kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:61/90)

Pomidory z wegańskim twarożkiem 167

fareast-language:EN-US;} Słonecznik zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Farsz mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym koperkiem. Pomidory polewamy wrzątkiem

Smakuje zdrowo
Chleb piwno-cebulowy 132

posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki zakwas, odstawiamy na 2 godziny, aby się ocieplił. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na oleju, aż będzie miękka

Kulinarne przygody Gatity
KREM Z BATATA I DYNI 105

prażonymi pestkami dyni lub ziarnami słonecznika.... Składniki: 1 duży batat ok. 500 g dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 1 litr bulionu 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Batata obieramy ze skóry, myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem 33431

ulubionych nasion (np. słonecznika, dyni itd.) sól, pieprz, papryka słodka w proszku – do smaku olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem – Wykonanie: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Filet z piersi kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem

Kulinarne Przeboje
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z chili i imbirem 101

pokroiłam w dość dużą kostkę. Udusiłam w garnku wraz z imbirem startym na tarce i kurkumą. Wlałam wrzątek po 3/4 wysokości naczynia i wsypałam sól. Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami słonecznika i czarnuszką

AZgotuj!
Krem z pieczonej papryki. 190

uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem)     SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.  Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili  kroimy w kostkę, podsmażamy

Basia w kuchni
Sałatka z gotowanego lub pieczonego kurczaka i sosem czosnkowym 112

Pokroić awokado w kostkę lub większe kawałki. Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Skropić delikatnie sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu – czosnek obrać i zmiażdżyć nożem ze szczyptą soli. Dodać czosnek do jogurtu. Dodać szczyptę soli i kilka kropli oliwy z oliwek. Wymieszać. Przygotowanie słonecznika – mocno rozgrzać patelnię

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z pieczonych na oleju rzepakowym warzyw z jajkiem sadzonym 154

ziołach 3 łyżki pestek słonecznika garść kiełków kilka pędów szczypiorku sól pieprz świeży tymianek Warzywa umyć.Cukinię pokroić w krążki, paprykę w kawałki, rzodkiewki w grubsze plastry lub ćwiartki. Warzywa ułożyć na blasze posmarowanej olejem i posypanej listkami tymianku, upiec w piekarniku (funkcja grill, 200stC, 10 minut) lub usmażyć na patelni grillowej. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni

Obiad gotowy
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 155

jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego  - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj

Corner With Recipes
Krokiet i sałatka oraz sos czosnkowy 169

kroimy je w kostkę. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy sól i pieprz.Po usmażeniu dodajemy szczypiorek.Trzemy ser żółty na tarce o dużych oczkach.Usmażone pieczarki dodajemy do sera żółtego.Farsz nakładamy na na naleśniki i zawijamy.Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety.Przepis na SAŁATKĘ;SKŁADNIKI:1 woreczek brokuł1 opakowanie sera feta1 opakowanie słonecznika łuskanegoWYKONANIE:Brokuły ugotować

Serce zamknięte w formie pyszności
Bułeczki z gyrosem 118

biały i czarny,słonecznik Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę  przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa krem z brukselki 174

opłukać, pokroić w kostkę, dodać do rondla kiedy brukselka nieco się rozmrozi. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, kolorowym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ja podałam zupę z czarnym sezamem, listkami świeżego tymianku i oregano, ale nieźle smakuje również z suszonymi pomidorami i prażonym ziarnem słonecznika

Kuchenne zapiski Edyty
kasza gryczana z cukinią i boczkiem 159

orzechów laskowych lub słoneczniku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia : kaszę gryczaną gotujemy w delikatnie osolonej wodzie boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru tłuszczu cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy

zobacz ich smak
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 344

szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy.  Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy do patelni wraz  z oliwkami, mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem, fetą lub nasionami dyni czy słonecznika. Mmmm

Kitchens Alphabet
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 172

stopni. Pieczemy tak przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i obieramy - łupiny wyrzucamy. Szalotki podsmażamy na oliwie czosnkowej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż zaczną lekko mięknąć. Odcedzamy i zalewamy bulionem po czym gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki zaczną się rozpadać - dodajemy upieczony czosnek, dodajemy śmietanę, masło i podsmażone szalotki (jeśli na patelni zostało(...)trochę oliwy, to też zlewamy ją do garnka) i miksujemy wszystko dokładnie blenderem. Podajemy z podsmażonymi paskami boczku. Bardzo dobrze komponuje się również z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!