kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:73/90)

Zupa-krem z topinamburu z gruszką 79

prostą, bez zbędnych dodatków, które mogły by przyćmić niezwykły, słodkawy, lekko orzechowy posmak tego warzywa. Przepis idealny dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaczynają swoja przygodę ze słonecznikiem bulwiastym. A warto, ponieważ zasługuje na uwagę, ze względu na swoje szczególne właściwości zdrowotne: – obniża poziom cukru we krwi – obniża cholestrol i reguluje cisnienie krwi – usprawnia pracę(...)rozmarynu gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Topinambur dokładnie umyć (najlepiej wyczyścić szczoteczką, nie trzeba obierać), ziemniaka oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. 2) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. 3) Dodać pokrojony w kostkę topinambur, ziemniaka, gruszkę oraz rozmaryn (gałązkę w całości lub suszony) i dalej smażyć

Fitsweet.me
Zupa dyniowa 114

smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością),  3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie Dynie należy przekroić, usunąć miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki. Położyć(...)przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący kubek” może być doskonałą alternatywą drugiego śniadania do pracy. Jeżeli nie mamy gdzie jej podgrzać wystarczy kupić sobie niewielki termos

Moja Mama Gotuje
Zupa krem z dyni z nutką orientu, bo z dodatkiem mleka kokosowego 185

przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym płomieniu przez ok. godzinę. W kolejnym kroku do zupy dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki(...)zamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego

Taste Of My Day
Bardzo wiosenna sałatka z kwiatkami i grzybami 154

kwiatków fiołka wonnego garść pędów gwiazdnicy pospolitej garstka czarek austriackich  1 jajko kurze 2-3 łyżki grzanek chlebowych 2-3 łyżeczki oleju z pierwszego tłoczenia - użyłam z pestek słonecznika do smaku - sól, pieprz   Jak zrobić sałatkę z fiołkami i czarkami? Jajko ugotowałam na twardo, schłodziłam, obrałam. Jak gotować jajka na twardo? Sałatę, gwiazdnicę i fiołki opłukałam w zimnej(...)odrobiną soli, szczególnie jajka, i  pieprzu. Na koniec skropiłam olejem i gotowe. Można jeść, ale najpierw trzeba nacieszyć oczy taką kolorową, wiosenną kompozycją. Grzanki zrobiłam z pokrojonych w kostkę skórek chleba żytnio-pszennego

Smaczna Pyza
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 263

bazylii główki szparagów do dekoracji Końcówki szparagów gotować około 20 minut w osolonej wodzie, w której gotowały się wcześniej szparagi na danie główne. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut. Cebulę lub pora posiekać dosyć drobno i zeszklić na maśle, dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia(...)drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 26g, białko: 5g, tłuszcz: 9g Informacja dla diabetyków: w jednej porcji j.w. znajduje się

Dietolog
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 223

desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory suszone odsączyć z zalewy i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ser feta pokroić dowolnie w mniejsze kawałki - i tak przy wyrabianiu chleba ser się dokładnie rozdrobi zmiesza z resztą składników.   Do dużej wsypać mąki, sól, cukier i drożdże suche. Dodać(...)miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Studzić wyjęty z blaszki

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 139

ewentualnie cztery wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej 1 litr maślanki 1 kostka drożdży (100g) 2 łyżeczki soli Maślankę podgrzewam do ok. 45-50 stopni. W szklance ciepłej maślanki rozrabiam drożdże. Mąkę mieszam z solą. Wlewam ciepłą maślankę, rozrobione drożdże i całość dokładni(...)SIEMIENIEM LNIANYM 0,3kg maki pszennej 0,7 kg mąki żurkowej 1 szklanka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 100g drożdży Postępujemy jak przy chlebie pszennym. ******** PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 3/4 szklanki słonecznika łuskanego 3/4 szklanki płatków owsianych 100g drożdży 2 łyżeczki soli  Postępujemy jak przy chlebie

W kuchni Karmel-itki
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 162

dodatku sera, burger z wegetariańskiego zmieni się w wegański. SKŁADNIKI (6 burgerów) burgery 1 średniej wielkości słodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka sosu(...)minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy i wrzucamy do miski, dodajemy do niej upieczone bataty i wszystkie pozostałe składniki (cebulę siekamy w kostkę, listki tymianku odrywamy z gałązek, które wyrzucamy). Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ręce zwilżamy wodą i formujemy kotlety, które układamy na blaszcze wyłożonej papierem

DefinicjaSmaku
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 164

solą, pieprzem i roztartymi 2 ząbkami czosnku, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc 2. Pesto - 1/2 naci marchewki dobrze płuczemy, razem z 2 ząbkami czosnku, pestkami słonecznika i olejem lnianym miksujemy całość na pastę, jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze oleju, doprawiamy solą i pieprzem 2. Następnego dnia, za pomocą ostrego noża wykonujemy w schabie nacięcia(...)pieczemy w 200 stopniach ok 40 min, przed podaniem oprószamy posiekanym koperkiem  5. Kapusta -  w szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy całość aż cebula zmięknie, kapustę drobno szatkujemy i dodajemy cebuli i boczku, mieszając smażymy ok 10 min, dolewamy wino, czekamy aż odparuje, przykrywamy i gotujemy

Słodki Kompromis
Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :) 135

suszone pomidory Sałatka (porcja dla 2 osób) - 2-3 liście sałaty masłowej - duża garść rukoli - 1 pomidor - ćwiartka czerwonej papryki - 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane - kiełki słonecznika - dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego Przygotowanie: 1. Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki: parówki kroimy na około 2 centymetrowe kawałki, ser kroimy w niewielkie plastry(...)układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. 4. Sałatka: sałatę i rukolę siekamy na mniejsze części, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pokruszone orzechy oraz kiełki. Całość mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę podajemy z zawijasami. Smacznego! :) Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Ciasteczka z musli 140

łyżka miodu1 łyżeczka sodyPrzepis:Dobrze byłoby, gdyby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy musli oraz sodę. Następnie dodajemy cukier, miód oraz pokrojone w kostkę masło. "Zagniatamy" ciasto do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i z ciasta formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm. Ciasteczka umieszczamy na blasze(...)Fosfor 162,0 mg (23,1 %)* *% zalecanego dziennego spożycia Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi owocami, ziarnami słonecznika, zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi suszonych owoców staje się naturalnym

Emcia Pichci
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 154

laskowych, ziemnych (ja ze względów czysto ekonomicznych, czyt. nie chciało mi się iść na zakupy zużyłam resztę ziemnych niesolonych, tj. około 100 g, a pozostałe 100 g to był słonecznik) 400 g mąki pszennej (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista) 150 ml oleju roslinnego 100 g daktyli 1 banan łyżka esencji waniliowej (może też być cukier waniliowy) łyżeczka(...)jabłek. Na farsz potrzebne będzie: około kilogram jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki oleju roślinnego 50 ml soku z cytryny 100 g rodzynek/suszonej żurawiny Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut

greenscarf
Zupa krem z topinamburu z chipsami 159

niej dodatek chipsy.  Topinambur swoją nazwę zawdzięcza niegdyś uprawiającym go Indianom z plemienia Tupinamba. W zależności od kraju nazywany też bywa słonecznikiem bulwiastym (kwiaty tej rośliny przypominają małe słoneczniki), ziemną gruszką, jerozolimskim karczochem czy cytrusem północy. Jak zwał, tak zwał, mowa tu o wyjątkowym świeżym i orzechowym smaku tych bulw.  Ostatnimi czasy wiele słyszy się zwłaszcza o zdrowotnych(...)duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu nie utleni się i nie ściemnieje. Dodatkowe 100/150 g topinamburu również obierz i za pomocą tarki

Roślinna - blog wegański
Chińsko-Polska śmieciówka czyli zupa warzywna 162

kostka rosołowa  1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z czosnkiem i papryczką chili. W garnku rozpuszczamy masło szklimy na nim cebule. Jak cebula zaczyna się szklić dorzucamy chilli i po chwili czosnek i smażymy przez(...)zrumienienia czosnku wrzucamy pierś z kurczaka czy na jakie tam mamy ochotę  mięsko chwile podsmażamy jeśli chcemy, jeśli nie podsmażamy dolewamy wody tak aby przykryło mięso, dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Jak pojawią się szumowiny dokładnie je zbieramy jeśli chcemy mieć klarowny rosołek. (Ja popełniłam błąd, najpierw dodałam warzywa zalałam woda podgotowałam i dopiero dodałam pierś i szumowiny były

Piekielna Kuchnia Pati
Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami 163

Moja Mamusia mnie rozpieszcza :) Wczoraj przygotowała PATE Z WĄTRÓBEK, TATAR Z ŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW, a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam

My Culinary Art