kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:58/90)

Sałatka z fioletowych ziemniaków 180

przestudzone warzywa obieramy ze skórki, kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Podane składniki na sos łączymy  ze sobą , dodajemy sól i pieprz do smaku. Do szklanej miski wkładamy rukolę, dodajemy sałatkę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem lub prażonym słonecznikiem. - Smacznego

kgwjanczewo
Pełnoziarniste penne z cukinią i fetą 204

wodzie, mieszając od czasu do czasu. Fetę pokroić w kostkę. Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce do mizerii. Na patelni obsmażyć cukinię z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną soli. Przyprawić pieprzem i suszonymi ziołami, np. do pizzy. Makaron odcedzić i ciepły wymieszać z cukinią. Dodać skórkę z cytryny, pestki słonecznika oraz fetę. Nałożyć na talerze, od razu podawać

Czerwień i błękit
Sałatka z kozim serem, rukolą i kuskusem 137

oliwek czarnych - kilkanaście pomidorków koktajlowych - 1 plasterek boczku - garść słonecznika/pestek dyni - olej rzepakowy/oliwa - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany Rukolę umyj, kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Kozi ser pokrusz, oliwki pokrój w plasterki, a pomidorki w ćwiartki albo połówki. Boczek pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj, dodaj pestki dyni. Skrop olejem

Corner With Recipes
Rolada serowa 210

kawałku (hermetycznie pakowany) 100 g serka topionego z słonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić

Ala piecze i gotuje
Parówki w cieście drożdżowym 188

duże pieczarki (200 g) 1/2 cebuli  50 g startego, żółtego sera sól, pieprz odrobina oleju do dekoracji 1 jajko 2 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe : składniki na ciasto wymieszać ze sobą i za pomocą robota kuchennego lub dłoni wyrobić gładką, elastyczną masę. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć(...)ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia masy; na co najmniej 1 godzinę). W międzyczasie przygotować farsz: cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się pieczarek

Ugotować
Zupa grzybowa świąteczna 161

rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj warzywa oraz wyjęte łyżką cedzakową namoczone grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy. Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zblenduj, jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie). Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę

AZgotuj!
Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 234

moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy - szczypiorek Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i marchewkę obrać. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrojoną

CookYourself
Sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami 2036

suszonych pomidorów z zalewy duża garść pestek słonecznika i dyni sól, pieprz, suszona papryka 2 łyżki oleju na dressing: 3 łyżki zalewy z pomidorów 2 łyżki ketchupu łyżka musztardy łyżka wody łyżeczka sosu sojowego łyżeczka ziół prowansalskich Makaron ugotować al dente, przecedzić i odstawić do wystygnięcia. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na dwóch łyżkach oleju. Suszone pomidory pokroić

wyzwania kuchenne
Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii 179

sól lubczyk, pietruszka Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (oprócz czosnku). Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie zalewamy wszystko bulionem. Dusimy aż warzywa zaczną się „rozpadać”. Przyprawiamy i zdejmujemy z kuchenki. Czekamy aż trochę przestygną i blendujemy. Zupę podajemy z grzankami i prażonym słonecznikiem

e-PrzepisyKulinarne
KREM BROKUŁOWY 193

zabielenia bulion warzywny Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew na mniejsze kawałki. Gotujemy w niewielkiej ilości bulionu.  Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy. Zaciągamy śmietaną. Podajemy w bulionówce z prażonymi pestkami słonecznika i ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Owsianka jabłkowo- cynamonowa z ziarenkami 133

jęczmiennych 1 szklanka mleka 1 łyżka łuskanego słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 jabłko Cynamon- ilość wg uznania 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru Wodę zagotowujemy, wsypujemy płatki i gotujemy około 3 minut. Zalewamy mlekiem, po czym ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ziarenka, pokrojone w kostki jabłko (ze skórką lub bez), cynamon i miód

Smakowy Raj
Pasta warzywna z newellą z nutą orzecha włoskiego i sera cheddar 191

Skorzystam z klasycznej newelli , którą obtoczę w oleju sezamowym a następnie pokroję, chrupka cukinia i cebula świetnie z nią zagrają a makaron al dente zamknie wszystko wraz z prażonym słonecznikiem. Świetne połączenia smakowe wraz z giga porcją białka z newelli, dobroczynnych tłuszczów z oleju z orzecha włoskiego i sezamu dadzą mega odżywczy obiad, który napełni Was optymizmem. Szykujmy woka bądź(...)łyżki oleju z orzecha włoskiego 50 g sera cheddarPietruszka świeża Sól himalajska, pieprz czarnyPrzygotowanie:1/ Wyjmujemy newellę z opakowania i obtaczamy w oleju sezamowym i kroimy w kostkę. odkładamy do małej miski2/ Kroimy cukinie w półksiężyce a cebulę czerwoną w pióra, marchew trzemy na tarcę na dużych oczkach.Ser trzemy na małych oczkach do małe miski3/ Rozgrzewamy olej słonecznikowy

Kuchnia PROzdrowotna
Placki warzywne na puree z pietruszki 142

łyżeczki mielonego kminku 3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia) Puree z pietruszki: 500g korzenia pietruszki gałązka świeżego tymianku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy woda łyżka nasion słonecznika do podania Cukinię umyć, usunąć nasadę szypułki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórką). Marchewki i ziemniaka cienko obrać, zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Cebulkę obrać(...)misce z jajkami i mąką, przyprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie obrać cienko pietruszkę i pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną pietruszkę przyprawioną solą, odrobiną świeżo mielonego pieprzu i listkami tymianku. Zmniejszyć ogień, podlać trochę wodą

Dietolog
Sałatka z burakiem i fetą 218

łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być  cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki

Moje Kuchenne Rewelacje
Bakłażany z grzybowo-imbirowym kuskusem i sosem pomidorowym 150

ozdobić plastrami pieczarek, połówkami pomidorków i ziarnami słonecznika. Na koniec do naczynia wlej gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej suszonymi warzywami – powinna sięgać na wysokość 1cm. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.  Aby przygotować sos, wszystkie pomidory ponacinaj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pomidory oraz pokrojone

Roślinna - blog wegański
A.. Aromatyczna, gęsta pomidorowa z pieczoną papryką. 263

sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika i dynii Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra z łatwością zejdzie, a papryka otrzyma oryginalny smak! Gotujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę. Na oliwie

Kitchens Alphabet
Sałatka z kaczką, pieczonym burakiem i musem z awokado 147

pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 50 ml octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól pieprz garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni rukola Mus z awokado: 1 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię(...)aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy

Smakowity Blog Kulinarny