słonecznika łuskanego Składniki do sosu: 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz, sól Brokuł należy ugotować na parze w osolonej wodzie do miękkości. Na dno miski wykładamy ostudzony, ugotowany brokuł. Całość polewamy sosem czosnkowym. Ugotowane na twardo jaja kroimy na ćwiartki, układamy na wierzchu, posypujemy fasolą, pestkami i szczypiorem pokrojonym na drobną kostkę. Smacznego
Słodki Zakątekdynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników, połączyć. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie pieczenia. Do przestudzonej granoli dodać pokrojone w kostkę figi. Wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Gotować aż cukinia będzie miękka ok 20 minut. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i chwilkę jeszcze gotować aż ser sie rozpuści. Potem garnek zestawić z ognia. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik. Polecam też inne
Monia miesza i gotujepestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę
PatiGotujepestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę
PatiGotujekostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika
Mój Smak na ŻycieMonini ząbek czosnku 1 batat czarnuszka ziele lubczyku świeże sól Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól(...)kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1 łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze pestkami dyni i słonecznika
AZgotuj!kostkę. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieram ze skóry, filetuję usuwając błonki. 2. Sałatę delikatnie mieszam z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami. 3. Śmietanę mieszam z jogurtem naturalnym, sokiem z pomarańczy, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika
Tradycyjna kuchnia Kasisłonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny – do smaku Do przyprawienia buraków: ½ -1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki upiec lub ugotować w skórkach. Gdy wystygną, obrać, pokroić w kostkę
Codziennik Kuchennykostkę 1 łyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól i pieprz do smaku listki kolendry do podania uprażone na suchej patelnie ziarna (dynia,słonecznik
karmelowysłonecznika lub sezamem. Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 1/2 szklanki konserwowego groszku 1 mozzarella 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki czarnych i drylowanych oliwek sól do smaku Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski. Dodajemy kukurydzę oraz groszek konserwowy. Mozzarellę i cebulę kroimy w kostkę
Moja smaczna kuchniakostkę czekoladę.* Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką zanurzaną w zimnej wodzie, następnie włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika
zabawa smakiemkostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy na wysypaną mąką blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15-20 minut.ZIARENKA PIEKŁO - NIEBO:"czyli słonecznik, sezam, siemię
Wypisz Wymalujjajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu(...)opakowaniu (ważne, żeby był al'dente). 3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby dolewam więcej. Ważne jest aby filet równomiernie rozłożyć na patelni, a mieszanie ograniczyć do minimum
Cook&Lovesłonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Jabłko obierz i pokrój w kostkę
Kubki smaku