kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:121/268)

Śledzie egzotyczne 127

60 dag matjasów bez skóry pół słoiczka musztardy sarepskiej cebula biała-czosnkowa (ewentualnie zwykła) orzechy włoskie około 30 dag śliwki kalifornijskie suszone około 30-40 dag

Humanistka w kuchni
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 139

Targowej, udało mi się natrafić na świeże kwiaty karczochów, pyszniące się fioletem ze straganu. Zmotywowało mnie to do wykorzystania ich w kuchni. Jednym ze znanych mi przepisów, na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, są właśnie muszelki (po włosku conchiglioni) faszerowane smażonym na klarowanym maśle karczochem w klasycznym włoskim sosie marinara. Jeżeli nie znajdziecie karczochów w formie świeżej, warto wykorzystać

Food Square
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 153

Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem 167

Wegetariańskie, czy z mięsem, z wszystkimi rodzajami kasz.......my po prostu kochamy gołąbki.Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 20 dag kaszy jęczmiennej 10 dag ryżu 0

Anioły w kuchni
Wegetariańska kanapka z wędliną sojową z suszonym śliwkami od Polsoja 217

Kolejna propozycja podania kanpaki wegetariańskiej. Z szynką, która przypomina mi z wyglądu włoską mortadellę! Ta w dodatku jest 100% produktem roślinnym i ma ..suszone śliwki ! Wędlina

Z Kuchni Do Kuchni
Dwa noże od Fiskars - typ azjatycki oraz do szynki/łososia 140

kuchni to wyłącznie Fiskars. Uwielbiam je od zawsze, a od kiedy mam okazję testować inne produkty to pokochałam tę markę jeszcze bardziej.    Nóż typ azjatycki Nóż szefa kuchni, świetnie radzi sobie z porcjowaniem mięsa, ryb, siekania i krojenia warzyw. Wykonany lepiej niż linia Functional Form, stąd + przy nazwie linii jest jak najbardziej zasadny. Rękojeść jest cięższa, zdecydowanie lepiej(...)ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół plasterki, gdy kroiłam zbyt krótkim nożem. Nóż poradził sobie wyśmienicie z włoskim guanciale (policzek wieprzowy) co możecie zobaczyć na zdjęciach. Taki nóż to teraz moja pozycja obowiązkowa w kuchni. Początkowo bałam się pracy z taki długim ostrzem, jednak całkowicie nie potrzebnie. Nóż jest dobrze wyważony, ostrze się nie chwieje i łatwo

Gotowanie i blogowanie
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 218

Kiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy

Jem więc Jestem
Chifferi rigati . I kropka. 156

Moja kuchnia wygląda teraz , jak po wybuchu bomby w magazynie przetwórstwa warzywnego. Cały dom przesiąkł octem ...bo mnie się zachciało włoskiej sałatki zrobić i zamknąć ją w słoikach ! Od rana latam w marynatach i .. zgłodniałam na coś porządnego. A jak coś porządnego i jedno danie, to wiadomo co... kluchy. Wina do tego nie łyknę niestety, bo się octu nawąchałam(...)coś dla mnie -myślę, bo szybko i bez bólu i pycha na maxa.  4 składniki na krzyż i o to chodzi ,bo i tak się ledwo w tej kuchni poruszam dzisiaj i znajduję! Jako , że miałam wszystko w lodówce, prawie wszystko...dotorowałam sobie drogę do kuchenki i wśród mis, misek i papryk odnalazłam deskę i nóż oraz ostatnią paczkę

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zrobić Kluski z makiem? 263

minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami orzechów włoskich  i żurawiną. Smacznego.   The post Jak zrobić Kluski z makiem? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 138

Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była sposobem na zużycie resztek – w dzisiejszej kuchni robi się ją na świeżo – z pieczywa opieczonego/wysuszonego na grillu lub w piecu. Pomidory, bazylia, cebula i oliwa z oliwek i ocet z czerwonego wina to w dalszym ciągu podstawy(...)słodką wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski.   Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 180⁰C piekarnika – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy

Karo in the Kitchen
Była sobie kurka w polencie. 121

Kaszka kukurydziana u nas nie jest tak wykorzystywana do dań jak np. we Włoszech słynna "polenta"włoska  potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej  obecnie na ogół z mąki  lub kaszki kukurydzianej u nas bardziej znana jako mamałyga. A szkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej(...)razem dodałam do kurek tymianek i kolendrę ale równie pyszne jest z chili czy z czosnkiem zależy to od naszych  upodobań nie bójmy się eksperymentować w kuchni bo kuchnia to jedna wielka magia którą my sami tworzymy  - polenta jest przepyszna i pożywna idealna na obiado - kolację Smacznego

Basia w kuchni
Gołąbki na włoskiej kapuście 142

Tak jakoś naszło mnie na gołąbki. Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą. Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni. Są

Ewa w kuchni
Ciastka - kule śniegowe 466

Dzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2

Aga w kuchni
Ciasteczka owsiane pełne zdrowia 103

Ciasteczka owsiane z chia, goji i pyłkiem pszczelim Składniki: Płatki owsiane – 150g Orzechy włoskie - 100g Nasiona chia – 50g Jagody goji - 50g Rodzynki – 50g Pyłek pszczeli - 3

Kuchnia Bon Appetit
wybuchowa sałatka z granatem i brokułem 155

Składniki  1 mały brokuł kwiaty 1owoc granatu 1 garść orzechów włoskich duża cytryna, oliwa z oliwek, sól do smaku  otarta skórka z cytryny Wykonanie

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania