Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami (light) 400pół, całość doprawiamy ziołami włoskimi i listkami świeżego tymianku, rozgniatamy pół ząbka czosnku. Grillujemy warzywa z czosnkiem na suchej patelni, następnie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek i makaron, mieszamy wszystko i przekładamy na talerz. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego. The post Sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami (light) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 212Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie
wysmienity
Zaczyna się moja włoska przygoda! 289powodu sesji i zamętu przed planowaną podróżą . Wyjechałam na dwumiesięczny staż na Włoską farmę ekologiczną i serdecznie was z niej pozdrawiam! Mam nadzieję, że zdobędę tu wiele umiejętności i nowych doświadczeń związanych z gotowaniem, przetwórstwem i wieloma innymi rzeczami. Wszystko czego używają w tutejszej kuchni jest organiczne, wyhodowane i zebrane naszymi rękami, więc przepisy które przywiozę będą przepełnione zdrowiem, smakiem
Gawron w rosole
Piernik z orzechami w czekoladowej polewie 213robienie piernika staropolskiego, musiał wystarczyć taki oszukany. Przepis z książki "Boże Narodzenie. Kuchnia świąteczna" Marzeny Wasilewskiej Składniki: 50 dag mąki 20 dag miodu 15 dag cukru 15 dag masła 4 jajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy
Pasja Smaku
Sałatka z rukolą, camembertem, winogronem i orzechami 191Treściwa sałatka niekoniecznie musi być z kurczakiem. Tutaj mięso świetnie zastępują orzechy i ser camembert. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują, co daje nam naprawdę cudowny
Szefowa kuchni
Tort orzechowy 201Z okazji Święta Dnia Matki wszystkim Mamom życzę spełnienia marzeń, wielu pozytywnych wzruszeń oraz pociechy z dzieci. Przy okazji prezentuję przepis na pyszny tort orzechowy. Upieczcie
Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z rabarbarem przykryta pianką 126Uwielbiam połączenie słodyczy z kwaśnym- tak jak w tym idealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :) Składniki: 25 dag mąki 125 gram masła 1 jajko
Tradycyjna Kuchnia
Gulasz warzywny z makaronem 221Dziś postanowiłam przyrządzić gulasz warzywny z makaronem od rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy . Pyszne danie które możemy przyrządzić w niecałe pół godziny, lubię takie dania
Bajeczna Kuchnia
Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 270Szukam słów aby opisać smak tej
Pan i Pani Smith w kuchni
Młoda kapusta pekińska z porem i jabłkiem. Szybka surówka. 290Świetna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok
Kuchnia z widokiem na ogród
Środek tygodnia ! 201Witajcie :) Dzisiaj szybciutki post i proste szybkie danie. Super dla dzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że
vegetanie
Sałatka z selera naciowego. 311Witam, chciałabym przedstawić Państwu kolejny przepis Pana Adama na sałatkę z selera naciowego. Trochę ją zmodyfikowałam i myślę, że każdemu rozpieści podniebienie! SKŁADNIKI: seler naciowy
Kuchnia Beaty
Torcik bezowy z kremem krówkowym i orzechami. 188Bezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik. SKŁADNIKI: 250g
Kuchnia Beaty
Espresso....czy caffe? 196...oto jest pytanie. Aby na nie odpowiedzieć musimy się przenieść do Włoch.Włochy to kawa ,to morze kawy. To kultura, to zapach ,sposób parzenia, ciśnienie w
Z Kuchni Do Kuchni
Trufelki kawowo-migdałowe 231Herbatniki kruszę z pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania(...)wszystkie moje oczekiwania. Płatki nie były połamane i miały doskonały smak. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR, niezbędnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasi