kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:112/268)

Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 132

użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej.  Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny

Ugotować
PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI 98

Obecnie można kupić w sklepach różne gotowe pasty na bazie włoskiego grochu, ale chyba nic nie zastąpi smarowidła domowej roboty :) Stworzyłam ilustrację, która przybliży wam cenne

Marcepanowa kuchnia
Ryż z warzywami z patelni z kawałkami kurczaka 165

Składniki 2 woreczki ryżu 1 paczka warzyw na patelnie typ włoskiego 1 łyżeczka masła 2 filety drobiowe jajka Tłuszcz do smażenia Wykonanie; Ryż ugotować Al ‘Dante

Anioły w kuchni
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 143

    Tradycyjna włoska Piadina Romagnola to placek z mąki pszennej z dodatkiem smalcu pochodzący z rejonu Emilia Romania w północnych Włoszech. W Polsce niezbyt

Kuchnia bezglutenowa
Koreczki caprese 145

Sałatka caprese z tych samych składników co klasyczna włoska przystawka, ale podana inaczej. Nie tylko smaczna, ale też ciekawie podana. Składniki: kilka pomidorków koktajlowych opakowanie

Zasmakuj Kuchni
Gnocchi - włoskie kluski 144

Gnocchi to kluski włoskie odpowiednik naszych kopytek. Przysmak z ziemniaków. Można je podawać na różne sposoby. W jednej z włoskich restauracji próbowałam z truflami i ten

O kuchni z uczuciem
Włoska zupa pomidorowa 150

Na poniedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa . Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np

Kuchnia Beaty
Włoski groch -cieciorka 83

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/06/woski-groch-cieciorka.html Składniki   około 300- 400g grochu włoskiego-ciecierzycy 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia 2 duże cebule kawałek selera

w mojej kuchni
Włoskie limoncello 190

Wspomnienie włoskich wakacji. Mocno cytrynowy, nie za słodki... najlepszy mocno schłodzony. SKŁADNIKI: 6 cytryn (sok + skórka) szklanka cukru 0,5l wódki 0,25l spirytusu PRZYGOTOWANIE: Cytryny

Pyry na Gaz
Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem 206

Pomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Amerykańskie Ciasteczka z Orzechami i Czekoladą - Chocolate Chip Cookies 216

Słynne, amerykańskie ciasteczka należące do kategorii tych niezbyt pięknie się prezentujących natomiast przepysznych. Ich smak rekompensuje ten niezbyt atrakcyjny wygląd. Chocolate Chip Cookies są delikatnie, kruchutkie

Słodka Strona
Spritz – orzeźwiający smak Italii 207

Spritz, zwany także Spritz Veneziano , jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość

Bon Ton Italia
Zielone ravioli z rukoli 167

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często  szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem i posypujemy tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli.   The post Zielone ravioli z rukoli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowa sałatka 320

też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej.Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca.Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy(...)odcień.Zastosowanie w kuchni:• Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki.• Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi 210

Od dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty

greenscarf