Karp po królewsku w szarym sosie to tradycyjne, świąteczne danie mojego męża. Gdy po raz pierwszy je spróbowałam to uznałam, że jest to zwykły, duszony karp. Jednak po kilku latach moje zdanie na temat tego dania zmieniło się o 360 stopni. Karp na szaro to bardzo smaczne, lekko słodkie danie w niesamowitym sosie z lekką nutą pierników i aromatu piwa(...)Jeżeli nigdy nie próbowaliście tego dania - to zachęcam Was z całego serca, aby spróbować przygotować karpia po królewsku w szarym sosie. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 . Składniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka
Ugotowaćwalory smakowe. Risotto można łączyć z najróżniejszymi składnikami a więc można przy nim puścić w kuchni wodze fantazji i poeksperymentować bez wahania. Moje dzisiejsze risotto skomponowałam z krewetkami królewskimi, cukinią i pomidorkami koktajlowymi, które nadają potrawie kolorowego wyrazu i oczywiście wzbogacają jej smak. Całość podlana białym wytrawnym winem, które moim zdaniem nadaje charakteru całej potrawie. Risotto(...)krewetkami i cukinią Składniki: 1/2 szklanki ryżu do risotta, 1 kieliszek białego wina, 2 szt średnie cebule, 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, 20 szt krewetek królewskie, 1,5 litra bulionu drobiowego, olej do smażenia, Sól, pieprz Przepis krok po kroku Krok 1 Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy
W kuchennej krainiewyniosła ona ponad 300. W nieco późniejszym okresie bo zaledwie po pięciu latach zaczęły powstawać filmy kolorowe oraz pierwsze kreskówki. Zaczęto budować ogromne plany zdjęciowe często przypominające pałace królewskie pełne przepychu i bogactwa. Po roku 1945 kino indyjskie dotarło także do innych zakątków świata, co przyczyniło się do masowego przypływu turystów. Tuż na początku drugiej połowy XX wieku zmienione tematykę(...)Jest to najbardziej znacząca i najważniejsza rzeźba w tej świątyni. Twarz środkowa charakteryzuje się grubymi ustami, spokojną twarzą i pełnymi policzkami. Jest to twarz wielkiego triumfatora, obrońcy świata w królewskiej koronie. Prawa twarz Śiwy jest w istocie kobieca. Symbolizuje ona odrodzenia. Lewa zaś przedstawia Śiwę jako groźnego boga, który jest symbolem śmierci, po jego ręce wije się wąż
ClauditteMissCookingpanforte , można też w ogóle zrezygnować z przypraw, dodać marcepan i posypać cukrem pudrem - to panforte bianco - taką wersją ugoszczono podobno królową Małgorzatę Sabaudzką podczas jej wizyty w Sienie. Królewskiej wersji nie próbowałam, jestem jednak prawie pewna, że wersji z pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) * PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały
KUCHARNIAmakaronu zrobić. Jest to obiad syty i bardzo aromatyczny. Przede wszystkim dietetyczny, lekki i nadziany ..moimi wspomnieniami. Danie godne samej księżnej ! Ozdobna falbanka na brzegach makaronu lepiej zdobiła królewskie dania od prostych wstążek, być może miała także przypominać zdobienia ówczesnych szat dworskich. Karbowane brzegi tego rodzaju makaronu to nie tylko ozdoba – przede wszystkim mają znaczenie praktyczne: dzięki nierównym brzegom(...)najlepiej chłodnej i dodaj do gulaszu. Ładnie zgęstnieje i będzie zdrowsze. Ugotuj reginette według zaleceń producenta na opakowaniu. Wyłóż makaron na talerz. Dodaj gulasz. Zetrzyj parmezan. Natka pietruszki i ...królewskie, zdrowe i pełne aromatów danie- gotowe ! Polecam makaron orkiszowy FABIJAŃSCY , jest aromatyczny , dietetyczny, pełen zdrowia i ... bardzo lekki ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimałe jajko – 1 szt * miód – 110 g * przyprawa do piernika – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżeczka * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki LUKIER KRÓLEWSKI: * duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut. PS. jeśli chcecie, by pierniczki zawisły na choinkach pamiętajcie o zrobieniu dziurek! LUKIER KRÓLEWSKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Uwaga! Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru. A teraz bierzemy się za dekorowanie! Jeśli będziemy wypełniać pierniczki lukrem , najpierw
Ostra na Słodkobowiem wybornie. W dodatku są cudownie mięciutkie od razu po upieczeniu - dlatego sądzę, że dziurki okażą się zbędne - do Świąt nie będzie już po nich śladu... Przepis na lukier królewski wzięłam z niezawodnego bloga Moje wypieki . Wyszedł idealny - śliczny, biały, a kiedy zastygł, nie sposób było go zepsuć. Wszystkie ozdoby znakomicie się go trzymają. Z pewnością jest lepszy(...)miodu 50 g cukru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 30 ml mocnej, ostudzonej herbaty 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lukier królewski: 30 g białek 150 g cukru pudru 1/6 łyżeczki białego octu winnego Miód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki. Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli. Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi. Składniki. 10 babeczek wytrawnych 10 oliwek królewskich 5 dag naturalnego serka homogenizowanego 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka do dekoracji Wykonanie. Serek wymieszać
Kulinarny karnet Christopherapowodu, że dziś mecz Gruzja - Polska już o 18, trzeba się uwijać z obiadem, co by Królewskie lepiej wchodziło do najedzonego organizmu i szybko go nie sponiewierało ;) oraz żeby nie przegapić, żadnej bramki Milika czy Lewandowskiego :) Po piwie, oczywiście co bym nie zjadł wcześniej i tak zawsze mam "małego głoda" :) , ale tym będę się martwił po meczu. Po pracy popędziłem(...)włączamy na 25-30 minut. W tym czasie miałem robić sos, ale spojrzałem na zegarek i mało czasu, żeby zjeść przed meczem i zdążyć do sklepu. Więc poleciałem po Królewskie teraz, jako że mam blisko osiedlowy, to stwierdziłem, że zdążę z sosem :) Niestety na ten sam pomysł wpadło w tym samym czasie sporo osób. Wróciłem do domu na 3 minuty
Parowar Facetaniewyobrażalnie pięknych i dostojnych budowli. Będę jadła w towarzystwie trzeciego faraona z XIX dynastii , z królem Dolnego i Górnego Egiptu... Z Ramzesem . I to ...z RYK! Dokładnie! Składniki na królewskie śniadanko to -Ramzes z Ryk -bułeczka -masełko -pomidorek -ogóreczek gruntowy -oliweczka -zielona sałata Dla dojrzewającego sera o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie(...)naturalnego wędzenia z pięknymi oczkami...potrzeba iście królewskiej oprawy! Delikatne kromeczki mięciuśkiej, neutralnej bułeczki , posmarowanej delikatnie wiejskim masełkiem, to iście dostojna oprawa dla Ramzesa, a dodatek naturalnie wędzonej wiejskiej szynki, kruchej i delikatnej jak faraońskie tancerki...doda Ramzesowi dodatkowego blasku. Bo Ramzes Rycki lśni jak złoto..! Kanapki z Ramzesem są pyszne, wędzony smak ,jeśli nie przeniesie Was do Egiptu
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację. Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele(...)złotego paska- półksiężyca, przypominającego koronę, który znika po jej śmierci… magiczne prawda) Przepisem na tą rybkę biorę udział w konkursie u Margarytki “7 Urodziny” ( click ) Zapraszam serdecznie na królewską ucztę J Dorada po śródziemnomorsku Składniki na 2 porcje: 2 świeże dorady pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi( lub parę gałązek tymianku) 2 ząbki czosnku sól, pieprz pomidorki koktajlowe parę
Mia Cucina Sofietabyć inspiracją do przygotowań na Święta oraz daniem rozgrzewającym w Nowy Rok dla osób które nie lubią nudy w kuchni. Zapraszam! Składniki: 300 g świeżych krewetek królewskich w pancerzach z głowami 300 g świeżych filetów z dorsza bez sk ó ry 300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy
Wino Francja Kuchniakroję w małe talarki. W dużej misce łączę ze sobą wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem. Odkładam na bok na godzinę, by składniki przegryzły się. Podaję, smacznego Sałatka królewska – prawdziwy hit wśród sałatek na imprezie
Zasmakuj Kuchni