pierniczkowe choinki. Wyglądają cudnie, a ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze niż na przykład piernikowej chatki. Wystarczy upiec pierniczki w kształcie gwiazdek w kilku rozmiarach (u mnie pięć), posklejać lukrem królewskim, i gotowe. Nawt pięcioletni bratanek C. sobie poradził z tym zadaniem. Później zostaje już tylko dekoracja - mi najbardziej podobają się białe, jakby obsypane śniegiem. Choć puściłam też wodze fantazji, skorzystałam(...)gryczanej 50 g mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g masła 100 g melasy 50 g cukru 1 jajko lukier królewski: 50 g białek 250 g cukru pudru 1/3 łyżeczki soku z cytryny Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokresie przedświątecznym zaobserwowałam piernikowe szaleństwo, odpowiadam na pytanie tym wpisem. Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki . Teraz odpowiem na pytanie Jak to zrobić lukier królewski? Lukier królewski to lukier z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Nadaje się idealnie do sklejania np. świątecznej szopki(...)też do precyzyjnego zdobienia pierniczków. Ja na Wielkanoc zawsze lukrem królewskim dekoruję babki. Potrzebujemy do przygotowania lukru: 2 białka jaja kurzego 400 g cukru pudru, czyli ok. 2 i 1/3 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanego naczynia. Cukier wsypujemy do szklanki. Do białek dodajemy cukier puder i kilka kropel soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię karkówkę. Najczęściej, bo najszybciej, przyrządzam ją panierowaną w jajku i bułce tartej. Ale przecież zwykły płat mięsa wcale nie musi być nudny. Odpowiednie dodatki mogą zmienić ją w królewskie danie. I tak też będzie dzisiaj. Po królewsku! Karkówka po królewsku płaty karkówki bez kości przyprawy (sól, pieprz, czosnek) bułka tarta roztrzepane jajko oliwa Karkówkę umyłam, obiłam tłuczkiem. Płaty
bastalenacały świat. Pierniki upieczone, trzeba je pięknie ozdobić! W tym roku chciałam zrobić coś pięknego i nietuzinkowego. Napotkałam na wiele zdjęć pięknie ustrojonych pierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie(...)przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/ / 2 białka jajek klasy M 3 - 3,5 szklanki przesianego cukru pudru barwniki spożywcze Białka wraz z cukrem ucieram tak, aby cukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie
W kuchni Karmel-itkiKrólewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem Szynka to dość tani kawałek mięsa , jednak bardzo zdradliwy . Nieumiejętnie przyrządzona potrafi zrazić do siebie nie jednego ,osiągając smak i strukturę jak garść świeżych wiórów tartacznych .Kiedy jednak podejdziemy do wieprzka z sercem i czułością ..otrzymamy soczysty i aromatyczny kawałek mięsa , można się pokusić że będzie to wtedy jedna z lepszych części(...)żeby każdy dostał kawałki mięsa i warzyw . Osobiście uważam ,że przy takim połączeniu ziemniaków i innych warzyw z mięsem można zaserwować to danie na obiad solo Smacznego ! Artykuł „Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKrewetki królewskie w sosie mascarpone to propozycja na danie prawie jednogarnkowe – jedynie makaron należy ugotować oddzielnie, by następnie dorzucić do patelni i razem wszystko podać gorące, parujące i przepyszne. Przygotowanie zajęło mi 30 minut – zaliczam do szybkich dań obiadowych. Kilka miesięcy temu po raz pierwszy podałam krewetki na obiad, nie mówiąc dzieciom, że... Więcej The post Krewetki królewskie
Magiczny GarnekMasa: – 1 szklanka ryżu jaśminowego (lub białego jeśli nie mamy jaśminowego) – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 200 g wiórków kokosowych – 3 łyżeczki białego cukru Królewski lub więcej jeśli lubimy słodsze – 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania tortownicy Mus z truskawek: – 1/2 kg truskawek – 2-3 łyżeczki białego cukru Królewski – 3/4 łyżeczki
Podwójnaporcjawywaru, a otrzymasz pyszne jednogarnkowe danie. Ja zapraszam na wersję fit, ugotowaną na bulionie warzywnym, zagęszczoną zblendownymi ziemniakami zamiast ciężkiej zasmażki. Zupie smaku i uroku dodaje wspaniały boczniak królewski. W zastępstwie możesz użyć pieczarek lub borowika. Zapraszam na kartoflaną ucztę! Składniki: około1 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka por 1/4 selera 2 listki laurowe 4-5 ziaren(...)ziela angielskiego sól, pieprz 1,5-2 l bulionu warzywnego gałka muszkatałowa 1-2 boczniaki królewskie 1-2 łyżki masła ghee śmietana zielenina Wykonanie: obrać warzywa, pokroić w kostkę. W garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzać masło i zeszklić porojoną cebulę. Po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać bulionem, dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który […] The post Sernik(...)królewski appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp. Przepis na lukier do choinek z piernika i pierniczków. Jak zrobić lukier królewski ? Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. choinek, świątecznej(...)złocisty kolor, uważamy aby się nie przypaliły. Na drugi dzień formujemy i dekorujemy choinki zaczynając od największej gwiazdki (podstawa) do najmniejszej (czubek). Na każdy upieczony pierniczek kładziemy łyżeczkę lukru królewskiego i rozprowadzamy go po powierzchni pierniczka i przykrywając kolejnym mniejszym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdę stawiając ją na sztorc na szczycie każdej choinki, posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy piernikowe choinki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka godzin pracy najpierw projekt, później opracowanie, wycinanie i pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci(...)białej czekolady 50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
vaniliowoczekoladowaZwany przemiennie Królewski lub Warszawski a jest to po prostu inna wersja sernika Krakowskiego , ponieważ do królewskiego dodajemy kakao, a zamiast kratki na wierzchu jest starte na tarce ciasto kakaowe. Warto wypróbować w zbliżające się święta 😃 SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła, zimnego 80 g cukru pudru 100 g masła -1 żółtko 2 łyżki gęstej kwaśnej
RAROSSAśmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-) składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 białko 4 - 5 czubatych(...)zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych łyżek
babka w formieLukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę. Lukier […] The post Lukier królewski. Lukier
Kulinarne PrzebojeKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii , chyba groźniejsze i bardziej przerażające niż czerwony barszcz i Święty Mikołaj ! No ale ten stresujący i ciężki okres dzieciństwa mam już niewątpliwe- na szczęście , za sobą , no i jak każda matka , chcę przekazać nieco(...)talerze i na gorącą zupę sypiemy obficie koper i pieprz . Gotowe . Można dodać śmietankę jak ktoś lubi , ale ja nie dodaję i zupa jest pyszna . Smacznego Post Królewska kartoflanka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży