kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:104/268)

Masło z orzechów włoskich/nerkowców/migdałów - Nutura 175

migdałów konsystencją znajduje się pomiędzy włoskimi a nerkowcami. Smak: z orzechów włoskich – pierwszy raz spotkałyśmy się z tak tłustym masłem orzechowym. Jednak nie ma co się dziwić, bo włoskie orzechy faktycznie należą do tych najtłustszych. Masło posiada charakterystyczną goryczkę tych orzechów, którą osobiście bardzo lubimy, ale nie da się go wyjadać łyżeczką (to też jest plus :P). Naszym zdaniem gdyby(...)jest to co skradło nasze serduszka. Tutaj również trzeba się powstrzymywać przed zjedzeniem pół słoiczka na raz. Podsumowanie:  Tyle pyszności i tyle z nimi możliwości w kuchni! Masło z orzechów włoskich naszym zdaniem najlepiej pasuje do dań wytrawnych. Użyłyśmy je do szpinakowego pesto i tak nam zasmakowało, że cały tydzień ciągle je robiłyśmy aż do wykończenia słoiczka

Candy Pandas
Pesto z surowego brokuła 172

Brokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowtne, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, chroni nasze oczy (luteina i zeaksantyna!), reguluje poziom

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoska zupa z ciecierzycy 97

cieciorkę oraz natkę pietruszki. Gotujemy około 5 min, doprawiamy według własnego uznania i podajemy koniecznie z makaronem – u mnie papardelle. Smacznego Artykuł Włoska zupa z ciecierzycy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka caprese inaczej 130

Trwający u mnie #FestiwalWŁOCH oznaczał iście włoski tydzień, a jeśli kuchnia słonecznej Italii, to także i sałatka caprese, u mnie w wydaniu na ciepło. :) Sałatka caprese to nic innego jak dorodne pomidory podane z plastrami mozzarelli oraz listkami bazylii. Prosta i pyszna, sprawdza się wspaniale na wszelkiego rodzaju imprezach. Według mnie najsmaczniejszą wersję tej sałatki można zjeść latem

Cooking Monster
CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE Z POLEWĄ 262

Ciasto orzechowo-jabłkowe bardzo często pojawia się na naszym stole, ale nigdy nie było okazji, żeby zrobić mu zdjęcie. Teraz nadrabiam zaległości i mam nadzieję, że

Przepisy Aleksandry
Makaron ręcznie robiony,włoski---Pasta fatta a mano, italian 160

Składniki Makaron... nie taki makaron straszny jak go malują... 4 duże jaja 400g mąki typ 400, lub 450                

w mojej kuchni
Pieczony łosoś z awokado i koprem włoskim 176

koper włoski. Zapomnij o ociężałości po obiedzie, w tym przepisie odejdziesz od stołu z nasyceniem i zadowoleniem. Koper włoski a raczej jego bulwa to wdzięczne warzywo o którym warto poczytać i zacząć korzystać z niego w kuchni. Polecam również zakup łososia z pewnego źródła, z którego dowiemy się gdzie żył łosoś i co jadł.  Dla 1 osoby(...)piekarnik na 180 stopni i wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet z łososia ułożony na folii aluminiowej. Pieczemy 15-20 minut 2/ Na patelni przesmażamy pokrojony w małą kostkę koper włoski i pomidorki pokrojone na 4 części. Solimy, dodajemy pieprzu i na koniec przesmażania kolendrę. Odstawiamy 3/ Awokado zgniatamy praską do ziemniaków dodając sól i sok z limonki. Nakładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Spaghetti carbonara 141

Pyszna oryginalna włoska carbonara Dzisiejsza propozycja na szybki pyszny obiad we włoskim stylu ! Zapraszam Składniki/2 porcje: – 2 jajka – ok. 150 g makaronu spaghetti

I LOVE LIFE
Koktajl z witaminą B17 185

choćby ze względu na to że obecnie nie proponuje się nam nic skutecznego na chorobę nowotworową. Tak czy inaczej połączenie pestek moreli, aronii, orzecha włoskiego i mleka kokosowego na pewno Wam zasmakuje więc zapraszam do kuchni!Dla 1 osobyCzas przygotowania: kilka minutSkładniki:150 ml mleka kokosowegomała garść orzechów włoskichkilkanaście pestek moreli gorzkiejkilkanaście suszonych owoców aronii1 łyżeczka ksylitoluPrzygotowanie:1/ Wszystkie składniki

Kuchnia PROzdrowotna
Cantuccini 146

Pyszne migdałowe włoskie ciasteczka to propozycja na długie wieczory przy kubku ulubionej herbaty, kawy lub wina. Cantuccini są stosunkowo twarde dlatego ja lubię je maczać w

I LOVE LIFE
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 186

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to

SzczyptaSmaQ
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 355

szynką, gruszką i serem pleśniowym to idealny przepis na wytrawną kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie(...)ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej 36%) sól, pieprz rozmaryn (najlepiej świeży) Wykonanie: Gruszki obrać, pokroić w dość

Pociąg Do Kuchni
Flan waniliowy 242

się w ich kuchni jeszcze bardziej. W zasadzie całą kuchnie latynoamerykańską ubóstwiam i cenię za jej różnorodność i bądź co bądź oryginalność. Ogólnie rzecz biorąc obok włoskiej i hiszpańskiej to moja ulubiona kuchnia. Na wymienionej płycie na samym końcu przewodnik miał okazję zaprezentować przepis na "narodowy" deser czyli Flan. Waniliowy, kremowy i ociekający bursztynowym karmelem. Nie jestem łasuchem, ale zawsze

vaniliowoczekoladowa
Włoska sałatka z kulkami mozzarelli i płatkami pelargonii 199

Lekka włoska sałatka z mini mozzarellą, orzechami włoskimi, winogronami i pomidorami koktajlowymi, to smaczne połączenie warzyw, owoców i sera. Wszystko to zatopione w różnych odcieniach

Przepisy Kulinarne
Carbonara dobra na wszystko! 116

Kiedy naprawdę masz wszystkiego dosyć, to zamknij się w kuchni, włącz głośno ulubioną muzykę i przygotuj smakowitą carbonarę. Włoski styl bycia to ekspresja i emocje, także w kuchni. Każdemu od czasu do czasu potrzebne jest takie zatrzaśnięcie drzwi i wyładowanie się w działaniu. Żeby potem odzyskać dobrą energię, którą podzielimy się z innymi, tak jak pysznym daniem. Ekspresja

KulinarneImpresje.pl
Tortellini po włosku 167

Tortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten

Szefowa kuchni
Lasagne z warstwą pieczarek 185

Uwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w

Kuchnia w czekoladzie
Tiramisu 140

Przygotowałam najsłynniejszy włoski deser, którym zachwycają się ludzie na całym świecie. Pochodzenie tego niebiańskiego deseru jest do dziś niejasne. Wiadomo, że TIRAMISU – tirami su, czyli

Z Kuchni Do Kuchni
Caprese 280

Tej włoskiej sałatki specjalnie nie trzeba przedstawiać. Więc nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was na stołu! Składniki:1 kulka mozzarelli1 duży pomidoroliwa z oliwekpieprz

Kuchnia domowa Ani
Cantucci z żurawiną 173

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego

SzczyptaSmaQ