kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:125/268)

Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi 94

To był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to

Moja smaczna kuchnia
Marynowane bakłażany do słoików na zimę 138

Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek

Tradycyjna Kuchnia
Muszle nadziewane kurczakiem zapiekane z orzechami i serem 277

Składniki 15 dużych muszli do nadziewania 1 kulka mozzarelli garść orzechów włoskich 1 filet z kurczaka 2 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 136

W ten weekend po raz kolejny daliśmy się ponieść włoskim smakom. Tak to już jest, że co jakiś czas pada między nami hasło pizza i wtedy

Kuchnia po mojemu
Słoneczny drink 106

Jako, że mam dziś Imieniny to zrobiłam prostego drinka...Kto nie może..niech zastąpi alkohol ..wodą!Składniki są wysokiej jakości, orginalne włoskie , więc smak jest jak

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z pesto 158

Składniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron

Aga w kuchni
“Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” – recenzja 148

śmietaną mają więcej odwiedzin niż wydumane, pracochłonne dania. Dlatego jest nisza dla książek takich jak “Polska kuchnia” Joanny Furgalińskiej, bo takich klasycznych przepisów jest mało w Internecie i mało wydaje się takich książek. Zwłaszcza, że coraz więcej jemy dań tajskich, włoskich czy innych. Tak bardzo kombinujemy, co by tu nietypowego podać na stół, że niedługo zwykły czarny chleb stanie się(...)chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania.   A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne typu kluski i pierogi, które nasze babcie lepiły w długie, zimne wieczory. Mamy grzyby i kiszonki

Ugotowane pozamiatane
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 267

Każda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą

Karo in the Kitchen
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 152

wielkościach - taka mieszanka będzie prezentować się najpiękniej! Ja wybrałam moje ulubione fioletowe oliwki Kalamata pochodzące z Grecji oraz włoskie zielone. Gdy macie już wybrane oliwki oraz dodatki, wystarczy podgrzać je w garnuszku i umieścić w słoiku. Zapach roznoszący się wtedy w kuchni jest przepiękny! Oliwki dobre będą już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej będą się marynować, tym smak przypraw(...)porcji. Składniki: 450-500 ml oliwy 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 2 suszone papryczki peperoncino, rozgniecione lub 2 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (jeżeli nie macie, pomińcie) pęczek świeżej natki pietruszki (możecie zamienić na świeże oregano lub bazylię) 600 g mieszanych oliwek z pestkami opłukane z marynaty (u mnie zielone i Kalamata) Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 91

Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla

Szalona Kuchnia Eweliny
Wędrowny kurczak z Italii 626

Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii

Szalona Kuchnia Eweliny
CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI 115

Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KURCZAK NA WŁOSKĄ NUTĘ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 169

                                                   

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Quinoa z fenkułem i ośmiornicą 139

smaczna) do tego oczywiście quinoa. Wszystkie te składniki należą w mojej kuchni do tych wyjątkowych, po które sięgam z radością i w miarę możliwości dość często, tym razem w połączeniu doskonałym (tak wiem, że to nieskromne). Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 2 małe fenkuły z nacią (koper włoski) 15 oliwek kalamata 1 puszka wędzonej ośmiornicy w oliwie z oliwek

Quinoa Raz!
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 132

Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie.  Kuchnia powinna przecież rozwijać się zgodnie z upodobaniami waszego podniebienia. Lampka winka przy kominku w najlepszym towarzystwie. :) I feel good!!!. Smacznego

I tu będę miała takie te
Grecki deser. 295

Grecja to dla mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser

Rozpustne gotowanie
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 177

Wiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej ) Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią.  UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik

Tradycyjna Kuchnia
Gałeczki orzechowe z marmoladą 103

Właściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz

O kuchni z uczuciem
Leniwy tydzień z Dniem Babci w tle 224

gotować bo Oni są odpowiedzialni za obiad. Przyszli z różami , siatą zakupów i pogonili z kuchni ( wnuki z ,, dodatkami,, tzn. chłopakiem wnuczki i ich siostrą przyrodnią ). Przygotowali spaghetti carbonara w ilości jak dla włoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i  nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kalafiorem i orzechami 267

Bardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy.Składniki:1 kalafior3-4 ogórki gruntowegarść orzechów włoskich2-3 łyżki jogurtu naturalnegosiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior myjemy, dzielimy

Kuchnia domowa Ani