kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:117/268)

Keks orzechowy 187

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt

Bajeczna Kuchnia
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 143

Bruschetta - włoski przysmak podawany na wiele sposobów. Podstawą jest opieczona bułka, najlepiej ciabatta, posmarowana oliwą z oliwek i natarta świeżym czosnkiem. Dodatkiem najczęściej są salsy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z bakłażanów i orzechów włoskich 160

Dzień dobry! Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z bakłażana, która oczywiście od tamtej pory śniła mi się po nocach

Pora coś zjeść
Ryż z owocami 170

6 porcji 2 szklanki pełnoziarnistego ryżu pół szklanki orzechów włoskich 2 nektarynki pól szklanki czerwonych porzeczek 12 łyżeczek syropu czekoladowego (takiego do kawy) 5 łyżek kremu

Humanistka w kuchni
Sałatka śródziemnomorska 269

Kochani dziś zrobiłam sobie sałatkę typowo włoską,  polecam na pózne popołudnie , bądz kolację, gdyż jest bardzo aromatyczna i lekka.Składniki-sałatka- listki botwinki i rukoli

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka / kluski leniwe z parmezanem 169

Zrobimy sobie na obiad pyszne kluski leniwe. U mnie trochę zmodyfikowane. Tak, aby miały lekko włoski smak i rozpływały się w ustach! 600 g ugotowanych

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Łukasza. 362

Kapusta pekińska i pomidor w głównej roli sałatki, z dodatkiem wędliny, sera włoskiego i sosu. Lepiej być nie może!Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska

Kuchnia Łukasza
Grillowane panini... 135

  hmmm.... coś na szybko, nawet nie spodziewałam się, że ze zwykłej ciabatty można wyczarować tak pysznego, włoskiego tosta . Zawsze warto mieć w lodówce ser mozzarella

Zainspiruj się kuchnią
25 praktycznych prezentów do kuchni 183

które kochają słodkości czy prowadzą blogi kulinarne. Można w nich podać tiramisu, owsiankę czy galaretkę. Forma do tarty będzie idealna dla tartomaniaków. Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej swojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet(...)codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi poczujemy taki smak, jak we włoskiej pizzerii. Praktyczna silikonowa mata, której sama często używam to must have w każdej kuchni. Zastępuje ciężką stolnice. Łatwa w użytkowaniu i myciu. Doskonały zestaw na każdą okazję. Karafka z czterema szklankami ucieszy każdego kto lubi urządzać przyjęcia

Kuchnia Bazylii
Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem 140

Risotto brokułowe z mahoniowym kurczakiem Risotto to bardzo prosty obiad w stylu włoskim , chociaż moje dzieciaki je lubią , to jednak zawsze oczekują ,że jakiś kawałek mięska

Ogrodnik w podróży
Leczo 160

najbardziej znanych potraw kuchni europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia

Kulinarna Pokusa
PŁONĄCA CZEKOLADOWA BAJADERA Z BEZĄ WŁOSKĄ 145

przypadku. To co wyczarowałam przeszło moje najśmielsze oczekiwania i długo jeszcze oblizywałam palce ( a do tego mikser, gary i szprycę ;) ) w kuchni! Delikatna bajaderka o smaku czekoladowym wypełniona po brzegi chrupiącymi orzechami i pokryta paloną bezą włoską tworzy obłędną całość, której nikt nie jest w stanie się oprzeć! Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem! Zrobi furorę na każdym przyjęciu(...)mleczna – 50 g * mleko kokosowe – 100 ml * masło min.82% – 50 g * powidła śliwkowe – 50 g * orzechy macadamia, laskowe i arachidowe – ok. 150 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera / blendera wkładamy połamane wafelki Lusette oraz herbatniki – ucieramy

Ostra na Słodko
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 151

tych krajach zbyt wyraźne, ale chyba każdy poczuje klimat śródziemnomorski w Chorwacji. Ze względu na wpływy zarówno Włoskie jak i Greckie ja umiejscowiłabym wymienione kraje pomiędzy regionem wschodniośródziemnomorskim a południowoeuropejskim. Jak widzicie nie ma czegoś takiego jak „standardowa kuchnia śródziemnomorska”. Próby definiowania tego pojęcia wzięły się z rosnącej od lat 50tych XX w. popularności tzw. diety śródziemnomorskiej. Nie należy mylić

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 187

tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar.  Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego,  podobno wyjątkowo dobrze komponuje się(...)ostudzenia. Pokrój na ćwiartki i podawaj do dań kuchni marokańskiej i arabskiej.  Uwagi: Chlebki można mrozić. Chlebki po wystygnięciu wystarczy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażarki. Gdy będziecie chcieli je użyć, rozmróźcie je w temperaturze pokojowej a następnie podpieczcie w piekarniku przez 5 minut.  Nasiona kopru włoskiego możecie zastąpić nasionami kminu rzymskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Good Food..oto nowe wafle ryżowe! 163

grillowicze i amatorzy piwka w lecie będą nimi zachwyceni. Podejrzewam, ale musze to najpierw sprawdzić na własnych kubkach smakowych, że francuskie lub włoskie winko do odpowiedniego aromatycznego serka z pleśnią...też byłoby super. Ale najpierw eksperyment w kuchni polegał na czymś lekkim, takim zwyczajnym-nie-zwyczajnym.  Przygotowałam z wafli kolację. Inna kolację. Najpierw przygotowałam specjalną rybną pastę, ze śledzia

Z Kuchni Do Kuchni
Parmezan, Gorgonzola i Asiago 130

Marco Ghia. Wśród gości widziałam Tessę Capponi-Borawską, do której chodziłam na zajęcia z historii kuchni w czasie studiów i Giena Mientkiewicza, który zajmuje się propagowaniem polskich serów zagrodowych (miał nawet wykład o nich w mojej lokalnej  bibliotece). Liczna była też włoska delegacja osób, które mają chyba najlepszą pracę na świecie, bo pracują w Konsorcjum ds. ochrony sera

Ugotowane pozamiatane
Surówka z selera z orzechami i żurawiną 235

jabłek. Mieszam. 2. Do surówki dodaję śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania surówki użyłam orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny o smaku jagody, które otrzymałam od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR to produkty niezbędne w każdej kuchni. Można je wykorzystywać nie tylko do przygotowywania wypieków, ale również słonych potraw. Nigdy się na nich nie zawiodłam i jeszcze

Tradycyjna kuchnia Kasi
z przyprawą do makaronu gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 176

Składniki: kapusta włoska 1 większa, ryż ugotowany 4 woreczki, przyprawa do makaronów 1 opakowanie, cebula podsmażona 2 duże, czosnek 1 główka, jajka 1 sztuka "L

W Mojej Kuchni Lubię
gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika... 322

Składniki: kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z białą kaszą gryczaną, w sosie koperkowym 494

Składniki: 1 woreczek białej kaszy gryczanej ( 100g ), 1 nieduża główka kapusty włoskiej, 1/2 większej cebuli, 500g mięsa mielonego, 1-2 łyżki masła, majeranek, sól, pieprz, 6

W kuchni u Moniki
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 208

Makarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z

Życie zamknięte w smaku
Biscotti z orzechami 155

                                 Moje pierwsze biscotti. Zrobiłam je z orzechami laskowymi i mixem keksowym. Co prawda są to twarde włoskie ciastka to i tak mnie nie zniechęcą i będę

Ewa w kuchni
Doskonałe spaghetti carbonara na domowym Tagliolini 160

Pierwszy raz jadłam spaghetti carbonara we Włoszech było przepyszne pizza i lody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania