kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:119/268)

Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem 127

Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem Risotto to bardzo prosty obiad w stylu włoskim , chociaż moje dzieciaki je lubią , to jednak zawsze oczekują ,że jakiś kawałek mięska

Ogrodnik w podróży
Leczo 138

najbardziej znanych potraw kuchni europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia

Kulinarna Pokusa
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 125

przypadku. To co wyczarowałam przeszło moje najśmielsze oczekiwania i długo jeszcze oblizywałam palce ( a do tego mikser, gary i szprycę ;) ) w kuchni! Delikatna bajaderka o smaku czekoladowym wypełniona po brzegi chrupiącymi orzechami i pokryta paloną bezą włoską tworzy obłędną całość, której nikt nie jest w stanie się oprzeć! Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem! Zrobi furorę na każdym przyjęciu(...)mleczna – 50 g * mleko kokosowe – 100 ml * masło min.82% – 50 g * powidła śliwkowe – 50 g * orzechy macadamia, laskowe i arachidowe – ok. 150 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy

Ostra na Słodko
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 130

tych krajach zbyt wyraźne, ale chyba każdy poczuje klimat śródziemnomorski w Chorwacji. Ze względu na wpływy zarówno Włoskie jak i Greckie ja umiejscowiłabym wymienione kraje pomiędzy regionem wschodniośródziemnomorskim a południowoeuropejskim. Jak widzicie nie ma czegoś takiego jak „standardowa kuchnia śródziemnomorska”. Próby definiowania tego pojęcia wzięły się z rosnącej od lat 50tych XX w. popularności tzw. diety śródziemnomorskiej. Nie należy mylić

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 172

tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar.  Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego,  podobno wyjątkowo dobrze komponuje się(...)ostudzenia. Pokrój na ćwiartki i podawaj do dań kuchni marokańskiej i arabskiej.  Uwagi: Chlebki można mrozić. Chlebki po wystygnięciu wystarczy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażarki. Gdy będziecie chcieli je użyć, rozmróźcie je w temperaturze pokojowej a następnie podpieczcie w piekarniku przez 5 minut.  Nasiona kopru włoskiego możecie zastąpić nasionami kminu rzymskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 152

grillowicze i amatorzy piwka w lecie będą nimi zachwyceni. Podejrzewam, ale musze to najpierw sprawdzić na własnych kubkach smakowych, że francuskie lub włoskie winko do odpowiedniego aromatycznego serka z pleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym.  Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację. Najpierw przygotowałam specjalną rybną pastę, ze śledzia

Z Kuchni Do Kuchni
Parmezan, Gorgonzola i Asiago 117

Marco Ghia. Wśród gości widziałam Tessę Capponi-Borawską, do której chodziłam na zajęcia z historii kuchni w czasie studiów i Giena Mientkiewicza, który zajmuje się propagowaniem polskich serów zagrodowych (miał nawet wykład o nich w mojej lokalnej  bibliotece). Liczna była też włoska delegacja osób, które mają chyba najlepszą pracę na świecie, bo pracują w Konsorcjum ds. ochrony sera

Ugotowane pozamiatane
Surówka z selera z orzechami i żurawiną 219

jabłek. Mieszam. 2. Do surówki dodaję śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania surówki użyłam orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny o smaku jagody, które otrzymałam od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR to produkty niezbędne w każdej kuchni. Można je wykorzystywać nie tylko do przygotowywania wypieków, ale również słonych potraw. Nigdy się na nich nie zawiodłam i jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
z przyprawą do makaronu gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 157

Składniki: kapusta włoska 1 większa, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 300

Składniki: kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z białą kaszą gryczaną, w sosie koperkowym 448

Składniki: 1 woreczek białej kaszy gryczanej ( 100g ), 1 nieduża główka kapusty włoskiej, 1/2 większej cebuli, 500g mięsa mielonego, 1-2 łyżki masła, majeranek, sól, pieprz, 6

W kuchni u Moniki
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 195

Makarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z

Życie zamknięte w smaku
Biscotti z orzechami 138

                                 Moje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę

Ewa w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 148

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to

Basia w kuchni