dzielić się z Wami tym smakołykiem. Dzięki Iwona. SKŁADNIKI: 1 kostkę masła 2 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego( w oryginale 1 szkl.) 1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 1 szkl. mąki 2,5 szkl. płatków owsianych 3/4 łyżeczki sody bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy, ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania WYKONANIE: cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć
Kuchnia Beatyteriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce. Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi z kurczaka oczyściłam i pokroiłam w grubą kostkę, marynowałam w sosie teriyaki (2 łyżki) soku z 1/2 limonki
Taste and Cookźródła podają, że nie. Wypróbuj! Składniki: ( na 15 ciastek) 1/2 kostki masła ( 100 gram) szklanka płatków owsianych górskich 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej ( może być też pszenna lub żytnia) opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki dowolnych bakalii ( orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki słonecznika, suszona żurawina, suszone morele itp.) 2 małe jajka Do niedużej miski
apetytnapieczeniełyżka domowego ketczupu ( lub domowy majonez Klik ), Szczypiorek, słonecznik, sezam, Przyprawy: pieprz, sól himalajska, czarnuszka , czosnek. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki, dzielimy na ćwiartki lub drobniej. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Łodygi botwinki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie kroimy w kostkę. Korzeń botwinki (mini buraczek) cienko obieramy, kroimy w plasterki. Następnie te plasterki dusimy
IzaGotujepieprzem. Ananasa i kukurydzę odsączam z zalewy. Ananasa kroję w kostkę. Kurczaka, pora, kukurydzę i ananasa przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz ziarenka. Dokładnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania sałatki użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu
Tradycyjna kuchnia KasiNaleśniki z twarogiem z rodzynkami*; ananasem *z kostki, z dodatkiem jogurtu Dzisiaj robię sobie legalne wagary, bo zaraz do okulisty uciekam, a potem kończenie jednego tortu i pieczenie kolejnego tortu na jutro :D A co do wczorajszego chleba, był to drożdżowy pół razowy ze słonecznikiem i ... ziemniakami ! Planowany już dość długo, choć dopiero teraz w końcu go spróbowałam, jedząc
More food, love and dreamspokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby(...)cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Pieczone pomidory kroimy w kostkę. Po upływie czasu oczekiwania dodajemy pokrojone pomidory i mieszamy składniki łyżką silikonową, przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWęglowodany 65g, błonnik 9g Składniki: 100-150 g topinambura (słonecznika bulwiastego), cebula, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek mleczka kokosowego, 2 łyżki soczewicy czerwonej, 4 łyżki kaszy jaglanej, łyżeczka curry, sól, łyżeczka oleju kokosowego, Sposób wykonania: Do potrawy użyj mleczka kokosowego w puszce. Topinambury obierz i pokrój w kostkę. Pokrój drobno cebulkę, przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju. Dadaj
Strefa Zdrowego Żywieniałyżeczka musztardy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż będą złociste. W szklance dokładnie mieszamy składniki sosu. Dosmaczamy według własnego gustu. Liście radicchio układamy na talerzu. Sałatę lodową kroimy w paski i układamy na talerzu. Melona obieramy i kroimy w sporą kostkę, również układamy na sałatach. Pierś z kurczaka kroimy w paski
Kulinarne przygody Gatityzależności od tego jak suchy jest ser) garść kiełków słonecznika (lub innych, np. buraka, lucerny rzodkiewki, cebuli) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie) sól i pieprz Biały ser przełożyć do miseczki. Rzodkiewki, ogórek, szczypior, koperek umyć i osuszyć. Ogórek obrać. Pokroić razem z rzodkiewkami w drobną kostkę. Szczypior i koper posiekać. Wszystko wymieszać razem z serem i jogurtem. Doprawić
Pełny talerzmałe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki: 3-4 łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaki (pieprzu użyłam ze sklepu Smaki Natury <--klik) ewentualnie miód do smaku 1. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy i dokładamy do pokrojonych jabłek. 2. Seler
Gotowanie...to proste !żółtego tartego 2 łyżki prażonej cebulki 2 łyżki prażonego słonecznika 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. Gotuję ok 5min w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Kroję drobno. Jajka na twardo obieram i kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Cebulę obieram i kroję
Gotowanie Patkitwardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie wymieszaj. Pokrój fetę w kostkę. Przed podaniem dodaj na talerz z makaronem pomidorki koktajlowe
Qlinarnie i Qlinarnieśmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut. Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę z jajkami i zalewamy całe danie
Dzieje kuchennej Wiewióryduży garnku roztopiłam masło, dodałam pokrojony w kostkę seler i ziemniaki oraz białą część pora pokrojonego w talarki. Całość dusiłam około 15 minut. Wlałam bulion, mleko oraz 2 łyżki oliwy. Gotowałam do czasu, aż warzywa zmiękły. Całość zblendowałam,dodałam przyprawy. Ponownie zagotowałam. Podałam z grzankami, posypałam słonecznikiem. Przepis na grzanki znajdziesz TUTAJ
Kukuleczki