jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony(...)zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie
greenscarfskóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem. Wartość odżywcza: Smacznego
Życie Pełne Smakumyjemy i kroimy kostkę. 5. W kostkę kroimy również ogórka kiszonego. 6. Tak pokrojone składniki łączymy ze sobą, doprawiamy i mieszamy. I to już wszystko. Nasza surówka z selera naciowego wg diety dr Dąbrowskiej jest już gotowa! Osoby, które nie są na diecie dr Dąbrowskiej, mogą śmiało zastąpić ogórki kiszone prażonymi ziarnami słonecznika i dodać majonezu. Dzięki temu otrzymają pożywną
Okiem Blondynki by McBlondiskóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem. Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life Wifeporcję: 1 szklanka kiełków słonecznika, 1 topinambur, 5 - 6 różyczek brokuła, 1 łyżka rodzynek, 2 łyżki "serowego" dressingu, dressing (składniki na 300 ml sosu): 2 ziemniaki, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, sól i, ewentualnie, pieprz do smaku. Wykonanie: Topinambur obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brokuła przelewamy wrzącą wodą. Po ostygnięciu umieszczamy w miseczce
Jeść, by żyć w zdrowiuolewek nadzianych czosnkiem 3 garście prażonego słonecznika ok. 100 g ciecierzycy z zalewy (z puszki lub słoika) 1 papryczka chili (opcjonalnie) 1 op. jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu op. czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku Wykonanie: Składniki pochodzące z puszki lub słoika oczywiście odsączyć z zalewy. Wędlinę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół Wszystkie składniki sałatki
IMPRESJA SMAKUsię z dyniowym posmakiem zupy. Sezam, słonecznik, czarnuszka i siemię lniane to świetny dodatek, tworzący taką bardziej nietypową wersję chrupacza ptysiowego. Nie ukrywam że pełną garść pochłonęłam w zupie :) A dodatkowe dwie schrupałam na sucho , już po wylizaniu do czysta talerza :P Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry
Grunt to przepis!pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza") 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki
pyszne zdrowościkapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pomidora, czosnek w kostce, pomidory suszone w paskach, kapary i oliwki
Moniki Smakołykichleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem 3 jajka 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku wewnętrzna część sałaty lodowej 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Chleb kroimy na kromki podobnej grubości. Opiekamy w tosterze lub na suchej patelni. Odkładamy na talerz. Cukinię kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy
Moja smaczna kuchniapomidora 1/3 ogórka 1 łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni 2-3 łyżki oleju słonecznikowego Biooil sól prowansalska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Wykonanie: Wszystkie warzywa płuczemy, osuszamy w ręczniku papierowym. Sałaty rwiemy na małe kawałeczki. Miętę, szczypior i dymkę siekamy. Ogórek kroimy w cienkie półksiężyce. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy w misce
Blondynka Gotujegęstej śmietany kremówki skórka otarta z 1 cytryny 3-4 łyżeczki soku z cytryny kilka łyżeczek tartego parmezanu lub grana padano listki bazylii (opcjonalnie) kilka łyżek słonecznika łuskanego sól i świeżo mielony pieprz WYKONANIE: W większym garnka zagotuj wodę z solą i cukrem (dałam 1 łyżeczkę soli i 1 cukru). Wrzuć bób i różyczki brokuła, i ugotuj(...)Odlej 3 chochelki wody po warzywach i makaronie do małej miski. Odcedź. W międzyczasie na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dorzucić grubsze plasterki cukinii pokrojone w ćwiartki (wraz ze skórką), podsmaż krótko do miękkości. Posól i popieprz lekko warzywa, a następnie dorzuć wyciśnięty przez praskę czosnek. Teraz
Słodko-Słony Świat Ilonyfareast-language:EN-US;} Słonecznik zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Farsz mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym koperkiem. Pomidory polewamy wrzątkiem
Smakuje zdrowoposmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na oleju, aż będzie miękka
Kulinarne przygody Gatity