kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:119/268)

Biscotti z orzechami 141

                                 Moje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę

Ewa w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 152

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to

Basia w kuchni
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 206

Nowy Rok, owsiany tofurniczek. autorka: Daria | blog: Enjoy Your Morning... Moja nocna owsianka autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Owsianka z gryki autorka: Blue Raven | blog: Gotuj z Blue Raven. Krucza kuchnia Krem owsiany jak deser! autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka noworoczna :) autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka zapiekana z bananem i wiórkami kokosowymi :) autorka: Agusiowe Gotowanie | blog: Agusiowe(...)adore! Batoniki granola autorka: wiszniówka | blog: Wiszniówka Owsianka z mrożonymi jagodami autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Owsianka z karmelizowanymi orzechami włoskimi, bananem i syropem klonowym autorka: mniumniu | blog: MniuMniu CZEKOLADOWA OWSIANKA Z GRANATEM autorka: mniumniu | blog: MniuMniu Od kuchni..Owsianka z granatem autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka z jagodami goji autorka: Edyta Szczerbicka | blog: Zafascynowane.. Owsianka

Chocolate Stop Tempting
Maltagliati w sałatce 139

Drodzy dzisiaj na kolację podałam maltagliati rustici 100 % orkiszu FABIJANSCY  w sałatce. Maltagliati rustici , to z włoskiego „zle cięte”. Są niezle zakręcone, pełne zdrowia i aromatyczne. A w wersji Rustici są równie wiejskie jak i te sprzed kilkuset lat. Tym bardziej, że z ekologicznego orkiszu, który w tamtych czasach był zbożem podstawowym. Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii(...)wierzchu.  Dodalam jagody goji i glassę sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam. Każdy składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień. Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Salsa di noci czyli sos z włoskich orzechów 201

Właśnie skończyłam rozmowę z przyjaciółką o tym, że najlepsze rzeczy trafiają się nam przypadkiem 🙂 Nie mogę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, a nawet go potwierdzam

gotować!
Orkiszowe naleśniki z twarożkiem 177

Moja propozycja na słodkie śniadanko lub podwieczorek naleśniki: 1 szkl. mleka 1 szkl.wody lekko gazowanej 2 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szkl. mąki pszennej

Kolorowa kuchnia Elki
Zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem 448

Jak już pisałam na blogowym fanpage'u, zostałam zaproszona do wzięcia udziału w akcji promującej między innymi zdrowe odżywianie. Byłam zaskoczona tym bardziej, że mimo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lazania chili con carne z indykiem 172

Meksykańsko- włoskie połączenie z dodatkiem indyka to wyśmienita propozycja na sylwestrowe danie. Lazania z chili con carne ma ciekawy i wyrazisty smak. Składniki 10 płatów makaronu do lazanii 1 puszka chili con carne firmy Bonduelle 1 pierś z indyka 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz 1 ząbek czosnku żółty ser olej keczup ( z dyni lub cukinii ) 2 łyżki zielonego groszku(...)stopniach. 9. Możemy użyć ugotowanego wcześniej indyka a ser dodać także do środka potrawy. Smacznego życzy     Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: Bonduelle , chilli , czosnek , groszek , kuchnie świata , lazania , na szybko , pomidory

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ogórki małosolne z estragonem - kuchnia ekspatów 149

Cypru i podobnie jak ja musi sobie radzić bez wielu polskich przypraw i produktów. Zapraszamy wszystkich do dodawania Waszych przepisów do  Kuchni  ekspaty , pomóżcie emigrantom odtworzyć polskie smaki :) Ogórki kiszono-małosolne bez chrzanu i kopru włoskiego - przepis Ingalill Składniki ( przepis na 6 litrowych słoików ) ogórki gruntowe po 5-6 sztuk na słoik   główka czosnku estragon 1 łyżeczka(...)dogotowujemy. Przed zakręceniem nakrętek, każdy przecieramy watką nasączoną w alkoholu jaki mamy zaczynając od wódki (najlepsza), kończąc na dobrej whisky. Szybko zakręcamy słoiki i zostawiamy na 2 dni w kuchni. Potem przenosimy w ciemne i chłodne miejsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczeń z cukinii 145

potrawach to orzechy można spokojnie pominąć. To co, jest ktoś chętny do spróbowania? ;)  Składniki na keksówkę o wym. 20x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia Bazylii ") 1 duża cukinia 2 ząbki czosnku 1 cebula garść drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)  ok. 200 g żółtego sera 1/3 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki kaszy manny  2 duże jajka 2 łyżki oleju

Simply Food
Cassata - Włoski tort z ricottą 323

kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień wcześniej

maniapieczenia
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 136

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej

Kuchenne Wariacje
JOGURTOWE CIASTO POMARAŃCZOWE 274

Czym byłyby Święta Wielkanocne bez babki ... W tym roku postanowiłam nagiąć tradycyjny przepis i upiekłam włoskie ciasto jogurtowe z dodatkiem pomarańczy :) Wyrosło piękne i puszyste! 

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami 137

  Bezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania