kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:112/268)

Spritz – orzeźwiający smak Italii 228

Spritz, zwany także Spritz Veneziano , jest jednym z najpopularniejszych drinków w północnych Włoszech. Jego historia sięga czasów habsburskiej zwierzchności nad okolicami Wenecji. Nieprzywykli do lokalnych, dość

Bon Ton Italia
Zielone ravioli z rukoli 175

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często  szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią(...)Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem i posypujemy tartym serem, najlepiej parmezanem, oraz listkami rukoli.   The post Zielone ravioli z rukoli appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kolorowa sałatka 324

też pokroić w kostkę Wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Połączyć z majonezem i jogurtem , doprawić. Chmieli Suneli to tradycyjna przyprawa kuchni gruzińskiej.Jest to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sól, kolendra, pieprz czarny, koper włoski, goździki, imbir, gorczyca.Zioła w przyprawie Chmiel Suneli są mieszane w jednakowych proporcjach, oprócz ostrej papryki i szafranu. Mieszanka ma charakterystyczny, zielonkawy(...)odcień.Zastosowanie w kuchni:• Chmieli Suneli to przyprawa kuchni gruzińskiej, gdzie jest składnikiem takich dań, jak: charczo i adżiki.• Chmieli Suneli stosuje się do przyprawiania potraw mięsnych, surówek, sałatek oraz bigosu. Nadaje potrawom mocny smak i intensywny aromat, dlatego należy ją stosować ostrożnie

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi 220

Od dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty

greenscarf
Orzechową porą... DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella. 205

samego rana sprawi, że nawet najgorszasłota wyda się nie tak straszna!Serotonina w ruch, do dzieła!A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam

W kuchni Karmel-itki
Korzenne ciasteczka owsiane 121

Składniki: 100g płatków owsianych 20g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 4 łyżki miodu 1 - 2 banany gorzka czekolada do polania

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z selera i orzechów włoskich 211

Składniki: 2 ćwiartkowe słoiczki selera sałatkowego 100 gram orzechów włoskich  200 gram brzoskwiń z puszki 300 gram piersi drobiowej Sposób wykonania: Pierś drobiową ugotowałam z

Darcia w kuchni
Sałatka z koprem włoskim 153

1 czerwona i zółta papryka 1 ogórek zielony 1 koper włoski 1 czerwona cebulka sól,cukier ,pieprz sok z cytryny,oliwa truflowa WYKONANIE:  

w mojej kuchni
Sałatka z roszponką i malinami 182

Składniki: 2 garście roszponki, 1 garść malin, 1/2 sera camembert, kilka orzechów włoskich, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie:      Roszponkę układamy na talerzu. Następnie kroimy

Aga w kuchni
Pasta con la salsa 165

Dziś znowu siedze w tych marynatach... I zatęskniłam za czymś bardzo włoskim, sycylijskim. Zatęskniłam za obiadem , który MUSI być tam codziennie,jak amen w pacierzu.To była

Z Kuchni Do Kuchni
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 144

kuchni szwajcarskiej. Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą W tym daniu połączyłam smaki, które kojarzą mi się właśnie z kuchnią szwajcarską. Kuchnią konkretną. Znajdziecie tu wołowinę oraz speck, którego wyjątkowy smak wymusza pojawienie się orzechów włoskich. Jak orzechy, to również jabłka, które kojarzą mi się ze wspaniałą szwajcarską szarlotką i cholerą (tradycyjna szwajcarska tarta z ziemniakami, serem, porem(...)winie. Z czego jeszcze słynie Szwajcaria? Z czekolady! Tak. Czekolada też się tutaj znalazła, choć w niewielkiej ilości. Danie główne potrzebuje też dodatków. Tutaj dobrze sprawdzają się popularne w kuchni alpejskiej knedle z pieczywa i gotowana kapusta kiszona w mojej wersji. Mieszanina smaków ogromna, jednak uwierzcie, dobrana i przygotowana z iście szwajcarską precyzją. ;) Składniki na 4-6 porcji: Rolady szwajcarskie

Pełny talerz
PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM 127

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o

Kuchnia MagdaLeny
Kora orzechowa 726

To ciasto kojarzy mi się z jesienią.  Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka nicejska 196

warzyw świeżych i gotowanych, wzbogacona smakiem wędzonej ryby i filecików sardeli z puszki (anchois). Oliwki i suszone pomidory nie pozostawiają wątpliwości, że to włoski klimat. Oryginalny przepis można znaleźć w książce Anne White „Kuchnia śródziemnomorska”. Ten jest lekko zmodyfikowany ze względu na dostępność ryb w polskich sklepach. 3 duże ugotowane jajka 250 g fasolki szparagowej – oczyszczonej z włókien

Trzeci talerz
Miodowy SNICERS 245

Składniki: ciasto: 2,5 kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła

Luźna Kuchnia
Trochę zapomniany już smak gołąbków 228

Pamiętam, że kiedyś wcale nie przepadałam za tym daniem. Źle mi się kojarzyło - ze szkolną stołówką i brakiem smaku. Co tu dużo mówić stołówkowe gołąbki były

Ratunku obiad
Cieciorka ze szpinakiem 183

Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski, dla wielu znana z hummusu. Wykorzystać ją jednak w kuchni można na wiele sposobów.Proponuję Wam szybkie, łatwe w wykonaniu danie. Dobre zarówno na obiad, jak i na kolację.Nie spędzicie wiele czasu przy kuchni,  a na stole pojawi się smaczne, zdrowe i odżywcze danie.Pamiętajcie jednak, że cieciorkę dzień wcześniej należy przygotować, czyli

kolorowotorcikowo
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 134

Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować.Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie

Przepisy Aleksandry
MAZUREK KAJMAKOWO-ORZECHOWY 154

Nasz drugi tegoroczny mazurek. Wersja dla wielbicieli kajmaku i orzechów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania