kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:121/268)

Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 195

wielkościach - taka mieszanka będzie prezentować się najpiękniej! Ja wybrałam moje ulubione fioletowe oliwki Kalamata pochodzące z Grecji oraz włoskie zielone. Gdy macie już wybrane oliwki oraz dodatki, wystarczy podgrzać je w garnuszku i umieścić w słoiku. Zapach roznoszący się wtedy w kuchni jest przepiękny! Oliwki dobre będą już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej będą się marynować, tym smak przypraw(...)porcji. Składniki: 450-500 ml oliwy 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 2 suszone papryczki peperoncino, rozgniecione lub 2 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (jeżeli nie macie, pomińcie) pęczek świeżej natki pietruszki (możecie zamienić na świeże oregano lub bazylię) 600 g mieszanych oliwek z pestkami opłukane z marynaty (u mnie zielone i Kalamata) Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 128

Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla

Szalona Kuchnia Eweliny
Wędrowny kurczak z Italii 655

Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii

Szalona Kuchnia Eweliny
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 154

Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Quinoa z fenkułem i ośmiornicą 168

smaczna) do tego oczywiście quinoa. Wszystkie te składniki należą w mojej kuchni do tych wyjątkowych, po które sięgam z radością i w miarę możliwości dość często, tym razem w połączeniu doskonałym (tak wiem, że to nieskromne). Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 2 małe fenkuły z nacią (koper włoski) 15 oliwek kalamata 1 puszka wędzonej ośmiornicy w oliwie z oliwek

Quinoa Raz!
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 157

Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie.  Kuchnia powinna przecież rozwijać się zgodnie z upodobaniami waszego podniebienia. Lampka winka przy kominku w najlepszym towarzystwie. :) I feel good!!!. Smacznego

I tu będę miała takie te
Grecki deser. 341

Grecja to dla mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser

Rozpustne gotowanie
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 218

Wiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej ) Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią.  UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik

Tradycyjna Kuchnia
Gałeczki orzechowe z marmoladą 136

Właściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz

O kuchni z uczuciem
Leniwy tydzień z Dniem Babci w tle 254

gotować bo Oni są odpowiedzialni za obiad. Przyszli z różami , siatą zakupów i pogonili z kuchni ( wnuki z ,, dodatkami,, tzn. chłopakiem wnuczki i ich siostrą przyrodnią ). Przygotowali spaghetti carbonara w ilości jak dla włoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i  nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kalafiorem i orzechami 298

Bardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy.Składniki:1 kalafior3-4 ogórki gruntowegarść orzechów włoskich2-3 łyżki jogurtu naturalnegosiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior myjemy, dzielimy

Kuchnia domowa Ani
,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese 175

Czemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine- z tym, że

Buniabaje w kuchni
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym 343

Sos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia

Buniabaje w kuchni
DANIA Z WOKA - kurczak w mleczku kokosowym, brokuły z krewetkami, kapusta pekińska po chińsku, warzywa po azjatycku! 293

przepis znajduje się już na blogu 4. Warzywa po azjatycku przepis:cebulę, marchewkę, cukinię i koper włoski -fenkuł, kroimy w długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie)  Wszystkie

SMYKWKUCHNI
Sałatka z selerem, szynką i orzechami 385

Następnie posypujemy kukurydzą i szczypiorkiem i resztą żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, orzechami włoskimi, odrobiną selera, oraz resztą kukurydzy. Smacznego! The post Sałatka z selerem, szynką i orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię