Pyszne, maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Polecam, bo są naprawdę smaczne i szybko znikają z talerza. Składniki:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,2
Aga w kuchnichoć raz tego rodzaju pieczywa, by poczuć, jak jadali Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach. W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj(...)sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować
Food SquareDzień dobry, Dziś zapraszam Was na szybki obiad we włoskich stylu! Lubimy takie obiady - nieskomplikowane, ale zawsze przepyszne (bo połączenie makaronu, pomidorów i parmezanu zawsze takie jest!).Moja dzisiejsza propozycja to penne z klopsikami, które zrobiłam z surowej kiełbasy. Ot taki sprytny patent, który zapożyczyłam od telewizyjnych szefów kuchni (bodajże od Nigelli). Mięso w kiełbasie jest już dobrze doprawione, odpowiednio(...)Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj
Chilli Czosnek i OliwaCiecierzyca - inaczej cieciorka albo groch włoski to roślina strączkowa, która jest istną kopalnią białka. Właśnie ze względu na białko jest tak ceniona przez wegetarian. Niskokaloryczna, o dużej zawartości błonnika i lekkim, orzechowym posmaku jest w naszej kuchni traktowana trochę po macoszemu. Ja sama częściej sięgam po soczewicę niż ciecierzycę. Ale obiecuję poprawę :-) Dziś danie szybkościowe
Walijskie Pichcenieuprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciepły jeszcze sernik i równomiernie rozsmarować (fot.4). O na tym kończymy przygotowanie ciasta.Ciasto odstawić do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy.Źródło: kuchnia lidla
Świat CiastaExquisite sorbets. Słowo "sorbet" pochodzi od włoskiego sorbetto, którego praźródłem jest turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab. Prawdopodobnie sekret zamrażania wykradli Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu to ich wynalazek.W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły
Kulinarny karnet Christopherawłoskich ma charakterystyczny zapach i smak, świetnie nadaje się do sałatek i deserów. Orzechy laskowe to źródło witaminy E, zwanej też witaminą młodości, dzięki czemu mają korzystny wpływ na wygląd cery, włosów i paznokci. Witaminy grupy B wzmacniają układ nerwowy, potas reguluje ciśnienie krwi, a nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i chorobom układu krążenia. W kuchni(...)magnezu i fosforu, dlatego pomagają walczyć ze stresem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Na rynku dostępne są w postaci całych orzechów, jak i blanszowanych, mielonych, słupków albo płatków. W kuchni migdały wykorzystuje się głównie do wypieków oraz dekoracji, a także do przygotowania mleka roślinnego, natomiast zmielone na mąkę są bazą do makaroników i marcepanu. Nerkowce albo cashew są to owoce
Obiad gotowyPołączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego
Mechanik w kuchniDzisiaj proponuję zdrowy deser dla dzieci i dorosłych, czyli pieczone jabłka nadziewane suszoną morwą, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Najlepiej smakują w towarzystwie gałki lodów waniliowych
Oryginalny smakTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym
Tradycyjna KuchniaNadeszła chwila , na którą czekacie. Ogłoszenie wyników konkursu z makaronem MALMA na fit danie.Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia, ślinka nam kapała. To nie ostatni konkurs tego
Z Kuchni Do KuchniPolskie wydanie, jednej z najbardziej popularnych potraw!. Do znudzenia partaczone w polskich lokalach, udające włoskie a tak naprawdę wystarczy parę drobnych zmian by zrobić własną polską
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam lekkie sałatki. Dziś na kolację proponuję więc lekką sałatkę z gruszką, prażonymi orzechami i serem. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: mięso mielone indycze 50 dag, ryż ugotowany 4 saszetki, cebula podsmażona 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, sos chili 2 łyżki, kapusta włoska 1 średnia
W Mojej Kuchni Lubię