kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:62/90)

P... Pomidorowa! 160

dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 jogurtu  Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy krótko posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy do bulionu 3. Bulion z czosnkiem i cebulą podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy

Kitchens Alphabet
z awokado i kurczakiem czarny ryz 139

słonecznika,dyni ,co kto lubi sól ,pieprz do smaku opcjonalnie 1 pierś z kurczaka Wykonanie Ugotować ryż na sypko 1 szklanka ryżu czarnego na 2 szklanki wody. Pokroić kurczaka w kostk ę, podsmażyć z każdej strony i odstawić. P osiekany czosnek, sól,pieprz,sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszać .Obrane awokado pokroić w kostkę. Na ugotowany ryż ,wyłożyć kostki

w mojej kuchni
DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 165

łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony w plastrach 4 plastry czosnek 3 ząbki Z dorsza usunąć ości jeśli są. Podzielić na 4 części. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Umieścić na blaszce wyłożonej folią aluminiową. W rondelku lub mikrofalówce roztopić olej kokosowy. Do miseczki wsypać bułkę tartą, posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę lub plasterki boczek

Kuchnia Paulettes
Krem dyniowo-marchewkowy 166

ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni

Grunt to przepis!
Lekkostrawna zupa krem z cukinii 228

pokrojony w kostkę por, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cukinię. Podsmaż przez 15 minut. Dodaj wodę, tak aby przykryć warzywa (jeśli chcesz, aby zupa była mniej gęsta dolej więcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Chleb słonecznikowy 131

mleka 1/3 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli Wykonanie Do szklanki ciepłego mleka dodaję drożdże i cukier , zamieszam łyżeczką aby drożdże rozpuściły się . Do miski wsypuje mąkę , na sirodku robię dołek i wlewam rozrobione drożdże . Przykrywam ściereczką , niech sobie bidulki w spokoju i cieple rosną . W tym czasie 150 g ( można trochę więcej ) pestek słonecznika miele miele

Eli Gotowanie
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 158

smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny, dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli Sól morska ziarnisty zielony pieprz 2 listki laurowe 100 ml- śmietanki 30% Przygotowanie: Warzywa korzenne myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kromy w kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe batoniki z orzechami, bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia 170

wodnej. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki razem, nie ukrywam, że najlepiej zrobić to dłonią Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nie pomijaj tego, dzięki temu wyjmiesz całość bez problemu z formy. Dokładnie wyrównaj masę dociskając całość (dłonią najlepiej). Wstaw blachę do zamrażalnika na godzinkę, po tym czasie możesz pokroić całość w kostki czy też

greenscarf
Pasztet wielkanocny 223

łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około 15 kawałków 1,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku chilli sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy zgodnie z przepisem. Pozostawiamy do wystudzenia. Por myjemy, kroimy w plastry. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno

Przysmaki Karolki
Koktajl z rukoli i kiełków 138

kiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl z rukoli i kiełków 160

kiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 216

prażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy ją ok. 25 minut aż do widocznego zarumienienia powierzchni i wartsw powietrza pod skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku(...)obieramy i siekamy na dość drobno. Imbir pozbawiony skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kostki ziemniaków i chwilę przesmażamy z wszystkich stron. Pod koniec dodajemy starty imbir oraz czosnek. Gdy czosnek lekko ozłoci się - zdejmujemy patelnię z ognia.  Wywar podrzewamy, a gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone ziemniaki, czosnek

Symfonia Smaków
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 180

Składniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron(...)zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cukinię pokroić w podłużne paski, a bakłażana w większą kostkę. Przełożyć do miski z pokrojoną papryką. Przygotować grejpfruta: Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu

Moja Delicja
Burgery z ciecierzycy i ketchup dyniowy 174

niż połowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis   na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka(...)łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dynię odcedzić i dobrze zmiksować na gładką masę. Pieprz zmielić, bądź rozetrzeć

Plate of Joy
Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 216

pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy.  2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dość dobrze, na takie prawie skraweczki. Studzimy. Pestki prażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek. Studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę

kruche babeczki