smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny, dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa(...)łyżka masła 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli Sól morska ziarnisty zielony pieprz 2 listki laurowe 100 ml- śmietanki 30% Przygotowanie: Warzywa korzenne myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kromy w kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodnej. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki razem, nie ukrywam, że najlepiej zrobić to dłonią Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nie pomijaj tego, dzięki temu wyjmiesz całość bez problemu z formy. Dokładnie wyrównaj masę dociskając całość (dłonią najlepiej). Wstaw blachę do zamrażalnika na godzinkę, po tym czasie możesz pokroić całość w kostki czy też
greenscarfłyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około 15 kawałków 1,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku chilli sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy zgodnie z przepisem. Pozostawiamy do wystudzenia. Por myjemy, kroimy w plastry. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno
Przysmaki Karolkikiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiełki słonecznika i rzodkiewki 300 ml naturalnego kefiru (z lodówki) sól i pieprz cayenne do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki (kefir, rukolę, kiełki) umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy ją ok. 25 minut aż do widocznego zarumienienia powierzchni i wartsw powietrza pod skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku(...)obieramy i siekamy na dość drobno. Imbir pozbawiony skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kostki ziemniaków i chwilę przesmażamy z wszystkich stron. Pod koniec dodajemy starty imbir oraz czosnek. Gdy czosnek lekko ozłoci się - zdejmujemy patelnię z ognia. Wywar podrzewamy, a gdy zacznie wrzeć dodajemy przesmażone ziemniaki, czosnek
Symfonia SmakówSkładniki: (4 porcje) 1 cukinia 1 bakłażan 4 papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron(...)zależności od grubości). Wyłożyć na deskę pokrytą ręcznikiem papierowym. Przykryć ręcznikiem papierowym. Delikatnie docisnąć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cukinię pokroić w podłużne paski, a bakłażana w większą kostkę. Przełożyć do miski z pokrojoną papryką. Przygotować grejpfruta: Grejpfrutowi odkroić skórkę z góry i dołu. Postawić na desce i nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu
Moja Delicjaniż połowa puszki ciecierzycy, więc stwierdziłam, że zrobię z tego burgera. Całość wyszła tak dobra, że mój T. oświadczył, że smakuje mu jeszcze bardziej niż mięsny! Połączenie z kiełkami słonecznika, ogórkiem i dyniowym ketchupem jest rewelacyjne. Sam dyniowy ketchup jest pikantny i lekko korzenny - genialny! Przepis na ketchup znalazłam kilka miesięcy temu i robiłam go od tego czasu kilka(...)łyżeczka pasty harisa, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 170 ml soku pomarańczowego, 50 ml białego octu balsamicznego, 90 g cukru Dynię obrać, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć, osolić i wrzucić dynie - gotować ok. 20 minut. Po tym czasie dynię odcedzić i dobrze zmiksować na gładką masę. Pieprz zmielić, bądź rozetrzeć
Plate of Joypestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dość dobrze, na takie prawie skraweczki. Studzimy. Pestki prażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek. Studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę
kruche babeczkisłonecznika łuskanego Składniki do sosu: 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz, sól Brokuł należy ugotować na parze w osolonej wodzie do miękkości. Na dno miski wykładamy ostudzony, ugotowany brokuł. Całość polewamy sosem czosnkowym. Ugotowane na twardo jaja kroimy na ćwiartki, układamy na wierzchu, posypujemy fasolą, pestkami i szczypiorem pokrojonym na drobną kostkę. Smacznego
Słodki Zakątekdynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników, połączyć. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 40 minut, kilka razy mieszając w trakcie pieczenia. Do przestudzonej granoli dodać pokrojone w kostkę figi. Wystudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Gotować aż cukinia będzie miękka ok 20 minut. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i chwilkę jeszcze gotować aż ser sie rozpuści. Potem garnek zestawić z ognia. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik. Polecam też inne
Monia miesza i gotujepestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę
PatiGotujepestek słonecznika dwie łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) sok z połowy małej cytryny pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Kaszę
PatiGotujekostkę rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika
Mój Smak na Życie