kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:115/268)

Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua 190

Doskonały deser dla wielbicieli  cytrynowych ciast  z kremem. Popularne włoskie ciasto  o nazwie "Torta NUA", to  proste ucierane ciasto ,  na

Zakamarki mojej kuchni
GOŁĄBKI Z JAJKIEM 119

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/goabki-z-jajkiem.html  dukielskie golabki z jajkiem składniki: 1 kapusta włoska ½ kg ryżu 10 jaj 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 kostka margaryny

w mojej kuchni
Roladki schabowe z orzechami. 164

Składniki: 800 g schabu 60 g orzechów włoskich 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego parmezanu

O kuchni z uczuciem
1467. Czerwony Leszek 163

Kolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju  sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz  garść posiekanej natki pietruszki(...)obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem.Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 205

maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga od nas poświęcenia uwagi na dwie lub więcej czynności na raz i kiedy wymagane jest mierzenie temperatury(...)wysokich obrotach wlewamy go bardzo, bardzo powoli blisko ścianki miski (ale nie bezpośrednio po ściance). Całość miksujemy po wlaniu syropu około 10 minut, by beza całkowicie ostygła. Gratulacje, bezę włoską już macie gotową! Dopiero gdy zaparzona beza całkowicie ostygnie, na średniej prędkości miksujemy i dodajemy powoli bardzo miękkie masło, kawałek po kawałku, licząc do 10-15 po każdym wrzuconym kawałku

Karo in the Kitchen
Placek amerykański (wiewiórka) 105

zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bullio
Placek amerykański (wiewiórka) 364

zimowy podwieczorek. Miękkie, wilgotne dzięki dodatkowi jabłek oraz bardzo aromatyczne. Można dodać dowolne orzechy i migdały. Ja zazwyczaj używam orzechów włoskich i płatków migdałowych. Pięknie pachnie podczas pieczenia. Zapach orzechów, jabłek i cynamonu unosi się w całej kuchni. 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bullio
BUŁECZKI DYNIOWE 99

rozkłóconym jajkiem i piec około 12-15 minut w temperaturze 175 st. ( do zrumienienia ). Po upieczeniu w środek każdej bułeczki wcisnąć ćwiartkę orzecha włoskiego. Artykuł BUŁECZKI DYNIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 154

łyżka melasy z winogron  petimezi lub melasy z granatów* 60 ml oliwy (czyli ok. 3 łyżki) sól, pieprz orzechy włoskie i listki bazylii do dekoracji *melasę z winogron lub granatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 152

osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”). Buraczki(...)osób Składniki: Na ruloniki z buraczków: ● 1 ugotowany średniej wielkości burak Na sałatkę: ● 1 surowy średniej wielkości burak ● 2 ugotowane średniej wielkości buraki ● 2 cykorie ● 50 g orzechów włoskich ● 2 cebulki dymki ● 50 g pestek dyni Na buraczkowy dip: ● 1 ugotowany burak ● sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy ● 5 cl oleju rzepakowego ● Kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej ● Kilka kropli wody

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Koreczki caprese 116

Sałatka caprese z tych samych składników co klasyczna włoska przystawka, ale podana inaczej, bo na wykałaczkach. Przekąska na raz. W mailach często pytacie mnie o sałatki, które można zaserwować inaczej niż tradycyjnie. Dziś właśnie taki pomysł, bardzo prosty, przy okazji zbliżającej się imprezy Sylwestrowej polecam taką przekąskę na stół, „na ząb” Smaczna, klasyczna, ciekawie podana, pasuje(...)domową biesiadę Nam w domu taka wersja odpowiada, każdy sięga po jeden kęs. Korzystając z okazji życzę Wam wszystkim udanej zabawy Sylwestrowej oraz smacznego przywitania Nowego Roku 2018! Zasmakuj Kuchni ♥♥♥ Składniki: kilka pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli w kulkach świeża bazylia, kilka listków świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Jak zrobić? Pomidorki myjemy, osuszamy. Szykujemy talerz, na którym układamy pionowo wykałaczki

Zasmakuj Kuchni
Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej 101

Coś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami!  Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy

Moja Mama Gotuje
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach 221

Dzień dobry, Kiedy za oknem taka piękna, wiosenna pogoda, szkoda mi tracić czas w kuchni. Dlatego dziś po raz kolejny gotujemy szybko, prosto i po włosku!  Pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą, natką pietruszki i czerwoną cebulą zrobicie w 15 minut. Sprawdzi się jako pożywny lunch lub kolacja. Możecie też zabrać ją ze sobą na weekendowy piknik albo

Chilli Czosnek i Oliwa
Fenkuł zapiekany w passacie z pomidorów 159

Fenkuł, nazywany też koprem włoskim, był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie. Zastosowane w kuchni znajdują tworzone u nasady pędów białe "bulwy". Można jadać je na surowo, ale też na przykład zapiec w piekarniku. Fenkuły można kupić przez cały rok. Wybierać należy tylko te "bulwy", w których górnej części znajdują się świeże, zielone listki - można je posiekać i wykorzystać

W SMAK