Czas jest niezwykle ważny dlatego nie każdy chce go marnować na staniu w kuchni całymi godzinami i przyrządzanie wymyślnych posiłków, rozumiem….:) To właśnie dla takich osób jest ten przepis – szybki i prosty – żadnych skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Artykuł Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieemocji i wspomnień. Przede wszystkim jednak jest to dar dla nas jako obdarowujących, gdyż dajemy sobie miłą chwilę w kuchni, która jest dużo ciekawsza, przyjemniejsza i bardziej relaksująca, niż pogoń za kupnymi prezentami w centrum handlowym. Autorka jest belgijsko-włoską blogerką, autorką www.cavolettodibruxelles.it , która propaguje samodzielne przygotowywanie smakowitych prezentów. Umożliwiają to pełne spersonalizowanie i okazanie zaangażowania, ale też(...)oprócz przepisów, autorka podaje też patenty na słoiczki, naklejki, foremki i kartoniki, którymi możemy ozdobić nasz wyrób. Mocną stroną książki jest multikulturowość przepisów, ponieważ autorka dobrze zna swoją rodzimą kuchnię Belgijską, kuchnię Włoch, gdzie mieszka i amerykańskie czy francuskie standardy, pomysłom nie ma granic. Szkoda tylko, że nie tłumaczy skąd biorą się dane przepisy, jaka jest ich historia
Ugotowane pozamiataneSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicjaobiadowe z zastosowaniem jako przyprawy kopru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Polecany jest szczególnie u niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych. Zastosowanie kopru w kuchni przy przygotowywaniu potraw tłustych i ciężko strawnych(...)patelni podsmażyć obustronnie kiełbasę na oleju z oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni. Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny )Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować
zielonacukinkaNiesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego
Karo in the KitchenPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the KitchenPrzepis na danie z kurczaka – po raz kolejny i na pewno nie po raz ostatni. To danie także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w
Karo in the KitchenTrzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie
Karo in the KitchenAlkohol nie jest mi absolutnie do życia niezbędny. Rzadko piję, kieliszek wina zdarza mi się wypić raz na kilka tygodni, a piwo raz na miesiąc. Ale
Karo in the KitchenNa stole melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w
Karo in the KitchenBardzo często pod koniec tygodnia jemy pizzę. Młody ją uwielbia, Dario i ja też lubimy tę tradycyjną, włoską potrawę. Można do niej wykorzystać wędlinę, która jakoś
W mojej kuchniObiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno
Karo in the KitchenMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z
Karo in the KitchenTo wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser
Karo in the Kitchen