kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:97/268)

Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 165

Przygotowałam inspirujący wpis o świątecznych prezentach dla pasjonatów gotowania. Pozostały dwa tygodnie do Gwiazdki, warto już teraz zainteresować się prezentami dla najbliższych. Jeśli wśród nich jest

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z gorgonzolą, parmą i orzechami włoskimi 118

okazji dwutygodniowej włoskiej rozpusty postanowiłam przygotować pyszne spaghetti prosto z kuchni Lidla . Od siebie dodałam garść orzechów włoskich i wyszło genialnie. Składniki: 200ml śmietanki 30% 50g sera gorgonzola 100g szynki prosciutto di parma 2 ząbki czosnku cebula szalotka bazylia  pieprz garść orzechów włoskich oliwa z oliwek Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy

Gotowanie i blogowanie
Co, gdzie, za ile jadamy „na mieście” – raport „Polska na Talerzu 2015″ 239

przygotować smaczny, zdrowy i atrakcyjny posiłek za 10 zł. Obniżanie cen zawsze wiąże się z rezygnacją z jakości – podkreśla Marcin Piotrowski, szef kuchni restauracji Totomato. Najbardziej lubimy kuchnię polską (56 proc.), włoską (52 proc.) i amerykańską , czyli hamburgery i hot dogi (33 proc.). Najczęściej jadamy w pizzeriach (54 proc.), restauracjach z obsługą kelnerską (48 proc.) i sieciowych fast foodach

karmelowy
Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą 129

Pora na kalafiora. Pieczony kalafior w zgranym trio z pomidorem i mozzarellą. Niewiele do szczęścia potrzeba, uwierzcie mi! Z tak upieczonego kalafiora, na dnie pozostaje sos

Moja smaczna kuchnia
10 przepisów na orzeźwiające sałatki 175

Upały nie odpuszczają, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najlepszych sałatek na gorące i słoneczne dni. Bardzo orzeźwiające zastępują tradycyjny obiad! 10 najlepszych przepisów czeka na wypróbowanie

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kaszy bulgur z jajkiem, fetą i czarnymi oliwkami 145

Bardzo lubię moje spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Dzisiaj powstała przepyszna sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem jajka na twardo, czarnych oliwek i fety. Gdy

Moja smaczna kuchnia
Surówka z kapusty 134

Co można zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta

Moja smaczna kuchnia
Ciabatta z mortadellą i cukinią 128

Czy lubicie kanapki? Co powiecie na włoską kolację? Bazą jest ciabatta posmarowaną fetą, z mortadellą prosto z Italii, paskami cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie

Moja smaczna kuchnia
Grzanki z cukinią i fetą 129

Lubię proste, ale konkretne w smaku kolacje. Tym razem zrobiłam ciabattę w postaci grzanek, z oliwą z oliwek, cukinią i grecką fetą. To idealna przekąska na

Moja smaczna kuchnia
Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą 142

Kupiłam dzisiaj pierwsze maliny. Duże, słodkie i soczyste. Pamiętam czas, kiedy jako mała dziewczynka nie lubiłam malin, za to przepadałam za jeżynami.  To maliny kupione

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem 145

Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu, wszystko smakuje lepiej. Pamiętam w dzieciństwie wycieczki do pobliskiego Parku Kościuszki w Katowicach z babcią Małgosią, która zawsze zabierała ze

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami 134

To moje pierwsze danie z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Do tej pory używałam jedynie tej z puszki-brązowej i to zazwyczaj do szybkich dań, zwłaszcza sałatek

Moja smaczna kuchnia
Sałatka Cezar z kurczakiem 135

Nareszcie mamy wiosnę. Wraz z jej nadejściem nabrałam ochoty na sałatki. Kolorowe, pożywne, które z powodzeniem mogą zastąpić śniadanie lub obiad nie tylko w pracy. Już

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z cukinią i pomidorem 115

Taką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą 146

Uwielbiam sałatki! Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Tym razem postawiłam na kaszę bulgur. Połączyłam ją z groszkiem i ciecierzycą oraz rukolą, sałatą rzymską i

Moja smaczna kuchnia