Pokusa
Włoska zupa Gosi 202

Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu. Dawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 201

łodygi w koszu. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na gładko. 2 Jeśli pesto byłoby zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Artykuł Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Crostata (włoska tarta) 170

drzewka owocowe uginające się od owoców. Zawsze gdy odwiedzam inne kraje testuję lokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych

maniapieczenia
Zapiekane kokardki 284

Składniki na 2 porcje: 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki 2 średnie piersi z kurczaka 1 op. kuleczek mozarelli GMO free

Luźna Kuchnia
Zupa z pieczonej ciecierzycy 129

jakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni.  ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem 118

Rewelacyjna wytrawna, bezglutenowa tarta z szynką włoska i młodym zielonym groszkiem. Idealne, kruche ciasto i pyszne nadzienie. Koniecznie do wypróbowania w Waszej kuchni!    SKŁADNIKI: ciasto:   180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g  masła  1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 600 g świeżego groszku 40 g startego Parmezanu 1 cebula

Kuchnia bezglutenowa