To był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to
Moja smaczna kuchniaMarynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek
Tradycyjna KuchniaSkładniki 15 dużych muszli do nadziewania 1 kulka mozzarelli garść orzechów włoskich 1 filet z kurczaka 2 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka
czarrna od kuchniW ten weekend po raz kolejny daliśmy się ponieść włoskim smakom. Tak to już jest, że co jakiś czas pada między nami hasło pizza i wtedy
Kuchnia po mojemuJako, że mam dziś Imieniny to zrobiłam prostego drinka...Kto nie może..niech zastąpi alkohol ..wodą!Składniki są wysokiej jakości, orginalne włoskie , więc smak jest jak
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: pesto: 100 g rukoli, 90 g sera grana padano, 200 ml oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, sól, pieprz. pozostałe: makaron
Aga w kuchniśmietaną mają więcej odwiedzin niż wydumane, pracochłonne dania. Dlatego jest nisza dla książek takich jak “Polska kuchnia” Joanny Furgalińskiej, bo takich klasycznych przepisów jest mało w Internecie i mało wydaje się takich książek. Zwłaszcza, że coraz więcej jemy dań tajskich, włoskich czy innych. Tak bardzo kombinujemy, co by tu nietypowego podać na stół, że niedługo zwykły czarny chleb stanie się(...)chcieliście zjeść coś regionalnego, to dobrze wiecie, że ze świecą szukać. Jest tylko pizza i kebab. Nie żebym coś miała do tych dań, ale niedługo zapomnimy jak smakuje polska kuchnia i jak przygotowywać najprostsze dania. A przecież mamy te wszystkie wyjątkowe potrawy mączne typu kluski i pierogi, które nasze babcie lepiły w długie, zimne wieczory. Mamy grzyby i kiszonki
Ugotowane pozamiataneKażda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą
Karo in the Kitchenwielkościach - taka mieszanka będzie prezentować się najpiękniej! Ja wybrałam moje ulubione fioletowe oliwki Kalamata pochodzące z Grecji oraz włoskie zielone. Gdy macie już wybrane oliwki oraz dodatki, wystarczy podgrzać je w garnuszku i umieścić w słoiku. Zapach roznoszący się wtedy w kuchni jest przepiękny! Oliwki dobre będą już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej będą się marynować, tym smak przypraw(...)porcji. Składniki: 450-500 ml oliwy 3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki 2 suszone papryczki peperoncino, rozgniecione lub 2 łyżeczki suszonych płatków chilli 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (jeżeli nie macie, pomińcie) pęczek świeżej natki pietruszki (możecie zamienić na świeże oregano lub bazylię) 600 g mieszanych oliwek z pestkami opłukane z marynaty (u mnie zielone i Kalamata) Przygotowanie
Chilli Czosnek i OliwaChrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla
Szalona Kuchnia EwelinyPieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii
Szalona Kuchnia EwelinyCantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasmaczna) do tego oczywiście quinoa. Wszystkie te składniki należą w mojej kuchni do tych wyjątkowych, po które sięgam z radością i w miarę możliwości dość często, tym razem w połączeniu doskonałym (tak wiem, że to nieskromne). Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 2 małe fenkuły z nacią (koper włoski) 15 oliwek kalamata 1 puszka wędzonej ośmiornicy w oliwie z oliwek
Quinoa Raz!Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie. Kuchnia powinna przecież rozwijać się zgodnie z upodobaniami waszego podniebienia. Lampka winka przy kominku w najlepszym towarzystwie. :) I feel good!!!. Smacznego
I tu będę miała takie te