kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:125/268)

Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2013/2014 118

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Świat wina się zmienia. Także włoskie winnice zmieniają swoje podejście i strategie na rynku międzynarodowym, a Gambero Rosso stara się w spokojny i przystępny sposób komunikować te zmiany otoczeniu. Niemal na całym świecie styl życia oraz konsumpcja zmieniają(...)dobę prezentowane są wybitne postaci, relacje z podróży, nowości i ciekawostki, - to wydawnictwo dla miłośników dobrej kuchni, którego nakładem ukazują się przewodniki po świecie win, restauracjach, miastach i hotelach.  W Warszawie mieliśmy, można to już śmiało powiedzieć – cykliczną degustację najlepszych włoskich win przewodnika Gambero Rosso. Miejsce wszystkim miłośnikom wina, jak również osobom zawodowo związanym z winami było doskonale znane

królestwo garów
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 221

się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni odmaszerować! Wegański niby-piernik:  - 240g mąki (idealna będzie owsiana lub gryczana) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 40g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych) - 40g oleju rzepakowego lub kokosowego - 70g gorzkiej czekolady Wawel - 1/4 łyżeczki soli morskiej - 100g cukru trzcinowego - 180ml

Pland based fille
Zupa z kapustą włoską. 270

Składniki: 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 1 mała główka kapusty włoskiej 2 l bulionu mięsnego

O kuchni z uczuciem
Kartofelki marcepanowe. Kuleczki marcepanowe. 291

Składniki:200 g masy marcepanowej,kakao naturalne. Przygotowanie:   Masę marcepanową robimy sami lub kupujemy gotową - najwięcej jest jej w sklepach w okresie świątecznym

Aga w kuchni
Hummus 194

Coś dla fanów kuchni bliskowschodniej, dbających o linię oraz wegetarian. Potrawa ta jest popularna w kuchni arabskiej oraz kaukaskiej. Można spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta

Zainspiruj się kuchnią
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 341

past i pizzy.  Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.  Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko

Chilli Czosnek i Oliwa
Etlie Pide - turecka pizza 265

Ostatnio pokusiłam się o danie kuchni tureckiej. Kuchnia ta charakteryzuje się bogactwem aromatów i dbałością o najwyższą jakość produktów. Przygotowałam pizzę turecką, która wcale nie przypomina popularnej, okrągłej włoskiej pizzy. Nadzienie składa się głównie z mięsa i pomidorów oraz dużej ilości ziół i przypraw. Szczególnie przypadła do gustu mojemu mężowi:) Ciasto:  200g mąki pszennej,  150ml wody

Z miłości do słodkości
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

Mujaddara. Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów, podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie(...)przez nich tłuszczów pochodziło z oliwy. Oliwa zawiera cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwmiażdżycowym, a także przeciwutleniacz witaminę E. Również dzisiaj złota oliwa zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 593

Pomidory w puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy

Karo in the Kitchen
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 230

jarmużu. Odkryłam go całkiem niedawno i aktualnie stosuję w kuchni na równi ze szpinakiem. Jest pyszny! Wracając do zupy, jest to klasyczna zawsze pyszna zupa krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził

karmelowy
Najlepszy sos pomidorowy do pizzy 529

Dobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na

Ale Proste
Ciasto Kora 159

CIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Darcia w kuchni
Farfalle z szynką parmeńską i pieczarkami 175

Kochani dziś podałam makaron na szybko...jest zbyt gorąco żeby robić...gołąbki np. Piękne farfalle i kilka składników, to wszystko, by móc cieszyć się prostym, włoskim

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety z soczewicy w pomiodorach 228

Kolejna  propozycja na smaczny bezmięsny obiad to kotleciki z soczewicy w sosie pomidorowym.                        

Zakamarki mojej kuchni
Zielone szparagi w cieście francuskim 152

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia