kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:64/90)

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurczakiem 202

jajeczne, bo akurat taki miałam, ale najlepszy jest orzo , czyli ten w kształcie ryżu) - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu(...)opakowaniu (ważne, żeby był al'dente).  3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby dolewam więcej. Ważne jest aby filet równomiernie rozłożyć na patelni, a mieszanie ograniczyć do minimum

Cook&Love
Kasza jaglana na zdrowe śniadanie 133

słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj kurkumę i wymieszaj. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Jabłko obierz i pokrój w kostkę

Kubki smaku
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 157

bulionu1 mała marchewka1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oreganoPrzygotowanie:Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por.W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję!Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni. Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy(...)bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.Gotujemy 5 minut. Blendujemy.Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.Możemy podawać z makaronem, grzankami, pestkami słonecznika lub jak ja: z chlebem (tym razem Pumpernikiel). Smacznego

Kitchens Alphabet
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 245

zrobiłam esy-floresy na wzór jednego z buraczanych ciast, które dorwałam kiedyś w internecie. Są to 3 rodzaje rozpuszczonej czekolady (po 2-3 kostki). Do wypieku - z lenistwa - użyłam kupionych w Lidlu już ugotowanych buraków, dzięki czemu przygotowanie surowego ciasta zajęło mi dosłownie kilka minut. Buraki możecie oczywiście ugotować sami i w każdej(...)tygodniu dużo za dużo, najczęściej z kozim serem w postaci tego smakołyku  i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną strukturę i smak

Słodko-Słony Świat Ilony
Jesienna sałatka z burakiem i dynią 153

prostu jako propozycję na lunch. Jesienna sałatka z burakiem i dynią Składniki: 2 średnie buraki kawałek dyni (wielkości buraków) 2 garści roszponki/rukoli 2 łyżki pestek (u mnie słonecznika i dyni) 100 g sera favita 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy(...)piekarnika. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy je do przestudzenia. Roszponkę/rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pieczoną dynię i buraki. Całość obsypujemy pokrojonym w kostkę serem favita

PatiGotuje
58.Lekka wiosna na talerzu: czyli kolorowa sałatka ryżowa! 205

słoiczka suszonych pomidorów 1 średnie awokado pół opakowania szpinaku(+/- 200g)+ 2 ząbki czosnku + 1 łyżeczka świeżo starej gałki muszkatołowej(lub suszonej) 300g piersi z kurczaka garść obłuskanych nasion słonecznika 1 kulka sera mozarella garść listków świeżego tymianku lub innych preferowanych swieżych ziół  2 łyżki soku z cytryny  świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz po 1 łyzeczce suszonego(...)cytryny( aby zapobiec jego ciemnieniu). Rozdrobnione surowce również odkładamy na bok.  Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną wodą, odsączamy na papierowym ręczniczku i kroimy w dość reguralną kostkę. Dobrze wysuszone kawałki piersi łączymy z suszonym imbirem i oregano oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na dobrze rozgrzanej warstwie oliwy na patelni smażymy na średnim ogniu po kilka kawałków piersi

Symfonia Smaków
3 przepisy na wiosenne sałatki 153

mleka kokosowego 1 posiekany ząbek czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kaszę gryczana ugotować na sypko. Ogórek i rzodkiewki pokroić w półplasterki Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować przez kilka minut na gładki sos. Składniki sałatki pomieszać, a jeżeli bierzecie na wynos to można je też(...)Sałatka z ciecierzycą, kalafiorem, ogórkiem i rzodkiewką w jogurtowym sosie 1 główka kalafiora 1 szklanka suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej) 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1/3 szklanki nasion słonecznika pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku SOS: 1 szklanka gęstego jogurtu 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka soli

Cooking for Emily
Sałatka antydepresyjna - #16 157

czerwona papryka 1/2 brokuła kukurydza w puszce 3 łyżki sezamu czarnuszka natka pietruszki sos czosnkowy Przygotowanie: Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę drobno poszatkować. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę. Różyczki brokuła ugotować na parze. Sezam uprażyć na suchej patelni (często mieszać aby nie spalić). Sałatkę można przygotować bezpośrednio na talerzu, ale również w wysokiej salaterce. Z tej ilości składników(...)dwie duże porcje zrobione na talerzu. Kolejność układania: najpierw kaszę, kapustę pekińską, paprykę, ogórek zielony, kukurydzę, różyczki brokuła, sypiemy natką pietruszki i polewamy sosem czosnkowym. Po wierzchu sypiemy uprażonym słonecznikiem i czarnuszką. Jeśli robimy w salaterce to kolejność jest taka sama, tylko będą po dwie warstwy każdego ze składników. Przepis jak zrobić sos czosnkowy znajdziesz w linku poniżej: Sos czosnkowy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wędzona makrela w cieście francuskim 195

będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra papryka czosnek niedźwiedzi mieszanka sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego(...)stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni i urośnie. Sałatę mieszacie z odrobiną oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jeżeli macie, możecie uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i do niej dodać. Zjadacie, bierzecie prysznic, wskakujecie w dres i spoglądacie życiu prosto w oczy… Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Sałatka z brokułami, fetą i migdałami 1532

migdałami to jedna z naszych ulubionych sałatek. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego jaka smaczna! Idealnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę :) Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem. Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Składniki: 1 brokuł (500g) 150-200g sera feta 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego ok. 40g płatków migdałów czosnek granulowany(...)czosnku (do smaku) pieprz do smaku   Sałatka z brokułami, fetą i migdałami – Wykonanie: Brokuły podziel na małe różyczki ugotuj al dente na parze. Ser feta pokrój w kostkę. Migdały upraż na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu ułóż różyczki brokuła, na to wysyp kosteczki sera feta oraz uprażone migdały. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalny. Dopraw do smaku

Kulinarne Przeboje
Perspektywiczne penne Agaty 118

Składniki: na 2 osoby pół opakowania makaronu penne pesto : pęczek bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gr ziaren słonecznika, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu . Całość zmiksować w blenderze Dosolić do smaku Uwaga! parmezan jest już słony. Przygotowanie: 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu 2. przygotuj w międzyczasie(...)gorący wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował dodaj pesto i wymieszaj 4. Wyłóż na talerz posyp parmezanem i listkami bazylii Można dodać kostki baczku jeśli ktoś lubi:) Perspektywiczne penne Agaty

AZgotuj!
Zupa krem z cukinii 193

litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy(...)pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Można również podać z prażonym słonecznikiem lub grzankami Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
FODMAP leczo 482

pokroić w kostkę, zasolić i odstawić  Marchew i seler pokroić na plasterki, poddusić około 10 minut (duszę warzywa zazwyczaj w niewielkiej ilości wody, bez tłuszczu) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę  Bakłażana wypłukać i dodać do pozostałych warzyw Na końcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie(...)samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego

pyszne zdrowości
Zupa krem z cukinii 214

litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy(...)pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Można również podać z prażonym słonecznikiem lub grzankami Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com