chopy, co marudzōm na szałołty, bydōm sam mieć co do przegryzynia. 13 Co potrza? 2 ôbrane ze błōnek grejfuty 15 dkg żōłtego syra 15 dkg szinki pó szklōnki ôrzechōw włoskich pó gōwki mańszyj kapusty pekińskyj 6 łeżek jogurtu greckego sōl i pieprz Nojwiyncyj roboty bydzie ze tym grejfutym, coby go seblyc 14 ze tyj gorzkij skōry. Ôrzechy mogecie trocha uprażyć(...)dużo 10 różnych 11 tylko 12 ô= ło 13 przekąszenia 14 rozebrać 15 wrzucić 16 bierzcie Artykuł Szałołt ze grejfutym (Sałatka z grejfrutem) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniKlops to takie „mielone dla leniwych” – nie trzeba lepić pojedynczych kotletów, smażyć ich ani dopiekać – w klopsie wykorzystujemy samo mielone mięso i dodatki smakowe, piekąc je
Karo in the KitchenSmaczna sałatka z owocami, które ostatnio bardzo przypadły mi do gustu. Do przygotowania tej sałatki wystarczą tylko 4 składniki, a przy okazji warto wspomnieć, że nie
Programista w kuchniMUHAMMARA to DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW, klasyczny przepis pochodzący... Artykuł MUHAMMARA – DIP Z PAPRYKI I ORZECHÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINENa słodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków
Karo in the KitchenCalzone to włoskie chlebowe ciasto przypominające to, z którego robi się pizze, ale jest zwijane na kształt pieroga. Przyznam że w mojej kuchni ciasta drożdżowe są częstym gościem, a to calzone sprawdza się lepiej niż tradycyjna pizza. Moja wariacja na temat tego klasyku??- Dodatek mąki razowej, która nadaje wyraźniejszego smaku i czyni ciasto bardziej wytrawnym. Farsz pozostawiam waszemu gustowi
vaniliowoczekoladowaJeśli miałabym opisać smak tego dania – to taka dużo lżejsza wersja carbonary. Ta, w całej swojej pyszności, jest jednak wyczuwalnie tłusta, ciężkawa i zawiesista. Wędzony łosoś
Karo in the KitchenKolorowy obiad bez mięsa? Jeśli mam wybór – wybieram bakłażana. Żeby był zdrowszy niż ten w wersji smażonej, który ‘pije’ dużą ilość tłuszczu, wystarczy go tylko posmarować
Karo in the KitchenMożemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej, są świetne jako zdrowa przekąska
Chilli Czosnek i OliwaSalve! (; Dzisiaj zapraszamy Was na proste, choć obłędne ciastka sezamowe, w których zakochacie się od pierwszego ugryzienia(gwarantuję!) Ciasteczka te są bardzo popularnym łakociem Włochów i
Symfonia Smakówmąka pszenna - 40 dag margaryna- 20 dag cukier puder - 2 łyżki żółtka - 2 szt zimna woda - 2 łyżki MASA: masa makowa - 30 dag orzechy włoskie
Camilla w kuchniDwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis
Kuchnia w czekoladzieKolejny grzybowy eksperyment. Tym razem z dodatkiem wytrawnego białego wina. Składniki: 1 kg świeżych grzybów ½ szklanki białego wytrawnego wina 10 dag orzechów włoskich Sól Pieprz Czosnek
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów
Aga w kuchniJorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany - z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku
Ciastkozercy