kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:96/268)

Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami 123

Składniki:  Semifreddo  400 ml śmietanki 30%  1/3 szklanki cukru pudru  350 g świeżych truskawek   150 g świeżych jagód  150

Moja smaczna kuchnia
Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową 151

Składniki: ( na 1 osobę)  spaghetti Barilla  garść zielonej fasolki szparagowej  garść posiekanego szczypiorku  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  suszone oregano

Moja smaczna kuchnia
Duszone warzywa śródziemnomorskie 139

Składniki:  cukinia papryka czerwona  3 ząbki czosnku  mała cebula  2 pomidory  2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżeczki suszonego oregano

Moja smaczna kuchnia
Panna cotta wg Aleex 156

sosu muślinowego znakomicie pasuje pyszny włoski deser – panna cotta znaleziony w kuchni u poli. Panna cotta, z włoskiego gotowana śmietanka, to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia Romania, Piemont lub Toskania). Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki. Po przestudzeniu otrzymaną

W mojej kuchni
Spaghetti carbonara 164

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z pestkami dyni i czarnuszką 392

też bolesne miesiączki. Polecam sałatkę zarówno na czas karnawałowych prywatek jak i do pracy. Zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej i częstego zaglądania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego

Kuchnia PROzdrowotna
Ravioli - włoskie inspiracje :) 111

Hej :) Włoskie inspiracje, czyli ravioli w innej odsłonie. Nasza wersja pierożków odbiega trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku

vegetanie
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 172

okazały się one bezzasadne, co widać po frekwencji.Do akcji zgłoszono 25 zup z 20 blogów. Najwięcej, bo aż 7, przepisów zgłoszono z kuchni orientalnej. Drugie miejsce należy się kuchni francuskiej i włoskiej (3), trzecie indyjskiej (2). Poniżej przedstawiam zgłoszone wpisy (w kolejności pojawiania się w akcji) wraz z linkami do blogów, z których pochodzą.    1. chłodnik

bastalena
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 184

wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują! Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto(...)smażyć, możecie je upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron po Grecku 221

Makaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)Makaron po Grecku - Składniki

Słodka Strona
88 przekąsek i napojów dla kibica 300

się podczas kibicowania ulubionej drużynie. Nieskomplikowane, każdy znajdzie coś dla siebie, nawet Ci najmłodsi kibice! Kibicuj najlepszej drużynie z Moją smaczną kuchnią! Smacznego kibicowania! Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka

Moja smaczna kuchnia
Omlet ze szpinakiem i koprem włoskim 174

Witajcie :) Jajka to dobre jedzenie :P Lubicie ? Pewnie nie wszyscy, jednak warto je jeść, ponieważ są bardzo zdrowe. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają

vegetanie
Chłodnik bułgarski tarator 144

Ciepło, oj ciepło - lato się zaczęło. Kto nie lubi upału - niech sobie narzeka. Ja na lato czekam cały rok. A jak najlepiej poradzić sobie z gorącem

Wyprawy kulinarne
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 187

Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi(...)czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka PejzażCiasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości do słodkości Krówka Z pierniczona kawa

Moje domowe kucharzenie
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 176

oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie(...)Lucyna Ćwierczakiewiczowa na pewno wyprzedziła swoją epokę. Rozumiała, że zdrowie przynosi dbanie o odżywanie, ruch i higienę ("W każdym razie dodać tu muszę, że w smacznej a zdrowej kuchni, czystość i świeżość zachowanego przedmiotu, główną grają rolę; dla tego tych dwóch warunków nigdy dosyć zalecić nie można."). Bardzo często w swoich publikacjach odwoływała się do wiedzy medyków i naukowców. Według

Przepisy Aleksandry