szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki nierafinowana sól, przyprawy i zioła(...)Piec około 20 – 25 minut, aż kalafior częściowo zmięknie i się przyrumieni, w trakcie pieczenia 1 – 2 razy przemieszać; po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki pokroić na ćwiartki, czosnek i zioła drobno posiekać. Ziarniste przyprawy utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku. Wystudzony ryż przełożyć do misy melaksera, dodać śliwki i pestki – miksować na dużych obrotach
Even Better Foodmusi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej(...)połówki Pomidory lima na plastry, w zależności od ich wielkości dalej na połówki Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w paski Marchewkę kroimy w paski. Filet kroimy w kostkę lub paski. Całość mieszamy z sosem. Podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Sos Składniki mieszamy na gładki sos 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/fit/salatka-z-brokula/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z brokuła z filetem
Mieszam w Garnkulepiej! W sam raz na majówkę, polecam! Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami CIASTO: 250 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru 200 g pokrojonego w kostkę, zimnego masła 50-70 ml zimnej wody Mąkę przesiewamy z solą i cukrem do miski, dodajemy masło i miksujemy, aż ze składników otrzymamy "kruszonkę". Teraz dolewamy łyżkę(...)boki), gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut na jasno złoty kolor. KRUSZONKA: 2 łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Na podpieczony spód wykładamy
Rozpustne gotowanieczerwone - pieprz czarny, - suszona mieszanka warzywna domowa typu Vegeta ...................................................................................... dodatkowo: Starty żółty ser Wykonanie: Banalne - umytą, osuszoną sałatę rwiemy na małe kawałeczki. Resztę umytych składników kroimy w kostkę a cebulę w drobne pióra. Mieszamy z serkiem ziarnistym, uprażonymi dodatkami, majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Mieszamy i gotowe! :)) Najlepiej smakuje bogato posypana żółtym serem. PIKLE Z OGÓRKÓW(...)seks, kawa, herbata, czekolada... A my, na przekór wszystkiemu i wszystkim uzależniamy się zdrowym uzależniaczem - mieszankami z Ziarenkowa. Jedną z tych najbardziej pociągających jest ONA - "Ziołowo Mi". Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek - spis poprawiaczy smaku, aromatu i nastroju. RAJ jak na zioło przystało. Bo od zielska proszę państwa też uzależnić
Wypisz Wymalujszkoły a dla dorosłych do pracy. Zapomnijcie o kupowaniu bułek, podarujcie chociaż od czasu do czasu swoim dzieciakom takie pyszności! Przepis można modyfikować zamieniając czarnuszkę na pestki dyni, słonecznika czy maku. Większe ziarna proponuję dużo wcześniej namoczyć, aby nie zabierały wilgoci z ciasta. Bułki orkiszowe z dynią i czarnuszką Potrzebujemy • 450g mąki orkiszowej jasnej, • 260g ciepłego mleka, • 30g świeżych drożdży(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Pozostawiamy uformowane bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut. 8. Pieczemy przez 25 minut w temp.180st. Można na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu
Leśny Zakątekkcal! SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych lub mieszanych* 1 duży lub 1,5 małego banana 8 suszonych moreli 1 łyżka nasion chia** 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika 1 łyżka wiórek kokosowych * u nas były to płatki owsiane, jaglane, żytnie i pszeniczne w miarę równych proporcjach ** można dodać zamiast nich siemię. (Mają podobne właściwości, różnica głównie polega(...)równomiernie. Przy takiej ilości powinno wystarczyć 30 min. Jeśli jednak nie wszystkie płatki będą suche, wydłużamy czas o 10 min, kontrolując, by się nie przypaliła. Morele kroimy w grubą kostkę. Najlepiej wzdłuż na pół, a każdą połowę na trzy. Łączymy z granolą, kiedy ostygnie. Przechowujemy w szczelnym słoiku przez maksymalnie 1 miesiąc. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami
Kuchnia od dwojgamłodych ziemniaków, 3 gałązki pomidorków cherry, garść świeżych zielonych szparagów, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Pesto: Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Rolada z kurczaka, czas grillowanie ok. 30 min : Filety z kurczaka myjemy, suszymy(...)wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Pomidorki skrapiamy olejem i całe
Moniki Smakołykidodałam do niego garść orzechów, które fajnie chrupią i nadają ciekawej struktury. Oczywiście możecie kombinować z różnymi dodatkami – myślę, że doskonała byłaby także żurawina czy na przykład ziarna słonecznika. Przed przygotowaniem pasztetu istotne jest, aby dobrze odsączyć cukinię, aby cała masa nie miała zbyt dużo wody – wtedy pasztet nie zrumieni się odpowiednio i będzie miał strukturę smarowidła. Jednak(...)zasypujemy łyżką soli, mieszamy. Czekamy około 20 minut, aż cukinia puści wodę. Po tym czasie cukinię dokładnie odsączamy, wyciskamy cały sok. 2 Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce, a orzechy siekamy drobno. Składniki dodajemy do cukinii, po czym dodajemy kolejno: bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, olej. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy oregano, pieprzem ziołowym i według
Kuchnia Bazyliikażdym razem zamawiałam jakiś wariant sałatki z buraków, po prostu nie mogłam się im oprzeć :) Raz były to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami(...)buraków z fetą i octem balsamicznym Składniki (na 2 porcje): 2 buraki, ugotowane i obrane ze skórki (w Lidlu można dostać takiego pakowane próżniowo) pęczek natki pietruszki 1/2 kostki sera feta, czyli 100 g 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu balsamicznego (lub glassa balsamiczna do smaku) sól Przygotowanie: Buraki pokrój na plasterki lub kostkę. Ja lubię duże kawałki
Chilli Czosnek i Oliwamakaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła Na sosik: 1 dużą cebulę(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty. Cebulkę kroimy w kostkę i krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru, sól oraz pieprz i jeszcze chwilę smażymy, ale nie dopuszczamy, by cebulka się zrumieniła. Jeśli długo pozostaje twarda, możemy podlać
Ratunku obiadTo była miłość od pierwszego wejrzenia! Wiedziałam że ta sałatka na stałe się wpisze w moje imprezowe menu bo jak tu nie kochać dania, które wygląda
Mama z miastalekko osolona, ale nie musi. Gotujemy go al dente. Studzimy, kroimy na małe cząstki całego brokuła - zarówno różyczki jak i trzon. Gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Podobnie traktujemy nożem pomidorki (choć jeśli wolimy większe kawałeczki to wystarczy przekroić je na pół). Cebulę kroimy w pióra i gotujemy w soku z ananasa. Zagotowujemy - sok wchłonie się(...)kiedy mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej. Ziarenka "Słoneczne Pola" "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga
Wypisz WymalujJakiś czas temu założyłem sobie małą hodowlę grzybów. Rok temu eksperymentowałem (z pozytywnym skutkiem) z boczniakami, wiec w tym roku chciałem czegoś więcej. Zakupiłem gotowe baloty (kostki słomy zarażone grzybnią) z boczniakami, shiitake, reishi i nameko. Zważywszy na to, ile kosztują w sklepie. Zwracają się już po pierwszych zbiorach. O satysfakcji nie wspomnę :) W zacienionym miejscu wykopałem półmetrową ziemiankę(...)sobie przygotowałem, w ramach szybkiego smutnego jedzenia w pracy jak to się potocznie nazywa, albo bento, jak mówią w stolicy :) Składniki: - grzybki nameko - makaron tagliatelle - liście rzodkiewki - olej - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z małą ilością oleju. Możemy dodać słonecznika. Grzybki smażymy, dodajemy makaron, chwilę podsmażamy i mieszamy z pesto
Kryzysowa Książka Kucharskazadanie, dzięki nim i jedzeniu naszych ciasteczek, kasz itd czekolada mleczna wydaje mi się za słodka. Kiedyś mogłam zjeść spokojnie tabliczkę mlecznej czekolady, teraz po jednej kostce mam dość, mdłe i za słodkie i nie jem jej bo mi już nie smakuje. Zdecydowanie wolę czekoladę 99% a nawet czekoladę zrobioną z prawdziwego kakao i oleju kokosowego. Kasza jaglana(...)lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości, można użyć też syropu klonowego
Szkrab Je Samświetna. Nie dość, że szybko się ją robiło, to była orzeźwiająca i chrupiąca. Jeśli dodamy grzanki czy tosty, to spokojnie posłuży jako samodzielne danie. Wierzch możecie posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Pamiętam, jak kiedyś posiadałam specjalną menzurkę do robienia sosów do sałatek. Niestety, wraz z przeprowadzkami, menzurka przepadła a ja sosy robię zwykle w słoiczku po koncentracie pomidorowym. Mają(...)czerwona cebula Sos 1/4 szkl. oliwy 1 łyżeczka musztardy (miałam musztardę mango) 1 łyżeczka miodu sok z połowy limonki sól, pieprz, zioła do sałatek Sposób przygotowania Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Sos Składniki sosu połączyć i wymieszać. Polać warzywa sosem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-z-awokado-pomidorow-i-ogorka-z-sosem-miodowym/ MieszamWGarnku Artykuł Sałatka z awokado, pomidorów i ogórka z sosem miodowym pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnku