Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać
W SMAKSałatka genialna w smaku! Zakochałam się w niej ❤ Lekka i orzeźwiająca, a przy tym bardzo prosta w wykonaniu - jedynie 4 składniki i 10 minut pracy! Idealnie
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z
Kuchnia u KrysiBaton orkiszowo-bakaliowy Składniki: - płatki orkiszowe błyskawiczne - orzechy włoskie - mieszanka: żurawina, orzechy nerkowca i arachidowe, migdały - rodzynki Jumbo (kwaskowate) - suszone śliwki - suszona skórka pomarańczowa
Kuchnia co dniaSłynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej.
Kuchnia EllieKotlety z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego
Szefowa kuchniCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z
Moja smaczna kuchniaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z
Moja smaczna kuchniajakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej (czyli irańskiej). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi
Chilli Czosnek i Oliwasamowaru; - realizować dalej kurs migowego;- nauczyć się jeździć traktorem;- przejechać się czołgiem; - nauczyć się grać na saksofonie; - jeździć na wszystkie koncerty ulubionych zespołów (aktualnie w realizacji); - podrasować się w kuchni i polepszyć swoje zdjęcia;- nauczyć się szydełkować;- kupić nowy obiektyw;Nieco większe: - ukończyć studia, a później udać się na podyplmówkę z antropologii i kultury jedzenia;- zrobić nogawkę na całej(...)zjeść w trzygwiazdkowej restauracji;- wypić szampana z drobinkami złota;- zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną;- móc gotować z prawdziwą włoską mammą;- wybrać się do Rio na Karnawał;- dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji;Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż po całym świecie, poznać wszystkie kulinarne tajemnice i sekrety
W kuchni Karmel-itkipunkt przygotowane menu rewelacyjna obsługa, taras letni, ogród z placem zabaw dla dzieciaków i przede wszystkim zapach unoszący się z kuchni, sprawiają, że chce się tam być. Być i jeść. Co prawda, by poczuć się jak we włoskiej trattorii, trzeba zamknąć oczy, bo sam wystój zmierza w kierunku wino-kawiarni, niż typowej włoskiej pizzerii, jednak przecież to jedzenie jest najważniejsze
BaRepasDzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)można używać nazwy młody lub wczesny ziemniak, żeby cypryjskie, marokańskie czy izraelskie ziemniaki nie podszywały się pod nasze. Polskie ziemniaki z włoskim pesto Do pesto do sałatki z młodych ziemniaków możecie wrzucić dowolną zieleninę jaką macie w kuchni, a potem dorzucić do tego orzechy lub nasiona, parmezan i oliwę. Całość miksujemy. Nie musi z tego powstać gładka emulsja. Jeśli
Niedzielny kucharzGlinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia ciasta, dlatego często przygotowuję je w różnych odmianach. Dzisiaj będę Was kusić zapachem warstwowej drożdżówki z orzechami i powidłem. To smaczne ciasto przygotowują gospodynie ze wsi Glinik, położonej między Ropczycami a Wielopolem Skrzyńskim. Jego(...)cytryny odrobina mleka na rozczyn Składniki na masę orzechową: 12 łyżek mleka 1 i ¼ szklanki cukru 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki masła 4 żółtka Powidła śliwkowe – 1 słoiczek Glinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Mleko zagotowujemy z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy zmielone orzechy i ponownie zagotowujemy. W osobnej misce ucieramy masło i dodajemy do niego
Trzeci talerzDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc Jestemkonkursie „POLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki:· 5 filetów śledziowych z zalewy· 2 szalotki· ½ czerwonej peperoni· 2 bulwy kopru włoskiego
SzczyptaSmaQ