Lekka włoska sałatka z mini mozzarellą, orzechami włoskimi, winogronami i pomidorami koktajlowymi, to smaczne połączenie warzyw, owoców i sera. Wszystko to zatopione w różnych odcieniach
Przepisy KulinarneKiedy naprawdę masz wszystkiego dosyć, to zamknij się w kuchni, włącz głośno ulubioną muzykę i przygotuj smakowitą carbonarę. Włoski styl bycia to ekspresja i emocje, także w kuchni. Każdemu od czasu do czasu potrzebne jest takie zatrzaśnięcie drzwi i wyładowanie się w działaniu. Żeby potem odzyskać dobrą energię, którą podzielimy się z innymi, tak jak pysznym daniem. Ekspresja
KulinarneImpresje.plTortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten
Szefowa kuchniUwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w
Kuchnia w czekoladziePrzygotowałam najsłynniejszy włoski deser, którym zachwycają się ludzie na całym świecie. Pochodzenie tego niebiańskiego deseru jest do dziś niejasne. Wiadomo, że TIRAMISU – tirami su, czyli
Z Kuchni Do KuchniTej włoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu! Składniki:1 kulka mozzarelli1 duży pomidoroliwa z oliwekpieprz
Kuchnia domowa AniTypowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego
SzczyptaSmaQPizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane
Z Kuchni Do KuchniCiecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym
Buniabaje w kuchniWitajcie!, wiosna pełną parą, przyjemna słoneczna aura za oknem i tylko brakuje dobrego śniadania!. Początek wiosny to też czas przeziębień które często łapiemy zapominając o spożywaniu
Kuchnia PROzdrowotnakoperkiem 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Umyte pomidorki kroimy na pół, doprawiamy ziołami włoskimi i listkami świeżego tymianku, rozgniatamy pół ząbka czosnku. Grillujemy pomidory z czosnkiem na suchej patelni, następnie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek i makaron, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz wyłożony plastrami gotowanego(...)wędzonego łososia. Delikatnie doprawiamy płatkami chili w młynku. Podajemy zaraz po przygotowaniu. The post Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który
Kuchnia PROzdrowotnapowstało z miłości do marchwi i Męża rzecz jasna, dla którego wszelakie krzątanie się w kuchni jest dla mnie niekończącą się frajdą! No więc jest! Frajda, gorące ciasto, wolne popołudnie, towarzystwo rodziny i szczęśliwy Mąż Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich z dużą ilością lukru cytrynowego, coś pięknego. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną
Zasmakuj KuchniTematem warsztatów była oliwa z oliwek extra vergine, bez której żaden włoski, hiszpański czy grecki szef kuchni nie może się obejść w kuchni, gdyż jest ona nieodzownym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Popularność oliwy nieustannie rośnie i przenosi się na kraje spoza basenu Morza Śródziemnego. Oliwa to po prostu sok wyciśnięty z oliwek, który pozyskuje się w wyniku mechanicznego tłoczenia, pozbawiony(...)posiadają więcej tłuszczu. Ma ona łagodniejszy smak. Oliwa Classico Monini z oliwek zebranych w środku sezonu ma bardzo harmonijny smak i aromat, dzięki któremu zyskała rzesze zwolenników wśród włoskich konsumentów. Od lat Classico jest najlepiej sprzedającą się oliwą we Włoszech. Zdjęcie: www.monini.pl Siedziba firmy
Smakowity Blog KulinarnyChyba najpopularniejszy z włoskich deserów . Mnie szalenie podoba się wersja z galaretką zamiast sosu i pierwszy raz takową zrobiłam. Można ją przygotować samodzielnie ze świeżych owoców – i taka jest najlepsza! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki(...)kilka sekund do gorącej wody – wtedy deser szybko „wyskoczy” na talerzyk. Można udekorować świeżymi truskawkami . Smacznego! Post Panna Cotta pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchni