szybko, czas na ich przygotowania zaczyna nieubłagalnie topnieje, a tutaj jeszcze tyle rzeczy zaprząta nam głowę. Na szczęście już upieczone pierniczki czekają w puszce na lukrową dekorację. Dlaczego lukier królewski, a nie zwykły na bazie cukru pudru i wody? Otóż ten królewski wykorzystujący ubite białka jest trwalszy, szybciej zastyga, nie kruszy się, można za jego pomocą wykonać nawet bardzo precyzyjne(...)dekoracje. Lukier królewski ładnie łączy się z barwnikami, w proszku, żelu czy płynie, i długo zachowuje świeżość. Składniki Czas przygotowania: 10 min 250 g cukru pudru 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 1 jajko Przygotowanie: 1. Jajko można przed użyciem sparzyć wrzątkiem, następnie samo białko jaja ubijamy na niezbyt sztywną pianę 2. Do ubitego białka dodajemy
Słodki KompromisCiasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje mi się, że nie ma konieczność by pisać o tym jak przygotować lukier, no ale... Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają się(...)jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które dodałam do lukru, perełek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy zacząć dekorowanie. LUKIER KRÓLEWSKI Do dekorowania ciasteczek najlepszy jest lukier królewski, robiony na bazie białka. Aby dekoracje wychodziły ładne, lukier musi mieć odpowiednią konsystencję. Ogólnie- Do rysowania konturów, czy kształtów lukier powinien się(...)rozpływać, czyli gdy robicie lukier, musicie wziąć patyczek i sprawdzić czy ładnie się trzyma patyczka czy spływa. gdy wypełniamy ciasteczka lukier powinien być troszkę rzadszy. Do lukru królewskiego potrzebujemy białko szczyptę soli sok z cytryny i cukier puder Lukier ucieramy na najniższych obrotach,do uzyskania pożądanej konsystencji. Potem dzielimy go sobie na partie i dodajemy barwniki. Do dekorowania używam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktóre najbardziej odpowiada Waszym podniebieniom :) I do naszego dzisiejszego dania użyliśmy białego, wytrawnego Chardonnay ze Słowacji. W planach były krewetki, ale w sklepie nie mogliśmy się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało(...)smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego białego wina (np. Chardonnay) 2 ząbki czosnku pół cytryny gałązka świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Kładziemy dorady, rozgnieciony czosnek, 2 - 3 plasterki
W kuchni Katierozkosz. Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej nad ranem), ale warto było poświęcić ten czas dla zachwyconych min siostry(...)kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie nie zanosi się na żadne powiększanie, zawsze można poczekać na Walentynki, i upiec takie cudeńka dla ukochanej/ukochanego. Efekt murowany! Ciasteczka cytrynowe z lukrem królewskim Składniki: (na 40-50 sztuk) 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam(...)tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki kakao 150 g masła 1 małe jajko Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy
Rozpustne gotowaniepierniczki świąteczne . Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina do podsypania(...)jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez
Kuchnia domowa Aniwysokości, są więc dość duże i dzięki temu można je swobodnie dekorować. A ja proponuję Wam wymyślić własne dekoracje dla Waszych bliskich. Piernikowe ludziki górą! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 250 g mąki gryczanej - 200 g mąki orkiszowej - 100 g mąki pszennej - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko(...)łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku. - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe
SMYKWKUCHNIłyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik czerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania(...)wymieszać cukier z przyprawą do piernika wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do 1/5 szklanki zależy od białka jakie duże było jajko • Gotowy lukier przełożyć kilka łyżek do miski dodać barwnik
W królestwie smaków Beatydekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały - ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru(...)pomocą końcówki worka cukierniczego lub wykałaczki. Do rozmazania konturów używamy małego pędzelka: maczamy go w wodzie, odciskamy z nadmiaru wody i rozprowadzamy lukier. Źródło/ Inspiracja: bronislawa70.blox.pl ------------------------------------------------------------------ Wegański lukier królewski: 4 łyżki schłodzonej wody z puszki po ciecierzycy konserwowej (3-składnikowej: ciecierzyca, woda, sól) 200-300 g przesianego cukru pudru kilka kropel soku z cytryny (bez pestek i miąższu) Przygotowanie: Wodę
Domowa Cookierenka Agimango Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas pieczenia pierniczków zależy od ich grubości, dlatego można zacząć od upieczenia kilku sztuk żeby ustalić dokładny(...)cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki. Pierniki połóż na kratkę, mokry lukier udekoruj posypkami Deco rada, odstaw do wyschnięcia. Przygotuj lukier królewski, ubij białko z sokiem z cytryny, stopniowo dodaj cukier nie przerywając ubijania. Ubijaj aż lukier będzie gładki i gęsty (ok. 5-7 minut). Podziel go na mniejsze porcje i wymieszaj
SzczyptaSmaQDawno temu sernik królewski piekłam tylko (przyznaję się) z torebki ;) Bardzo wszystkim zasmakował i regularnie pojawiał się na rodzinnych spędach. Cały czas jednak miałam żal do siebie, że nie było to ciasto zrobione przeze mnie od A do Z, a tym samym zawierało jakieś „super-ekstra” polepszacze smakowe (żeby tylko!). Postanowiłam więc, metodą prób i błędów, upiec ten sernik sama(...)popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii. Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka
MyCookBook.plpiżamie, skarpetkach i szlafroku, bo nigdzie nie musimy iść, nigdzie nam się nie spieszy i nikt niczego od nas nie chce. W takie właśnie poranki śniadanie musi być królewskie i trzeba mu poświęcić chwilę czasu, by było dopieszczone i pyszne. Tym razem postanowiłam, że naszym niedzielnym, królewskim daniem będzie pieczona owsianka z lekką sernikową nutką. Istna pyszność, nawet mój(...)ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie. Gorąco polecam, szczególnie w królewską niedzielą z kubkiem kawy! Pieczona owsianka sernikowa (porcja dla mamy i potomka) 4 łyżki płatków owsianych lub innych (np. orkiszowych) pół szklanki mleka (u nas ryżowo-kokosowe) 125g sera ricotta
Przepysznik - BLW i nie tylkoŁatwy i szybki królewski posiłek? Proszę bardzo. Dorada ze względu na srebrzystą głowę oraz złoty pasek pomiędzy oczami, który przypomina koronę, nazywana jest czasami dorada królewską. A skoro główny składnik jest królewski, to całe danie też takie musi być. Przepis szczególnie polecam do przyrządzenia dorady po raz pierwszy. W tej wersji nie jest mocno przyprawiona. Użyte masło, pieprz i sól
Pełny talerzChelsea Market. W Eleni's także można było dostać amerykańskie cupcake'i, ale zdecydowanie królowały cookies. Kruche ciasteczka w najróżniejszych kształtach i kolorach udekorowane były royal icing czyli lukrem królewskim. Lukier królewski można przygotować samemu z białek i cukru pudru (w Ameryce najczęściej korzysta się z białek w proszku, winianu sodu, cukru pudru i wody - wszystko instant i prawie(...)razu gotowe do użycia). Z dodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów, dinozaurów czy zestawy do makijażu. Wszystko pięknie zapakowane i wręcz idealne
Ciastkozercy