kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:108/268)

Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 144

Dzień dobry,Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 146

buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki z buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia(...)razy. A że przy tym jest nieskomplikowana i zaaranżowana na ładnym półmisku wygląda niezwykle efektownie, świetnie sprawdzi się na przyjęciu sylwestrowym lub karnawałowym. Jeśli do tego podacie gościom jej włoską nazwę - insalata di barbabietile - na pewno zrobicie na nich wrażenie :) Przy okazji chciałam napisać Wam kilka słów o Wojtku Lewandowskim , człowieku przesympatycznym, z żyłką showmana i z ogromną wiedzą kulinarną

Chilli Czosnek i Oliwa
Owoce w jogurcie z orzechami na ciepło 204

Hej! Po raz kolejny łączymy pyszności ze zdrowiem. Tak o to banan i truskawka skąpane w greckim jogurcie i muesli połączą się z orzechowym trio z

Kuchnia PROzdrowotna
Fusilli z ragu alla bolognese 193

Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać(...)słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, seler naciowy pokroić

Z Kuchni Do Kuchni
Fenkuł na słodko - mój debiut:) 124

Fenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, którego do tej pory nie jadłam. Ale widywałam na blogach (np. w zupie u Matki Polki) i wiedziałam, że w końcu przyjdzie czas, żeby fenkuł wylądował  w mojej kuchni.  I czas taki przyszedł.  Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 265

świata Grillowanie na świeżym powietrzu zawsze jest przyjemne , a wymyślanie co wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam

Ogrodnik w podróży
Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego 196

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na podanie łososia. Puree z jabłek i kopru włoskiego z grillowanym łososiem tworzy bardzo zgrany duet. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla a dokładnie z przepisu Pascala. Polecam     Post Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Bazyliowy omlet 122

Zielony omlet z włoską nutą. Dużo bazylii, oliwki, feta, pomidory i truskawki. Pewnie zastanawiacie się jak to truskawki. Otóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam

wesoła kuchnia
Gnocchi 255

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek.Podobne do naszych polskich kopytek tylko znacznie mniejsze i o innym kształcie. Podobno istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków

Życie zaczyna się w kuchni
Trufle 217

Zdrowy deser :) Trufle Składniki orzechy włoskie 1 szklanka słonecznik łuskany 1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki syrop klonowy 2 łyżki mielone orzechy włoskie do obtoczenia Sposób przygotowania

czarrna od kuchni
Pyszny sos pomidorowy – zrób go sam! 235

Sos pomidorowy to rzecz tak niezbędna dla włoskiej gastronomii jak koło dla samochodu lub linijka dla architekta. Często używamy sosów ze sklepu lub zastępujemy go rozwodnionym

Bon Ton Italia
Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną 156

ziemniakami. Już dziś życzę Wam smacznego:) Ja uwielbiam gołąbki! Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 cebula 2 łyżki oliwy 1 główka kapusty białej lub włoskiej przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek świeży drobno posiekany koperek Przygotowanie: Gotować kaszę około 15 minut, aby była lekko twarda. Cebulę posiekać, mięso zmielić. Cebulę smażymy(...)farsz i zawinąć. Do garnka wlać oliwę i ułożyć gołąbki. Podlać 6 szklankami wrzącej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu około godziny. Przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej

Zasmakuj Kuchni
Sałatka ANANAS 2028

3 średnie ziemniaki3 jajka2 udka z kurczaka100 g tarkowanego żółtego sera4 średnie ogórki konserwowe1 mała czerwona cebula1 majonez (400 ml)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól

Świat Domowej Kuchni
Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 204

oprószamy cukrem pudrem i dowolnie zdobimy. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. S macznego   Gdzie możecie kupić orzechy włoskie w karmelu DeliDeli? w sieci sklepów Kuchnie Świata w sklepie internetowym Scrummy

Słodkie okruszki
Cytrynowe cantucci z migdałami 131

znalazł, a raczej ona.Ona to Olga :) Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :)Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma.Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :)Czytaj więcej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania