Królewski grill , czyli żeberko i karczek Nadchodzi weekend , czyli czas odpoczynku w ogrodzie ,a co za tym idzie , także posiłków na świeżym powietrzu . Moja rodzinka lubi potrawy z grilla i kociołka , latem smakują najlepiej . Nie wykonuję ich fanatycznie co weekend , ale jak jest ładna pogoda trudno się oprzeć , tym bardziej,że w kuchni robi się mega gorąco podczas gotowania obiadu(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Królewski grill , czyli żeberko i karczek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySkoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej 200 gram masła(...)białka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 2 łyżki wody różanej Polewa królewska: 1 białko 1 szklanka cukru pudru rozpuszczona czekolada Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną
Mango Papajaskórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Moja babka udekorowana została śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową. Polecam! Babka ucierana 250g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka cukru pudru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Lukier królewski: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając
Smak mojej kuchnimogą być gotowane) a na pewno poczujecie różnicę w smaku porównując do tych mrożonych. Danie nie tylko pyszne, ale i ekspresowe Składniki: 500 g świeżych (u mnie gotowanych) krewetek królewskich w pancerzach 100 g masła 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli drobno posiekanej natka pietruszki pieprz sól Masło rozgrzać na patelni. Ułożyć świeże krewetki i dodać wyciśnięty czosnek oraz drobno(...)ulubionymi warzywami. Krewetkę należy obierać od urwania głowy, potem ogona i zdjęcia pancerza. Można ją lekko rozkroić z góry wzdłuż i oczyścić. Smacznego! — BTW dla 100 g krewetek królewskich z masłem (20g) bez dodatków: 362 kcal
Ola la LCHFzastygnięcia i dopiero z takich malutkich tabliczek 100% czekolady przyrządzano napój dla króla. Żeby czekolada, podawana w filiżance królowi, nie była zbyt gorzka, dodawano do niej przyprawy. W skład królewskiej mieszanki wchodziły ucierane w moździerzu ziarna czarnego pieprzu, kardamonu oraz anyżu. Ten wykwintny aromat zamkowych komnat unosił się dzisiaj także w mojej Kuchni. Oczywiście nie ucierałam ziaren kakaowca kamiennym wałkiem(...)okryły moje kubki smakowe! :) Za oknem lutowa zamieć i wiatr urywający głowę, a ja siedzę z filiżanką, jak królowa. Bez korony, ale z jaką czekoladą! ;D Gorąca czekolada po królewsku na 1 filiżankę Potrzebujesz: 1,5 łyżeczki dobrej jakości gorzkiego kakao 2 ziarna czarnego pieprzu 1 strąk kardamonu nasionka wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu wrzątek śmietanka/mleko (opcjonalnie) miód/ cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoja pierwsza lektura autorstwa Frédérica Lenoira , do którego zachęciła mnie recenzja książki na blogu Pani Kowalskiej . Jestem przekonana, że jednak nie ostatnia! Książka jest tak naprawdę mądrą baśnią - historią królewskiego życia, a jednocześnie odpowiedzią na wyznanie dziewczynki (królewskiej wnuczki, która właśnie straciła ulubionego pieska) na jej postanowienie, że już nigdy do nikogo się nie przywiąże, by nigdy więcej nie cierpieć
Weekendy w domu i ogrodzietrzy placki 6. Zrobić masę do placków 7. Posmarować dwa placki powidłami i masą budyniową 9.Przełożyć placki masą Pobierz wersję do druku: Pobierz Czeski placek królewski Artykuł Czeski placek królewski pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkażdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru! Keks Składniki : 300 g mąki pszennej 4 jajka 170 g margaryny 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g bakalii(...)wymieszanych z mąką pszenną lukier królewski 1 białko 150 g cukru pudru do posypania płatki migdałów dodatkowo margaryna do wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie. Całość mieszamy
Moja smaczna kuchniaucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml ciepłej wody(...)stopni C. Makowiec smarujemy białkiem, posypujemy siekanymi migdałami i pieczemy w piekarniku przez ok. 40-45 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Smarujemy białym lukrem zwanym też królewskim i posypujemy groszkami czekoladowymi. Smacznego! The post Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy do piernika łyżka cynamonu ½ łyżeczki soli 130g masła 1/2 szklanki miodu 100g cukru 1 jajko 0,5 kg mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier królewski: białko jajka M 1,5 szklanki cukru pudru łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy(...)minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Po około 2 dniach są już miękkie. Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta i jednolita dodajemy ocet lub sok z cytryny. Możemy również wg upodobań dodać nieco barwnika spożywczego
Pyry na Gazcałe - 1 szt masło - 200 g sól - szczypta powidła śliwkowe - 3 łyżki Dekoracja konfetti gwiazdki różne kolory - Cukieteria .pl barwniki spożywcze różne kolory - http://www.cukieteria.pl/ Lukier królewski białka jaj - 2 szt cukier puder - 250 g sok z cytryny - 1 łyżeczka Opakowanie: karton - 1 szt od http://www.opakowaniacukiernicze.pl/ Przygotowanie: Ciasto: Do rondelka przełożyć masło, roztopić na ogniu(...)mąką, jeszcze raz przegnieść. Rozwałkować i wycinać foremkami różne wzory z ciasta. Blachę wysmarować tłuszczem, układać na blasze pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 10 minut. Lukier królewski Do miski wsypać cukier puder, dodać białka jaj i sok z cytryny, utrzeć mikserem. Lukier przełożyć do kilku miseczek i do każdej miseczki dodać odrobinę innego barwnika. Udekorować pierniki lukrem
Kuchnia DanusiZima to zdecydowanie czas ciastek i ciasteczek pachnących cynamonem. Nasze zimowe ciasteczka mają kształt bałwanków, są udekorowane lukrem królewskim i masą cukrową. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak uprzedzam - bałaganu będzie sporo, ale zabawy jeszcze więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu: lukier
Kulinarne Inspiracjeprawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie do dekoracji pierniczków bo dzięki temu(...)jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo
SMYKWKUCHNIczasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt pachnie piernikiem i ukrywa w sobie skórkę pomarańczy ... Bo czy tylko mi pomarańcze przypominają cudowne święta ? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki