kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:112/268)

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 225

Cannelloni (rodzaj makaronu włoskiego) kojarzy mi się nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już

Różne smaki w kuchni
Surówka z kapusty włoskiej z kukurydzą 156

Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej (ok 500 g) 1 mała puszka kukurydzy 2 nieduże marchewki 1 czerwona cebula natka posiekanej pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku

Kuchnia domowa Ani
Chleb włoski 153

Przepis na szybki chleb włoski. Szybki w przygotowaniu, szybki w pieczeniu czego chcieć więcej. tak naprawdę nawet na śniadanie możemy go upiec wstając godzinę wcześniej

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak po włosku - przepis. 1500

Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni

Basia w kuchni
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 139

Na blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i

Szefowa kuchni
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 237

Chodziła za mną ostatnio ciecierzyca inaczej groch włoski. Postanowiłam wykorzystać ją w sposób niebanalny i rzecz jasna pyszny!Cicer Arietinum - bo taka jest jej łacińska

Z Kuchni Do Kuchni
Sos mięsny do makaronu 149

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także bardzo(...)smaku   Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Do podania makaron spaghetti  starty na tarce parmezan  a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :)  Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 384

przetestowania półmisek włoskiej firmy Guzzini. Testowany przeze mnie produkt jest to półmisek Vintage , koloru czerwonego i można bez problemu nabyć go w sklepie internetowym rossi. Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu: Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się w kuchni(...)się nie potłucze. Jakość wykonania - 5/5 Nie ma co tu się rozwodzić nad jakością wykonania, bo nie ma się do czego przyczepić... półmisek jest wykonany przez porządną włoską firmę... i tyle. Wygląd - 4/5 Co do wyglądu, to oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. Osobiście wolę naczynia wykonane ze szkła lub porcelany, ale pomijając ten fakt, półmisek ma nowoczesny ciekawy dizajn. Cena

IMPRESJA SMAKU
Prezenty po Choinkę - propozycje 158

nasz portfel czasami robi nam limity, więc można wybrać jedną pozycję, który też ucieszy. Ta pozycja będzie idealna nie tylko dla osób kochających włoskie klimaty, ale dla facetów, którzy niezbyt pewnie czują się w kuchni i nastolatków, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dlaczego? Książka jest w formie komiksu, obrazki z każdego etapu przygotowania i dodatkowe opisy każdej ilustracji

Blondynka Gotuje
Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego (Vellutata di finocchi) 143

Fenkuł  jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Cz ę sto gości na naszym stole ze względu na jego chrupkość, anyżkowy zapach, który zatraca sie podczas gotowania. Ugotowany jest słodkawy i bardzo delikatny w smaku.  Bardzo popularny  ze względu na jego wszechstronne(...)jest wykorzystywany do gotowania. SKŁADNIKI 2/3 kopry włoskie 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l wywaru warzywnego 2 łyżeczki suchych nasion kopru włoskiego pieprz PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojon ą  cebul ę  i czosnek. Doda ć  koper włoski pokrojony w cienkie plastry i 1 łyżeczkę

La grande e la piccola cuoca
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 154

Punktualnie o 16:30 spotkałyśmy się przy ulicy Chopina z: Martą, Angeliką, Anią, Joanną, Kariną, Dorotą i Gosią. W lokalu powitał nas szef kuchni Marcin Majcher, a po chwili zostałyśmy zaprowadzone do stolika. Jak na włoską knajpkę przystało, było w niej gwarno i tłoczno, więc odpowiedni klimat został zapewniony. Obsługiwał nas bardzo miły kelner, który wyczerpująco informował o każdej przynoszonej

Pasja Smaku
Apetyczna i szybka sałatka FIT do obiadu 982

Sałatki czy surówki podawane do obiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny

Kuchnia PROzdrowotna
Snickers z toffi, orzechami i masą budyniową 168

Moja propozycja na wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Jemy to ciasto na drugi dzień, kruche ciasto musi lekko zmięknąć. Ciasto kruche – wszystkie składniki ciasta wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Pyszna granola 120

Odmian granoli jest tyle, ile jej amatorów. W poniższym zestawie znajdziecie: 2 szklanki płatów owsianych (niebłyskawicznych) 10 dag rodzynek 1/4 szklanki żurawiny 1/4 szklanki trochę posiekanych

Humanistka w kuchni
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich 150

Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można

zdrowa vege kuchnia
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 120

Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 122

użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej.  Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny

Ugotować
Delikatne, włoskie kluseczki w sosie borowikowym 101

Dziś przygotowałam dla Was delikatne, włoskie kluseczki w pysznym sosie z borowikowym. Gnocchi to tradycyjna włoska potrawa – można je jeść same, z sosem pomidorowym lub

Kasia i jej kobiecy świat
PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI 95

Obecnie można kupić w sklepach różne gotowe pasty na bazie włoskiego grochu, ale chyba nic nie zastąpi smarowidła domowej roboty :) Stworzyłam ilustrację, która przybliży wam cenne

Marcepanowa kuchnia
Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka 158

Składniki 2 woreczki ryżu 1 paczka warzyw na patelnie typ włoskiego 1 łyżeczka masła 2 filety drobiowe jajka Tłuszcz do smażenia Wykonanie; Ryż ugotować Al ‘Dante

Anioły w kuchni
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 134

    Tradycyjna włoska Piadina Romagnola to placek z mąki pszennej z dodatkiem smalcu pochodzący z rejonu Emilia Romania w północnych Włoszech. W Polsce niezbyt

Kuchnia bezglutenowa
Koreczki caprese 132

Sałatka caprese z tych samych składników co klasyczna włoska przystawka, ale podana inaczej. Nie tylko smaczna, ale też ciekawie podana. Składniki: kilka pomidorków koktajlowych opakowanie

Zasmakuj Kuchni
Gnocchi - włoskie kluski 136

Gnocchi to kluski włoskie odpowiednik naszych kopytek. Przysmak z ziemniaków. Można je podawać na różne sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten

O kuchni z uczuciem
Włoska zupa pomidorowa 143

Na poniedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa . Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np

Kuchnia Beaty
Włoski groch -cieciorka 77

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/woski-groch-cieciorka.html Składniki   około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia 2 duże cebule kawałek selera

w mojej kuchni
Włoskie limoncello 181

Wspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony. SKŁADNIKI: 6 cytryn (sok + skórka) szklanka cukru 0,5l wódki 0,25l spirytusu PRZYGOTOWANIE: Cytryny

Pyry na Gaz