kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:67/90)

Boćwina z fasolką i słonecznikiem 165

Wykonanie Umyte ,osuszone mięsko kroimy w kostkę ,wkładamy do nagrzanego garnka z grubym dnem (bez tłuszczu,chyba ,że ktoś musi) i obsmażamy na zloty kolor.Wlewamy namoczoną wcześniej fasolkę,wraz z woda w której się moczyła. Następnie, dodajemy ,marchewkę ,pietruszkę ,cebulkę i szczypior.Wszystko dusimy około 20 -30minut.W międzyczasie ,kroimy boćwinę i zalewamy ją octem jabłkowym ,wymieszanym z odrobiną cukru.Gdy fasolka(...)zmięknie dodajemy pokrojoną boćwinę.Chwilke gotujemy około 4-5 minut.Teraz tylko dodajemy śmietanę i posypujemy całość prażonym słonecznikiem.Smacznego:)     inspiracja Sylwia Biały ,finalistka Piekielnej Kuchni - pierwszej edycji Hell's Kitchen

w mojej kuchni
Krem z marchewki w orientalnym stylu 153

dodawaliśmy już przepis na zupę marchewkową, a jednak nie! Dlatego nadrabiamy zaległości i przedstawiamy przepis na krem z marchewki w nieco orientalnym stylu. Do tego grzanki albo prażony słonecznik i gotowe :) Krem z marchewki w orientalnym stylu Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 4 średnie marchewki 1/4 główki kalafiora 2 małe ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)imbiru świeżego (lub 1/3 łyżeczki mielonego) 1,5 płaskiej łyżeczki kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 płaska łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju - do momentu, aż się zarumienią. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki/kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy

Bananowe Pole
Zupa krem z cukinii i pora 120

masła 100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy sól do smaku Cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie i rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa(...)zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik

Monia miesza i gotuje
Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą 243

delikatnym smaku dodatkowo 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni 1/3 szklanki suszonych malin 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia granola wtedy stwardnieje, Kandyzowanego kokosa oraz gorzką czekoladkę kroimy w dość drobną kostkę. Gdy granola będzie już wystudzona łączymy ją z czekoladą, kokosem, żurawiną oraz malinami i wspyjemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Smacznego

DefinicjaSmaku
Zupa krem z pomarańczowych warzyw 123

bulionu, u mnie drobiowy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka czubrycy czerwonej ostra papryka pieprz czarny mielony Podane wyżej ilości warzyw dotyczą warzyw już obranych. Bataty i dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry lub pół plastry. Bulion wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku. Gotować(...)jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba i jeszcze raz zmiksować. Zupa jest dosyć gęsta więc jeśli takiej nie lubicie można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam z grzankami i prażonym słonecznikiem, jak ktoś lubi można też do gorącej zupy dodać trochę sera pleśniowego

Monia miesza i gotuje
Szybka sałatka z ciecierzycy z awokado 156

użyłam ciecierzycy do sałatki, ale na pewno nie ostatni. Idealna jako przystawka do grilla czy jako sałatka do zabrania w pudełku do pracy. Możecie jeszcze dodać pestek dyni czy słonecznika podprażonych na patelni, ale również w takiej wersji sprawdzi się doskonale. Oczywiście, jeśli nie macie pod ręką cieciorki z puszki, możecie zwykłą ciecierzycę namoczyć i ugotować. Drukuj Sałatka z ciecierzycy(...)oliwy pół awokado pół puszki ciecierzycy 2 plastry fety 2 łyżki oliwy z pomidorów Wykonanie Sałatę wykładamy na talerz lub do miski. Dodajemy ciecierzycę. Połówki pomidorów kroimy w kostkę lub paski. Awokado obieramy i kroimy w drobne cząstki. Fetę kroimy w kostkę. Polewamy 2 łyżkami oliwy z pomidorów. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-ciecierzycy-awokado/ BosowKuchni Artykuł Szybka sałatka z ciecierzycy z awokado

Mieszam w Garnku
Genialna zupa vege z cukinii 127

oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie blędujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku i jeszcze(...)kroimy na małe kawałki. Grzanki można też robić bez dodatku tłuszczu. Suszymy  je na patelni lub w piekarniku. Zupę podajemy z łyżką słodkiej śmietany, można również posypać ziarnami słonecznika lub dyni

Apetyczna babeczka
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I MALINAMI (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 165

szpinakiem, fetą i malinami: 200 g świeżego młodego szpinaku 100 g sera feta 100 g świeżych malin 5 g płatków migdałów 5 g pestek dyni 5 g ziaren słonecznika sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 5 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Szpinak umyć i ususzyć(...)pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz a następnie dodać sól, pieprz i wymieszane wybrane tłuszcze. Całość dokładnie wymieszać. Ser feta odsączyć z wody i pokroić w kostkę lub po prostu pokruszyć. Na szpinak wyłożyć ser oraz maliny. Sałatkę opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami i ziarnami. Całość opcjonalnie skropić octem balsamicznym. Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami

Ola la LCHF
Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym 150

imprezach grillowych będzie zdecydowaną królową, a znajomi będą prosić o przepis.  Można oczywiście do tej sałatki dodać np. ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy lub ziarna słonecznika, bo te, doskonale pasują do kaszy gryczanej, świetnie sprawdzą się laskowe, orzechy włoskie czy nerkowce. Dla zaostrzenia smaku polecam dodanie czerwonej, pokrojonej na piórka cebuli. Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką(...)natki z pietruszki 4 ogórki konserwowe 2 łyżeczki oleju rzepakowego sól do smaku Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą cieciorkę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do miski z cieciorką i kaszą gryczaną. Wszystkie składniki mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku, przekładamy sałatkę do lodówki, aby smaki "przegryzły się

Moja smaczna kuchnia
Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 130

pomidorami i serem korycińskim Składniki: ½ pęczka zielonych szparagów 2 duże pomidory malinowe 150g sera korycińskiego garść listków bazylii 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik Sos: 1-2 ząbki czosnku 60ml oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz czarny Przygotowanie:   Szparagi skrócić o twarde końcówki , jakieś(...)rozgotowały. Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki. Pomidory pokrój w dużą kostkę, ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki upraż na suchej patelni, aż się zrumienią.Czosnek utrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z resztą składników sosu

kuron.com.pl
Pesto z cukinii 127

kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek 3 łyżki(...)łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól. Kiedy cukinia znacznie zmięknie, przekładamy ją razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym

NiePieprz.pl
Seler w śliwkowym sosie 152

były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty) 150 ml śmietany wegańskiej- zapomniałam pokazac na zdjęciu, ale robiłam sama ze słonecznika, który akurat się moczył) Przygotowanie: Ugotuj seler wraz ze skórką (ja używam parowara). Śliwki wraz z rodzynkami zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem tak długo jak będzie gotował się seler(...)zblendować). Połącz śmietanę, papkę śliwkowo-rodzynkową z chrzanem i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. Dokładnie wymieszaj i połącz z ugotowanym, obranym ze skórki i pokrojonym w zgrabną 1 cm kostkę selerem oraz resztą rodzynek. Smacznego! ps. Zamknięty z pojemniku i trzymany w lodówce spokojnie wytrzyma nawet

greenscarf
zdrowe sniadanie,chia,awokado i batat 93

Składniki 1 batat 1 szkl. słonecznik pestki zarumienione na patelni 1 awokado 1 ½  szkl ugotowana kasza jaglana - można dać więcej kaszy dressing nasiona chia- dowolna ilość ,u mnie po łyżce na pojemnik 6 łyżek oliwa z oliwek 1 ½ łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka miodu szczypta soli Wykonanie   Piekarnik rozgrzać do 190- 200 o C . Batat wyszorować, osuszyć(...)papierowym ręcznikiem. Zawinąć w folie aluminiową do pieczenia. Ułożyć na blasze piec 20 – 30 minut . Batat po upieczeniu ostrożnie odwinąć, obrać skórkę i pociąć w kostkę .Awokado umyte,osuszone obrać i pokroić w kostkę. Olej, miód i ocet wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Dodać chia ,dobrze wymieszać.:)) ps. ja piekłam swojego razem z sernikami ,zapachy nie przeszły

w mojej kuchni
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 171

grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych na pół(...)łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję na pół. W misce mieszam wszystkie składniki, polewam wymieszanym dobrze dressingiem. Podaję, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Szparagi na oleju rzepakowym z wędzonym łososiem i serem 129

serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g , 3 łyżki oleju rzepakowego, 200 g wędzonego filetu z łososia norweskiego, 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej, świeży tymianek, kiełki: słonecznika, buraka, sól do smaku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy(...)być al dente. Na koniec dodajemy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku. Ser kroimy w drobną kostkę. Szparagi podajemy z łososiem serem i dodajemy kiełki. Smacznego

Moniki Smakołyki