kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:69/90)

Owoce zapiekane pod koglem-moglem z płatkami jęzczmiennymi 149

czekoladzie, ryżowe z chrunchem ryżowym i żurawiną oraz żytnie z puffem z żyta i czarną porzeczką). Nowe płatki jęczmienne Lubella to świetne połączenie wartościowych składników: zboże + pestki dyni i słonecznika dają nam energię na cały poranek Dodatkowo wpływają bardzo dobrze na układ pokarmowy – wspomagają trawienie. Zawierają dużo fosforu, wapnia oraz potasu. Mają w sobie niacynę, która wpływa dobroczynnie na nasze(...)gotowania: 40 minut Składniki 1/4 melona gruszka 300 g mrożonych malin 2 jajka szczypta soli garść płatków jęczmiennych Lubella łyżeczka brązowego cukru Przepis 1 Melona i gruszkę kroimy w kostkę. Wykładamy nimi formę i dodajemy do owoców maliny. 2 Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, następnie dodajemy do nich żółtka. 3 Owoce zalewamy koglem-moglem, posypujemy płatkami oraz cukrem

Kuchnia Bazylii
Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 222

minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.W międzyczasie przygotować nadzienie.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Nadzienie przyprawić solą i pieprzem.Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zimne(...)krótko przed podaniem.Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki.Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp.Źródło przepisu: Przyślijprzepis

Gospodyni Miejska
Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 235

łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia(...)ćwiartki i przekładam do miski ze szpinakiem i roszponką. (opcjonalnie) 6 Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wycinam twardą część od szypułki. 7 Pomidory kroję w większą kostkę lub w ósemki i przekładam je do miski ze szpinakiem i roszponką. 8 Awokado kroję w kostkę i układam na pomidorze. 9 Cebulę kroję w półksiężyce i posypuję nią awokado

Book of spells
Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora 255

łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego kilka listków bazylii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski. 2 Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia(...)ćwiartki i przekładam do miski ze szpinakiem i roszponką. (opcjonalnie) 6 Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wycinam twardą część od szypułki. 7 Pomidory kroję w większą kostkę lub w ósemki i przekładam je do miski ze szpinakiem i roszponką. 8 Awokado kroję w kostkę i układam na pomidorze. 9 Cebulę kroję w półksiężyce i posypuję nią awokado

Book of spells
Płatki śniadaniowe inaczej. Mlekołakowe batoniki. 282

jest niczym dobrym (warzyw tam przecież nie wsadzę). ale.. lepszy rydz niż nic. Prawda? Zawsze można te płatki urozmaicić owocami, orzechami lub, o ile się uda nasionami (słonecznik, dynia, sezam). Ważne, aby wybierać DOBRE płatki śniadaniowe. Lubella  Mlekołaki to pełnoziarniste mąki, wyselekcjonowane składniki, minerały i prosty skład. Lubimy ich płatki za bezkonkurencyjną jakość i smak, ale żeby(...)batoniki śniadaniowe. Robimy ich różne wersje, smaków płatków bez liku + pomysł na dodatki i mamy świetny zdrowy batonik. Dziś najprostszy przepis na miodowy batonik "W kółeczko" 1/2 kostki masła/margaryny 1/2 szklanki miodu 3 szklanki Mlekołaki Miodo Kółka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku. Szklankę płatków kruszymy, zalewamy w miseczce ,1/3 ciepłego masła z miodem.Wykładamy na kwadratową

Farmażony
Mini serniki waniliowe na kruszonce z pierników i prażonego słonecznika 110

cukru pudru, żelatyny do deserów na 1250 ml masy, po nadto:   gorzka czekolada . Przygotowanie: kruszonka: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, prażony słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy. Kruszonkę, po jednej dużej łyżce przekładamy do malutkich pojemniczków, jeśli ich nie macie można użyć miseczek, salaterek. Wierzch wyrównujemy. masa serowa(...)uzyskania delikatnej, kremowej masy. Rada: żeby nie powstały gródki, śmietankę wlewamy w trakcie miksowania sera. Masę serową za pomocą łyżki nakładamy na kruszonkę, wierzch wyrównujemy. Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nią serniczki. Tak przygotowane serniczki, przekładamy do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia. Mini serniki można ozdobić

Moniki Smakołyki
Zupa krem selerowo-batatowa 145

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju kokosowego, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie(...)Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno mi wybrać. Tym razem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 145

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju kokosowego, zmniejszyłam ogień i wrzuciłam listki laurowe, ziele angielskie(...)Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam zarówno prażony słonecznik jak i natkę pietruszki i jeśli mam oba składniki to trudno mi wybrać. Tym razem

Szczęśliwa kuchnia
Daktylowe kostki pełne energii ( bez cukru, jajek, mleka ) 91

cukru.  A jedna można zjeść zdrowo....i pysznie :) Proporcja na ok. 16 kwadratów 4x4 cm - 25 - 30 dag daktyli - po 1/3 szklanki*:  siemienia lnianego   słonecznika  dyni  suszonej żurawiny  fistaszków  rodzynek** - 1 szklanka dowolnych otrębów ( u mnie pszenno-owsiane ) Daktyle przełożyłam do rondelka i zalałam wodą ok. centymetr nad powierzchnię.  Owoce gotowały(...)dokładnie.  Następnie bakaliową masę przełożyłam na folię spożywczą, uformowałam prostokąt mniej więcej o boku 16x16cm. Odstawiłam w chłodne miejsce na około godzinę. Po tym czasie można pokroiłam w kostki.  Można pozostawić do lekkiego obsuszenia. * używam szklanki o pojemności 250 ml ** lub ulubionych bakalii *** siemię dodane do ciepłych daktyli rozkleja się scalając masę Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Najprostsza zupa krem z dyni w 30 minut 125

Dynię myjemy, obieramy skórkę i wydrążamy środek. Kroimy ją na małe kawałki. 2. Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki w drobną kosteczkę. 3. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Do garnka w którym będziemy gotować zupę nalewamy na dno odrobinę oleju i wrzucamy czosnek i cebulę - czekamy aż się zeszkli. 4. Do garnka dorzucamy naszą dynię, marchewkę i ziemniaki. Całość(...)ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem oraz z prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Zupa krem z cukinii z ziarenkami 180

łyżki masła, 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego, 1,5 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , szczypta mielonego imbiru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z cukinii wydrążam miąższ, warzywo kroję w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. 2. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję cebulę oraz czosnek. Szklę. Następnie dodaję cukinię. Smażę 2-3 minuty. 3. Warzywa przekładam do garnka. Wlewam(...)przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Spaghetti z sosem z czerwonej soczewicy, szpinaku i tajską pastą curry 164

feta - 100 g świeżego szpinaku baby - olej rzepakowy/kokosowy do smażenia - szczypta soli, cukru, słodka, ostra papryka, pieprz ziołowy, chili cayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą(...)szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam

Corner With Recipes
Sałatka z pieczarkami i słonecznikiem 3426

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Podsmażyć na rogrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Odcedzić. Dodać do makaronu.Szczypiorek drobno posiekać. Dodać do sałatki (niewielką ilość można zostawić do dekoracji). Wymieszać.Słonecznik uprażyć na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać(...)greckim. Podobnie ze śmietaną.Szczypiorek powinien być drobny (najlepiej siedmiolatka), ale można też użyć grubszego.Z dodatku czosnku można zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość.Pieczarki można pokroić w drobną kostkę, zamiast w plasterki. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Lekka sałatka na pochmurny dzień. 140

sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego(...)Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Smacznego

Powiedz dietom nie
Zawijańce z cukinią 150

pomidor 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego pieprz, pieprz ziołowy, sól, ziarenko smaku,  kolendra, majeranek Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, Pomidor obieramy, kroimy w kostkę. Na dno patelni wrzucamy ciut masła.  Na tym podprażamy czosnek i cebulę.  Po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy. Smażymy na wolnym ogniu. Dorzucamy pomidora.  Całość musi być(...)kaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;) 2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry.  Nakładamy na nie farsz i zwijamy.  słonecznik ser tarty - dałam Mozarellę Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Smacznego!  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Zupa z pieczonej papryki 117

jako pierwsze danie obiadowe. Pycha! Składniki: 7 czerwonych papryk 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego (użyłam wywaru z ekologicznej kostki rosołowej) sól, pieprz 1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. 2. Paprykę umyj, skrop oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Wstaw do piekarnika(...)cebulę. 6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę. 7. Gotuj 10-15 minut. 8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku. 9. Możesz podać z pestkami słonecznika i   świeżymi ziołami. Całość zawiera: 583 kcal; 28,5 g białka;   27,5 g tłuszczów;   114 g węglowodanów;   31,8   g błonnika Normal 0 21 false

Powiedz dietom nie