burak ½ cebuli 1,5 łyżki łuskanych pestek słonecznika 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraka obrać, pokroić na grube plastry, gotować około 20 minut do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Do miski wsypać
Fabryka pomysłówdodać śmietankę, prażone ziarna słonecznika, a zamiast boczku, podsmażaną szynkę. A Wy jaką najbardziej lubicie zupę? Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku kawałek boczku sól,pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę wrzuć do bulionu. Dodaj
Kukuleczkiłyżka oleju kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze smakuje też posypana słonecznikiem i kawałkami sera feta
Kucharzycaokoło 4-5 małych jabłek na małe kostki. Banana na plasterki . Wrzuć wszystko do garnka, dodaj szczyptę cynamonu i imbiru . Podgrzej wszystko dobrze mieszając, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Mieszaj około 4-5 minut, aż jabłko zrobią się szkliste, ale nie powinny się rozpaść. Wyłóż na talerz i posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkizmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce i pestki słoneczka mielimy na mąkę. Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Marchewki
Łycha smakówkrojenie ;) Składniki: 1 opakowanie pieczywa chrupkiego ze słonecznikiem Chrupak , 1 puszka łososia, 4 jajka, 20 g żółtego sera, 8 łyżeczek majonezu, szczypiorek. Przygotowanie: Każdy kawałek pieczywa chrupkiego smarujemy 1 łyżeczką majonezu. Układamy na desce dwa kawałki koło siebie i posypujemy startym serem. Następnie układamy kolejne dwa kawałki chlebka i pokrojone w kostkę białka. Kolejne dwa chlebki i odsączone kawałki
Aga w kuchniPoncz: - mocna herbata, u mnie czarna ze słonecznikiem i nagietkiem by Tesco, pięknie pachnie :) potrzebujemy filiżankę takiej herbaty, aby nasączyć biszkopt. Biszkopt przecinamy na pół i nasączamy zimną herbatą, jeden i drugi blat, od strony masy. Biszkopty następnie przekładamy bitą śmietaną i wkładamy do lodówki. Polewa: - 75 ml śmietanki kremówki - 10 kostek ptasiego mleczka, u mnie waniliowe Śmietankę podgrzewamy
MamaOskarkażółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę
Bon Appetit Małgorzatygarść nasion dyni (mogą być też nasiona słonecznika), ok. 10 świeżych truskawek (mogą być mrożone/można użyć truskawki homogenizowanej), 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek. Sos: świeże truskawki zmiksować, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżeczki cukru. Szpinak wyłożyć do miski, ser i pomidory pokroić w kostkę, a cebulę w krążki, dodać uprażone na suchej
Delicious Titbitsspożywanie 1-2 kromeczek dziennie. Upiekłam więc domowe pieczywo, gdyż chlebem to raczej nie można nazwać, jest bez mąki, bez jajek, bez spulchniaczy , na kefirze, z otrębami, różnymi płatkami, słonecznikiem i mielonym lnem, coś jak chleb dukana . Chleb jest trochę za płaski (ale to wina zbyt szerokiej keksówki) jest zwarty, nie kruszy się i najważniejsze jest smaczny. Podobne chleby jada(...)tydzień, trzeba go przechowywać w pojemniku na chleb, aby zbytnio nie wysechł. A jak wyschnie to można z niego przygotować grzanki do kremowych zup warzywnych, wystarczy go pokroić w kostkę i podsmażyć na patelnibez tłuszczu. Jak przygotować zdrowy chleb bez mąki, bez jajek, bez sera? Przepis jest banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętniemy, a czerwoną cebulę na prążki, kostkę, tak jak chcemy. Kształt rzodkiewek na plasterki lub ćwiartki zamieniamy, a groszek i kukurydzę z zalewy odcedzamy. Do miski sałatę, pomidorki, paprykę, cebulę, marchewkę, groszek, kukurydzę przekładamy, świeże listki: bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, zielonej pietruszki dokładamy, posiekanym szczypiorkiem posypujemy, a dla chrupkości prażony słonecznik dodajemy. Małe kuleczki mozzarelli dorzucamy i tuż
Moniki Smakołykimięso z kurczaka nasiona, np. sezam, podprażony słonecznik sos do sałatek wymieszany z woda i oliwą z oliwek sos sałatkowy oliwa z oliwek Warzywa umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Makaron/ryż ugotować, przelać zimną wodą i ostudzić. Mięso z kurczaka, np. z udek/piersi pociąć w kostkę, przyprawić, usmażyć na patelni i ostudzić
Ugotowaćkońcu.Dodatkowo:- przecier pomidorowy, słoiczek- ketchup- słonecznik pestki - spora garść- sezam - 2 spore garści- dynia pestki - spora garśćO niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć na nie zamówienie).SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka
Wypisz Wymaluj