kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:105/268)

Szybka WŁOSKA surówka 454

Polska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto marchewkowe 136

powstało z miłości do marchwi i Męża rzecz jasna, dla którego wszelakie krzątanie się w kuchni jest dla mnie niekończącą się frajdą! No więc jest! Frajda, gorące ciasto, wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną

Zasmakuj Kuchni
Relacja z warsztatów dobrego smaku Monini 166

Tematem warsztatów była oliwa z oliwek extra vergine, bez której żaden włoski, hiszpański czy grecki szef kuchni nie może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony(...)posiadają więcej tłuszczu. Ma ona łagodniejszy smak. Oliwa Classico Monini z oliwek zebranych w środku sezonu ma bardzo harmonijny smak i aromat, dzięki któremu zyskała rzesze zwolenników wśród włoskich konsumentów. Od lat Classico jest najlepiej sprzedającą się oliwą we Włoszech. Zdjęcie: www.monini.pl                                 Siedziba firmy

Smakowity Blog Kulinarny
Panna Cotta 137

Chyba najpopularniejszy z włoskich deserów . Mnie szalenie podoba się wersja z galaretką zamiast sosu i pierwszy raz takową zrobiłam. Można ją przygotować samodzielnie ze świeżych owoców – i taka jest najlepsza! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Kurczak z papryką po węgiersku 276

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo

Kulinarna Pokusa
Włoska zupa Gosi 184

Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu. Dawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 180

łodygi w koszu. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na gładko. 2 Jeśli pesto byłoby zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Artykuł Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Crostata (włoska tarta) 154

drzewka owocowe uginające się od owoców. Zawsze gdy odwiedzam inne kraje testuję lokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych

maniapieczenia
Zapiekane kokardki 268

Składniki na 2 porcje: 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki 2 średnie piersi z kurczaka 1 op. kuleczek mozarelli GMO free

Luźna Kuchnia
Zupa z pieczonej ciecierzycy 114

jakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni.  ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem 101

Rewelacyjna wytrawna, bezglutenowa tarta z szynką włoska i młodym zielonym groszkiem. Idealne, kruche ciasto i pyszne nadzienie. Koniecznie do wypróbowania w Waszej kuchni!    SKŁADNIKI: ciasto:   180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g  masła  1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 600 g świeżego groszku 40 g startego Parmezanu 1 cebula

Kuchnia bezglutenowa
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 262

Iraku, bo dzisiejsze danie - fesenjan (czyt. fesendżuun ) jest znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków

Food Square
Moje nominacje do Liebster Award 168

największą łatwość? Dania z makaronem 2.    Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3.    Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4.    Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5.    Jaka czynność kuchenna sprawia(...)najmniejszą przyjemność?  krojenie 6.    Jakiej potrawy nigdy nie spróbujesz? z różnego rodzaju robactwem(((( 7.    Jakiej przyprawy najczęściej używasz w kuchni? cynamon, rozmaryn, szałwia 8.    Dla kogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9.    Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron

Mia Cucina Sofieta
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 165

wrażliwość na smak i zapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne  kuchnie  niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej

upichcona
Włoskie pączki ptysiowe 227

Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .  Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania