nektarynki Robimy! Każdą z galaretek rozpuszczamy osobno w 300ml wrzącej wody. Studzimy. Przelewamy do płaskich naczyń i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją podgrzewając. Lekko studzimy. śmietanę kremówkę ubijamy na bitą śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru Do dużej miski przelewamy jogurty(...)powrotem wlewamy do miski z jogurtem. Miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki. Mieszamy dokładnie łyżką. Nektarynki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Bierzemy dowolną formę- u mnie słonecznik i na same dno wrzucamy nektarynkę. Otrzymaną masę wylewamy na owoce. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (ja na noc), do całkowitego stężenia. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google
Latosiowydomlitra bulionu warzywnego 2 duże pory (tylko ich biała część) 2 spore marchewki 2 bardzo duże ziemniaki 1 ząbek czosnku śmietana 18% Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu. Por pokroić na drobne kawałki. W rondelku rozgrzać tłuszcz (np. olej, masło) i wrzucić na niego pokrojony por, dusić, aż zrobi się miękki uważając(...)Gotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, następnie zdjąć z gazu i dokładnie zblendować na krem. Podawać na ciepło z kleksem śmietany. Można również posypać uprażonym na suchej patelni słonecznikiem
Simply Fooddawno temu na profilu bloga na facebooku ale na samym blogu jakoś nie pojawiło się nigdy, a jest czymś, co robię obowiązkowo zawsze, kiedy kupię kilka kostek tofu naturalnego. Kostkę takiego tofu wrzucam do blendera, zlewam porządnie sosem sojowym (oznacza to kilka chlustów czyli 1 dużą głęboką łyżkę do zupy lub trochę więcej, zależy czy lubicie mniej lub bardziej(...)serek twarogowy na "A" pewnej firmy na "H", który kiedyś bardzo lubiłam smarować sobie na bułce... Na zdjęciu chleb z takim "serkiem" + czarna komosa ryżowa, trochę liści i słonecznika ;) Polecam Wam bardzo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEjest idealnie słodkie, z wyczuwalnym dodatkiem kakao i czekolady. Składniki: 150 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika) 50 g roślinnego białka ryżowego o smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 rządki czekolady(...)mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi, gryczanymi - po prostu wykorzystaj to co masz akurat w szafce). Kostki czekolady pokrój na mniejsze kawałeczki. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wylej ciasto
Zdrowie na języku :Płyżka majeranku - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka musztardy ostrej - szczypta gałki muszkatołowej - 1 szklanka płatków owsianych - olej do smażenia - sól, pieprz Fasolę odsączyć. Cebulę pokroić w grubą kostkę, jabłko obrać i również pokroić. Przesmażyć razem na patelni z olejem i przyprawami, aż jabłko skruszeje. Wystudzić. Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Razem z fasolą dodać do przesmażonej cebuli i jabłka(...)upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego! Podobne przepisy: Pasztet z czerwonej soczewicy - top na blogu! Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną. Pasztet z soczewicy z kurkami i suszonymi pomidorami
CookYourselfWinogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek.Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów(...)jogurtem greckim lub kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Można także połączyć majonez z jogurtem czy śmietaną.Sałatka ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak.Zamiast płatków migdałów można użyć ziaren słonecznika i je uprażyć, lub dodać po 50 g obydwóch.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskadyni. Pyszna i zdrowa :) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka koncentrat pomidorowy 100 g papryka zielona, czerwona i żółta po 1 szt. oliwki czarne 1/2 szklanki pestki słonecznika (łuskane) 3 łyżki zielone pestki z dyni 3 łyżki orzeszki piniowe 1 łyżka filet z piersi kurczaka 200 g kurkuma mielona 1/2 łyżeczki sól, papryka mielona, pieprz, tymianek, kolendraolej(...)zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny nadmiar wody. Paprykę pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, odsączyć. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać papryką, solą i pieprzem (można użyć gotowej mieszanki typu grill lub gyros), podsmażyć na oleju. Do kaszy dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, pokrojone na plasterki oliwki, odsączone z wody ziarna
głodny alergikmasła (opcj.) Przygotowanie Soczewicę opłukać, wrzucić do garnka. Zalać dwiema szklankami wody, wrzucić 2 listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę". Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie posiekany czosnek i resztę warzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 łyżki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami. Uduszone warzywa można wrzucić do blendera(...)potrzebne przyprawy. Przygotować formy do pieczenia (ja piekłam w dwóch małych foremkach aluminiowych). Wysmarować je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wierzch można obsypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40-50 min. (do 1h). Wystudzić. Przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsmakuje lekko orzechowo, słodko i kwaśno jednocześnie. Warto spróbować. Potrzebujemy: 160 g zakwasu żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie(...)miejsce na 12h. Potem wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, po 20 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 min. Na dno piekarnika można wrzucić kilka kostek lodu lub posmarować wierzch chleba pędzelkiem z zimną wodą. Skórka będzie bardziej chrupiąca. Chleb studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Post Chleb na zakwasie z żurawiną
ladykitchendużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik i pokrojone drobniej orzechy laskowe. Podrzucać wszystko co jakiś czas, uważając aby nie spalić nasion. Całość wrzucić do miski, dodać miód, masło orzechowe i ciepłe mleko. Wymieszać najpierw łyżką, a potem wyrobić(...)wyrównać i dobrze ubić dłońmi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Formę wyłożyć, masę przełożyć na blat i jeszcze ciepłą pokroić na kawałki. POLEWA (opcjonalnie) 8 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami zimnej wody. Mieszać rózgą aż czekolada będzie gładka i lśniąca. W razie czego dodać więcej wody
Calzonella.comTopinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy na ich ziemiach nastała susza. W tym czasie trafił do Francji, gdzie przywiózł go podróżnik Samuel de Champlain. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Chociaż dawno temu został wyparty przez ziemniaki, od kilku(...)młodość w polskiej kuchni. Składniki 500 g topinamburów 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól ziołowa świeżo mielony pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, lekko solimy i odstawiamy. Topinambury myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszelkich "odnóg". Kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do naczynia z cebulą. Dodajemy oliwę z oliwek, majeranek
My Chcemy Jeśćczekoladzie, ryżowe z chrunchem ryżowym i żurawiną oraz żytnie z puffem z żyta i czarną porzeczką). Nowe płatki jęczmienne Lubella to świetne połączenie wartościowych składników: zboże + pestki dyni i słonecznika dają nam energię na cały poranek Dodatkowo wpływają bardzo dobrze na układ pokarmowy – wspomagają trawienie. Zawierają dużo fosforu, wapnia oraz potasu. Mają w sobie niacynę, która wpływa dobroczynnie na nasze(...)gotowania: 40 minut Składniki 1/4 melona gruszka 300 g mrożonych malin 2 jajka szczypta soli garść płatków jęczmiennych Lubella łyżeczka brązowego cukru Przepis 1 Melona i gruszkę kroimy w kostkę. Wykładamy nimi formę i dodajemy do owoców maliny. 2 Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, następnie dodajemy do nich żółtka. 3 Owoce zalewamy koglem-moglem, posypujemy płatkami oraz cukrem
Kuchnia Bazyliiminut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.W międzyczasie przygotować nadzienie.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Nadzienie przyprawić solą i pieprzem.Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zimne(...)krótko przed podaniem.Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki.Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp.Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni Miejskałyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia(...)ćwiartki i przekładam do miski ze szpinakiem i roszponką. (opcjonalnie) 6 Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wycinam twardą część od szypułki. 7 Pomidory kroję w większą kostkę lub w ósemki i przekładam je do miski ze szpinakiem i roszponką. 8 Awokado kroję w kostkę i układam na pomidorze. 9 Cebulę kroję w półksiężyce i posypuję nią awokado
Book of spellsłyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia(...)ćwiartki i przekładam do miski ze szpinakiem i roszponką. (opcjonalnie) 6 Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wycinam twardą część od szypułki. 7 Pomidory kroję w większą kostkę lub w ósemki i przekładam je do miski ze szpinakiem i roszponką. 8 Awokado kroję w kostkę i układam na pomidorze. 9 Cebulę kroję w półksiężyce i posypuję nią awokado
Book of spells