kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:111/268)

Surówka z kapusty włoskiej z kukurydzą 163

Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej (ok 500 g) 1 mała puszka kukurydzy 2 nieduże marchewki 1 czerwona cebula natka posiekanej pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku

Kuchnia domowa Ani
Chleb włoski 161

Przepis na szybki chleb włoski. Szybki w przygotowaniu, szybki w pieczeniu czego chcieć więcej. tak naprawdę nawet na śniadanie możemy go upiec wstając godzinę wcześniej

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak po włosku - przepis. 1509

Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni

Basia w kuchni
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 147

Na blogu był burger po włosku, grecku i meksykańsku. Jak więc nazwać burgera z jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i

Szefowa kuchni
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 244

Chodziła za mną ostatnio ciecierzyca inaczej groch włoski. Postanowiłam wykorzystać ją w sposób niebanalny i rzecz jasna pyszny!Cicer Arietinum - bo taka jest jej łacińska

Z Kuchni Do Kuchni
Sos mięsny do makaronu 157

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także bardzo(...)smaku   Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Do podania makaron spaghetti  starty na tarce parmezan  a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :)  Przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 395

przetestowania półmisek włoskiej firmy Guzzini. Testowany przeze mnie produkt jest to półmisek Vintage , koloru czerwonego i można bez problemu nabyć go w sklepie internetowym rossi. Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu: Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się w kuchni(...)się nie potłucze. Jakość wykonania - 5/5 Nie ma co tu się rozwodzić nad jakością wykonania, bo nie ma się do czego przyczepić... półmisek jest wykonany przez porządną włoską firmę... i tyle. Wygląd - 4/5 Co do wyglądu, to oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. Osobiście wolę naczynia wykonane ze szkła lub porcelany, ale pomijając ten fakt, półmisek ma nowoczesny ciekawy dizajn. Cena

IMPRESJA SMAKU
Prezenty po Choinkę - propozycje 163

nasz portfel czasami robi nam limity, więc można wybrać jedną pozycję, który też ucieszy. Ta pozycja będzie idealna nie tylko dla osób kochających włoskie klimaty, ale dla facetów, którzy niezbyt pewnie czują się w kuchni i nastolatków, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dlaczego? Książka jest w formie komiksu, obrazki z każdego etapu przygotowania i dodatkowe opisy każdej ilustracji

Blondynka Gotuje
Zupa krem z fenkuła - kopru włoskiego (Vellutata di finocchi) 155

Fenkuł  jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Cz ę sto gości na naszym stole ze względu na jego chrupkość, anyżkowy zapach, który zatraca sie podczas gotowania. Ugotowany jest słodkawy i bardzo delikatny w smaku.  Bardzo popularny  ze względu na jego wszechstronne(...)jest wykorzystywany do gotowania. SKŁADNIKI 2/3 kopry włoskie 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l wywaru warzywnego 2 łyżeczki suchych nasion kopru włoskiego pieprz PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojon ą  cebul ę  i czosnek. Doda ć  koper włoski pokrojony w cienkie plastry i 1 łyżeczkę

La grande e la piccola cuoca
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 168

Punktualnie o 16:30 spotkałyśmy się przy ulicy Chopina z: Martą, Angeliką, Anią, Joanną, Kariną, Dorotą i Gosią. W lokalu powitał nas szef kuchni Marcin Majcher, a po chwili zostałyśmy zaprowadzone do stolika. Jak na włoską knajpkę przystało, było w niej gwarno i tłoczno, więc odpowiedni klimat został zapewniony. Obsługiwał nas bardzo miły kelner, który wyczerpująco informował o każdej przynoszonej

Pasja Smaku
Apetyczna i szybka sałatka FIT do obiadu 993

Sałatki czy surówki podawane do obiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny

Kuchnia PROzdrowotna
Snickers z toffi, orzechami i masą budyniową 177

Moja propozycja na wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Jemy to ciasto na drugi dzień, kruche ciasto musi lekko zmięknąć. Ciasto kruche – wszystkie składniki ciasta wrzucić

Kuchnia Pokoleń
Pyszna granola 130

Odmian granoli jest tyle, ile jej amatorów. W poniższym zestawie znajdziecie: 2 szklanki płatów owsianych (niebłyskawicznych) 10 dag rodzynek 1/4 szklanki żurawiny 1/4 szklanki trochę posiekanych

Humanistka w kuchni
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich 159

Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można

zdrowa vege kuchnia
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 135

Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych

Codzienna kuchnia niecodzienna