oraz jako samodzielna potrawa. Przepis Składniki: 400 g makaronu (dużego idealnie pasują kokardki, albo rurki 100 g suszonych pomidorów 50 g orzeszków pinii (można zastąpić innymi niewielkimi orzeszkami, ewentualnie łuskanym słonecznikiem) 50 ml jasnego octu balsamicznego 80 ml oliwy z oliwek pęczek szczypiorku pół ogórka kilka liści bazylii 150 g sera żółtego sól pieprz Najlepiej aby żółty ser posiadał intensywny zapach(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Orzeszki pinii prażymy na patelni na rozgrzanej patelni, oczywiście patelnia musi być sucha, nie dodajemy oleju, aż zrobią się złoto brązowe. Ogórek kroimy w kostkę, usuwając wcześniej nasionka, również żółty ser kroimy na podobnej wielkości kostkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i tniemy w cienkie paseczki. Szczypiorek szatkujemy. W dużej misce mieszamy ocet balsamiczny z solą
KasiaiKrzysiu.plparmezanu 10 g oleju MCT 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju z awokado 10 g oleju z pestek dyni 10 g musztardy 2 żółtka 10 g ziaren słonecznika 10 g orzechów włoskich sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe u mnie odrobina pomidora i papryki Jarmuż umyć, osuszyć i usunąć twarde łodygi a następnie porwać(...)pieprz. Przygotowanym sosem polać składniki w misce a następnie posypać orzechami i ziarnami oraz startym serem. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać okrojone w kostkę warzywa takie jak pomidory, papryka, czerwona cebula. Smacznego! — BTW całości bez dodatkowych warzyw: 310 g, 890 kcal, B 48 g, T 75 g, W 6 g. Artykuł SAŁATKA
Ola la LCHFśrodku znajdziesz dużo jabłek, dużo cynamonu, dużo orzechów. Składniki: 300 g mieszanki różnych płatków ( u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika) 100 g mąki orzechowej (u mnie z orzeszków ziemnych, może każda dowolna mąka lub po prostu zmielone orzechy) 50 g ksylitolu lub erytrolu (Look Food) 1 łyżka płynnego oleju kokosowego (Look(...)może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi, gryczanymi lub same owsiane - po prostu wykorzystaj to, co akurat masz w szafce). Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki, w tym zmielone płatki i pokrojone jabłka. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie
Zdrowie na języku :Pkiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;) Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki: 3 szklanki startej na dużych oczkach cukinii 1 duża cebula 2 marchewki(...)papryki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku pieprz sól Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek posiekać drobno. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, mannę i płatki owsiane, wymieszać. Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa
Obiad gotowypierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli świeżo(...)obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli). Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby smaki
MamaOskarkamiód wielokwiatowy – 4 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Olej kokosowy dokładnie miksujemy z miodem, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki żytnie Lubella, posiekane orzechy, jajko oraz mąkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, uważając , by nie zgnieść wszystkich składników. Formujemy okrągłe ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego(...)żurawiną ) – 1 szkl * orzechy nerkowce – 1 garstka * suszone figi – 3 szt * daktyle – 8 szt * masło orzechowe – 3 łyżki * pestki dyni – 1 łyżka * pestki słonecznika -1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suszone owoce moczymy we wrzątku przez ok. 15 minut, odsączamy siekamy. Dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Wrzucamy płatki ryżowe Lubella oraz pestki i posiekane, podprażone orzechy, wszystko
Ostra na Słodkorazy w zimnej wodzie, przelać przez sitko i odstawić. Masło rozgrzać w głębokim garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok. minutę. Następnie dodać pokrojoną w większą kostkę marchewkę i ziemniak. Wszystko podsmażyć ok. 1-2 minut. Do garnka wsypać soczewicę i podsmażyć minutę. Całość zalać ok. 2 L przegotowanej wody i dodać przecież pomidorowy. Gotować(...)konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika. Można też dodać jogurt naturalny. Ps. Dla dzieci przygotowuję tę zupę w wersji delikatniejszej, z mniejszą ilością przypraw
Calzonella.comżurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Kokosowa-słonecznikowa: wiórki kokosowe (62%), żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), słonecznik, siemie lniane (11,2%); Żurawinowa: żurawina suszona i kandyzowana 65% (żurawina, cukier trzcinowy, kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, koncentrat soku z czarnego bzu), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Naturalna: żurawina(...)sklepy stacjonarne i internetowe Cena: 6-10zł Nasza opinia Wygląd: Opakowania prawdopodobnie już znacie. Nadal papierowe opakowania z plastikową podstawką są znakiem rozpoznawalnym tych produktów. Kostki różnią się od siebie kolorem oraz wielkością, pozornie takie same a jednak inne i wyjątkowe ;) Smak: Kokosowa z czekoladą: pachnie kokosem i kakao z nutą arachidu, polewa czekoladowa nadal bardziej przypomina mleczną
Candy Pandasszronem świerki, dumnie tworzące szpaler iglastych gałęzi górujących nad malowniczym krajobrazem. Mróz, choć jeszcze niewielki, motywuje sikorki do gorączkowych poszukiwań nasion. Dobrze wiedzą, że karmnik pełen jet pożywnych ziaren słonecznika. Nieśmiało więc zbliżają się, gałąź po gałęzi, bacznie obserwując i wypatrując zagrożenia. Cisza... Uwielbiam te ciche poranki... Kwintesencję tej chwili udało mi się zamknąć w małym, porcelanowym kubeczku, wypełnionym gorącą(...)kakao) Mleko i śmietankę zagotowujemy z powidłami śliwkowymi, następnie blendujemy (dla lepszego efektu, całość można jeszcze przelać przez sito). Do gorącego, śliwkowego mleka dodajemy połamaną w kostki czekoladę, po około 2 minutach dokładnie mieszamy trzepaczką. Podajemy solo lub z czapą ubitej śmietany lub porcją spienionego mleka. Gotowe
Rozpustne gotowanieszklanki oliwy z oliwek sok 1/2 cytryny 2 plastry cytryny, 1 plaster limonki 1 plaster imbiru 1 łyżeczka papryczki wędzonej ostrej zioła: tymianek, majeranek dowolne uprażone ziarna (słonecznik, dynia) pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę gotujemy z z plastrem imbiru i cytryny. Dyni ę kroimy na pół i pieczemy w 18 O st . Brukselki i jarmuż dokładnie(...)oliwy (ja dałam z d odatkiem papryczki chilli), dodajemy pastę Tahini, sok z cytryny i szczyptę soli , dokładnie mieszamy. Ostygniętą dyni ę obiera my ze skórki, kroimy w kostkę i przyprawiamy pieprzem, solą, świeżym tymiankiem, majerankiem, papryczką wędzoną. Wszystkie składniki mieszamy doprawiamy pieprzem, solą , wędzoną papryczką, polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi ziarnami
Łycha smakówLubicie topinambur? Ja pierwszy raz spróbowałam go jakieś 3 lata temu i mi bardzo zasmakował. Smakuje jak świeże, mokre pestki słonecznika :) Spróbowałam zrobić z niego krem i oto wyszedł. Podany z niesolonymi pestkami pistacji - niebo w gębie ! Składniki (na 2 porcje): - 250g topinamburu - 100g ziemniaków - 0,5 średniej cebuli - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka soku z cytryny - woda/bulion warzywny - pistacje(...)czas: 3 minuty. Następnie dodać przyprawy i zalać wodą/bulionem do 3/4 wysokości warzyw. Ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne : W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone w większą kostkę warzywa. Podsmażyć ok 10 minut, następnie dodać przyprawy i zalać wodą/bulionem do 3/4 wysokości warzyw. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania zmiksować na gładki krem. Przed podaniem posypać posiekanymi
CookYourselfgarnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł. Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł (nie musi być zimny). Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu. Patelnię nieco schłodzić. Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią(...)zabieg pozwoli uzyskać jak najwięcej soku). Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę limonki do ryżu. Awokado przepołowić, usunąć pestkę i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do ryżu. Z limonki wycisnąć cały sok na awokado. Całość wymieszać. Dodać liście mięty rozdrobnione w palcach lub pokrojone nożem. Polać sałatkę oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zajadać, ciesząc
Weekendy w domu i ogrodzieBułgarii. Pogoda wymarzona, woda i plaża cudowne, wspaniały relaks! Warzywa i owoce niezwykle smaczne i soczyste, przede wszystkim figi, zrywane z drzew rosnących dziko właściwie wszędzie i pola słoneczników... Jedną z najmilej wspominanych chwil tych wakacji był tzw. "wieczór bułgarski". W pięknej restauracji, położonej w samym środku lasu mieliśmy możliwość obejrzenia występów zespołu ludowego, obserwowania mistycznego spektaklu chodzenia po rozżarzonych(...)papryka natka piertruszki ser typu bałkańskiego sos: 3 łyżki oleju słonecznikowego łyżka soku z cytryny odrobina miodu sól, pieprz do smaku Pomidory, paprykę i ogórki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki poszatkować. Składniki sosu wymieszać, doprawić wg własnego uznania, zalać warzywa, wymieszać. Odstawić na min 15 minut. Przed podaniem wierzch posypać startym na tarce
6niebominut, jest wspaniale rozgrzewająca oraz sycąca. Dodatkowo posiada piękny kolor, dzięki któremu wspaniale prezentuje się w naczyniu. Zupę oczywiście możecie podawać ulubionymi dodatkami, jak grzanki, pestki dyni, pestki słonecznika czy też z groszek ptysiowy. Aby podkręcić smak zupy, dodatkowo, zamiast śmietany, dodałam do niej odrobinę kremowego, koziego sera oraz natkę pietruszki. Dla tych co nie przepadają za ostrymi smakami, zalecam(...)kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki łyżka masła średnia cebula średnia marchewka 2 puszki kukurydzy 1 -1,5 l bulionu (jeżeli nie macie, użyjcie kostki rosołowej) duża szczypta suszonej chilli szczypta gałki muszkatołowej mała szczypta curry pieprz i sól do smaku groszek ptysiowy, natka pietruszki, kremowy serek kozi do podania Przepis 1 W garnku
Kuchnia Bazyliizupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry(...)kroimy w kwadraty lub grube paski. Cebule kroimy niezbyt drobno, wystarczy w półplasterki. Kabaczka obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy go pestek i miąższ kroimy w grubą kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Pestki i sok zostawiamy, nie wyrzucajcie ich. W duży garnek na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie
Karo in the Kitchen