kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:106/268)

Włoska zupa Gosi 176

Autorka i zarazem nasza wieloletnia Przyjaciółka napisała na temat tego przepisu. Dawno temu miałam ogromną przyjemność gościć w domu weneckiej przyjaciółka mojej ciotki i skosztować kuchni jej mamy.Starsza pani była najprawdziwszą włoską mamą,której celem życia było karmienie dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 176

łodygi w koszu. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na gładko. 2 Jeśli pesto byłoby zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Artykuł Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Crostata (włoska tarta) 148

drzewka owocowe uginające się od owoców. Zawsze gdy odwiedzam inne kraje testuję lokalne specjały starając się zapamiętać ich smak by móc potem odtworzyć je w mojej kuchni :-) Crostata to bardzo popularna włoska tarta. Genialna w swej prostocie bo składa się z kruchego ciasta z nutką cytryny, cienkiej warstwy migdałów i konfitury owocowej, najczęściej z moreli, brzoskwini lub owoców leśnych

maniapieczenia
Zapiekane kokardki 257

Składniki na 2 porcje: 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki 2 średnie piersi z kurczaka 1 op. kuleczek mozarelli GMO free

Luźna Kuchnia
Zupa z pieczonej ciecierzycy 110

jakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni.  ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem 93

Rewelacyjna wytrawna, bezglutenowa tarta z szynką włoska i młodym zielonym groszkiem. Idealne, kruche ciasto i pyszne nadzienie. Koniecznie do wypróbowania w Waszej kuchni!    SKŁADNIKI: ciasto:   180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g  masła  1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 600 g świeżego groszku 40 g startego Parmezanu 1 cebula

Kuchnia bezglutenowa
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 249

Iraku, bo dzisiejsze danie - fesenjan (czyt. fesendżuun ) jest znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków

Food Square
Moje nominacje do Liebster Award 163

największą łatwość? Dania z makaronem 2.    Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3.    Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4.    Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5.    Jaka czynność kuchenna sprawia(...)najmniejszą przyjemność?  krojenie 6.    Jakiej potrawy nigdy nie spróbujesz? z różnego rodzaju robactwem(((( 7.    Jakiej przyprawy najczęściej używasz w kuchni? cynamon, rozmaryn, szałwia 8.    Dla kogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9.    Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron

Mia Cucina Sofieta
Warto sięgnąć do kulinarnych tradycji innych narodów 156

wrażliwość na smak i zapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne  kuchnie  niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej

upichcona
Włoskie pączki ptysiowe 217

Małe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak .  Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie

Zakamarki mojej kuchni
Prozdrowotna sałatka owocowa z amarantusem 248

Różnorodność to podstawa zdrowego stylu odżywiania, każdy pokarm zawiera pewien charakterystyczny dla niego zestaw minerałów i witamin a także substancji chemicznych mających konkretny wpływ na nasze

Kuchnia PROzdrowotna
Ogórkowa jak u babci :) 180

dziecięcych lat, a raczej namowa do klasycznej polskiej kuchni. Często spotykamy się z tym, że tendencje są bardzo pro egzotyczne. Modne są wszelkiego rodzaju kombinacje włoskie, meksykańskie czy indyjskie i inne. Wiele rożnych kuchni, co nie jest złe, bo sami lubimy eksperymentować i super, że możemy nabyć składniki potrzebne do dań egzotycznych i gotować rożne cudeńka z zagranicy. Przypomnijcie sobie

vegetanie
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 176

odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie  dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie  zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do  ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro.Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie

Ala piecze i gotuje
Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) 365

doprawienia kurczaka zastosowałam przyprawy które wchodzą w skład  nowej mieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni, gdy przygotowywałam muszle faszerowane. Mieszanka nadała kurczakowi charakterystyczny pomidorowo-ziołowy smak, jednak trzeba uważać z ilością, gdyż przyprawa ma pikantny smak. Sałatka z grillowanym kurczakiem(...)piersi z kurczaka 1 płaska łyżka Pomidoro (mieszanka pomidorów i ziół włoskich) Kotanyi 1 ser mozzarella kilka pomidorów koktajlowych mix sałat 1 łyżka oliwy Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą Pomodoro, rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą, na której układamy pierś z kurczaka, grillujemy z jednej strony, odwracamy mięso, jednocześnie na patelnię wrzucamy pomidory koktajlowe i plasterki sera mozzarella, grillujemy, z mozzarelli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 311

pewnym przepysznym włoskim daniu z bakłażanów, które jej Mąż, szef kuchni, przygotowuje dla gości w restauracji. Zwane parmigiana di melanzane, składa się z plastrów bakłażanów, które po usmażeniu, przekłada się serem i sosem pomidorowym i zapieka. To było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą(...)parmigiany mojej koleżance Beacie i jej Mężowi:) Parmigiana di melanzane - historia zapiekanki z południowych Włoch Zwana parmigiana, parmigiana di melanzane lub melanzane alla parmigiana. Słowo melanzane oznacza po włosku bakłażany. Parmigiana to klasyczna zapiekanka warzywna pochodząca z południowych Włoch, a dokładniej Neapolu. Danie jest również popularne w całej Kampanii, a także Kalabrii i na Sycylii.  Aby przygotować klasyczną

Chilli Czosnek i Oliwa