Każdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry,Na weekend zostawiam Was z bardzo apetyczną i pięknie wyglądającą sałatką z cukinii i zielonej fasolki z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Jest piękna prawda? Podajcie taką na przystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;)To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa(...)bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle. Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z kuchnią północnych Włoch, w której chętnie wykorzystuje się połączenie gorgonzoli i orzechów włoskich (zaś sama gorgonzola pochodzi z regionu Lombardia). Gorgonzola ma bardzo intensywny smak, który
Chilli Czosnek i OliwaKolejna moja propozycja na szybką przekąskę to szybkie paluchy z orzechem włoskim i rozmarynem. Zrobicie je błyskawicznie a polecam do nich: http://www.cooktobi.pl/2015/01/szybki-sos-serowy.html http://www.cooktobi.pl/2014/12/klasyczny-sos-czosnkowy-z-nuta-czabru.html Zaparaszam do kuchni i polubienia bloga! :) Czas przygotowania: 15-20 minut Na 4 paluchy Składniki: 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 1 łyżka mąki kukurydzianej Sól himalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy
Kuchnia PROzdrowotnaSłynną włoską zupą minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę
Trzeci talerzDziś bardzo mocno wieje, czego nie da się nie czuć po prostu .I dlatego postanowiłam zaserwować pyszną zupkę rozgrzewającą. Składniki -mieszanka warzywna – mogą być mrożonki -przyprawy
Z Kuchni Do Kuchnifenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie surówki z kopru włoskiego: Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznej warstwy, odkroić górę, umyć
Moja Delicjafenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność. Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek(...)komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego) 70 g śmietanki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie surówki z kopru włoskiego: Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznej warstwy, odkroić górę, umyć
Moja Delicjawege, dostosowane do pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera, smaków kojarzących się z egipskim słońcem, kuchni południa Francji, oraz kojarzącej się z szacunkiem i wdzięcznością kuchni Grecji. Jest też sporo wspomnień z wakacji
Ugotowane pozamiataneWierzch tortu dekoruję cukrowymi różyczkami i czekoladowymi ażurkami. Do przygotowania masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie
Tradycyjna kuchnia KasiDzień dobry, W ramach dalszego ciągu poznawania włoskich tradycji świątecznych od kuchni przygotowałam tę oto lasagne w wersji bożonarodzeniowej. Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowałam inspirujący wpis o świątecznych prezentach dla pasjonatów gotowania. Pozostały dwa tygodnie do Gwiazdki, warto już teraz zainteresować się prezentami dla najbliższych. Jeśli wśród nich jest
Moja smaczna kuchniaokazji dwutygodniowej włoskiej rozpusty postanowiłam przygotować pyszne spaghetti prosto z kuchni Lidla . Od siebie dodałam garść orzechów włoskich i wyszło genialnie. Składniki: 200ml śmietanki 30% 50g sera gorgonzola 100g szynki prosciutto di parma 2 ząbki czosnku cebula szalotka bazylia pieprz garść orzechów włoskich oliwa z oliwek Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na małe plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy
Gotowanie i blogowanieprzygotować smaczny, zdrowy i atrakcyjny posiłek za 10 zł. Obniżanie cen zawsze wiąże się z rezygnacją z jakości – podkreśla Marcin Piotrowski, szef kuchni restauracji Totomato. Najbardziej lubimy kuchnię polską (56 proc.), włoską (52 proc.) i amerykańską , czyli hamburgery i hot dogi (33 proc.). Najczęściej jadamy w pizzeriach (54 proc.), restauracjach z obsługą kelnerską (48 proc.) i sieciowych fast foodach
karmelowyPora na kalafiora. Pieczony kalafior w zgranym trio z pomidorem i mozzarellą. Niewiele do szczęścia potrzeba, uwierzcie mi! Z tak upieczonego kalafiora, na dnie pozostaje sos
Moja smaczna kuchnia