kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:49/90)

Sałatka brokułowa 6088

feta;Puszka kukurydzy;100 g łuskanego słonecznika;MajonezJogurt grecki2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku;Sól;Pieprz;Szczypta cukru. Sposób przygotowania:Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Pilnować przed rozgotowaniem. Ostudzić.Fetę odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w miarę równą kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Słonecznik wsypać(...)czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną o zwartości tłuszczu 18%;Majonez można całkowicie wykluczyć z przepisu, używając w jego miejsce jogurt grecki lub śmietanę;Sałatka ładnie się prezentuje

Gospodyni Miejska
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 205

owsianych górskich3 kostki ciemnej czekolady (ja użyłam Lindt 70% zaw. kakao)  Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę

Symfonia Smaków
SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM 213

właściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.   Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy(...)myjemy na sitku i osuszamy. Oscypki kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce. Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem. Natomiast, gdy chcemy podać

Kuchnia MagdaLeny
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 315

ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy w wodzie (proporcje 1:3) razem z liściem laurowym i zielem angielskim (można dodać pół kostki warzywnego kostki) 2. Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na oleju podsmażyć cebulę, a po jej zeszkleniu dodać pozostałe warzywa. Chwilę poddusić. 3. Po ugotowaniu kaszy dodać wszystko do warzyw i przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem

VegUlka
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 223

Odświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika(...)słonecznikowy BIOŚmietana 18% do sosówPrzygotowanie:1/ Bakłażan kroimy w małe kostki a do miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski

Kuchnia PROzdrowotna
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 195

coś dostaniemy, gotujmy!   Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką Do gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki. Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy(...)solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę smarujemy tylko olejem i przekładamy nasz mus. Posypujemy prażonym słonecznikiem i odrobiną czarnuszki. Mus z gęsich żołądków wkładamy do piekarnika - 20 minut, 200 stopni. Wyciągamy mus z piekarnika i czekamy do przestygnięcia. Gotowe. PS Gdy mus ostygnie będzie bardziej zwarty

Right Behind The Kitchen
Warstwowa sałatka brokułowa 194

czosnkowym. Ciekawy, szybki i niezawodny pomysł na kolację lub na przyjęcie. Polecam!     Składniki: 1 brokuł 15 dkg szynki 5 jajek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika   Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier     *** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut(...)Szynkę kroimy w niedużą kostkę i połowę jej wykładamy na sałatkę *** *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (cukru około pół łyżeczki) *** *** Sałatkę polewamy połową sosu. Następnie ponownie układamy takie same warstwy składników: resztę brokuła, jajka, pomidorki i szynka *** *** Całość polewamy pozostałym sosem *** *** Na końcu sałatkę posypujemy ziarnami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE

Blog z Apetytem
Zielona fasolka szparagowa z pomidorkami, fetą i komosą ryżową 153

garście zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka Primavera 221

sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru .  Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier     Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Sałatka owocowa z serem pleśniowym 143

garść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą

Gotowanie jest łatwe
Pasta z bobu z papryką 217

łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół do pizzy szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku po 1/4 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę Bób z miksować z natką, pestkami, sokiem z cytryny, oliwą, ziołami, ostrą papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę

Czerwień i błękit
Sałatka z pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem, fasolką, jajkiem i słonecznikiem 291

pomidory, rzodkiewkę, fasolkę, słonecznik, szczypiorek oraz jajko.  Składniki : 1/2 pomidora 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko 2 małe rzodkiewki garść roszponki lub innej sałaty 2 łyżki ugotowanej fasolki szparagowej 1 łyżka szczypiorku 2 łyżki sosu winegret Pomidora i rzodkiewkę pokroić w kostkę. W misce wymieszać resztę składników. Polać sosem winegret lub innym ulubionym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Brokuł w roli głównej 191

których ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni.   Przygotuj fetę pokrojoną w kostkę, odsącz kukurydze (1 puszka) i sos (majonez: jogurt 1:1, łyżeczka chrzanu, ząbek czosnku) Wymieszaj

Gotuj z Natką
Zupa krem pomidorowa ze ślimaczkami z bazyliowym pesto 184

pokrój w kostkę, Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż krótko na oliwie. Dodaj pomidory, liść laurowy i zioła prowansalskie i duś ok. 20 minut. Dolej wodę, kostkę rosołową i zagotuj. Wyciągnij liść laurowy i zmiksuj całość. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku. Składniki na pesto: pęczek bazylii 3-5 ząbków czosnku 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki startego parmezanu sól

chwile dla mnie
Zupa - krem z groszku 167

oliwy do smażenia sól pieprz Do podania: nasiona słonecznika Wykonanie: Przygotowanie bulionu warzywnego, czyli bazy do zupy: Do niewielkiego garnka wlewamy zimną wodę (700 ml) i wkładamy wszystkie składniki bulionu warzywnego. Od momentu zagotowania wody, gotujemy 1 godzinę.  Bulion przecedzamy. Przygotowanie podsmażonych warzyw: Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę lekko solimy i podsmażamy na około 2 łyżkach(...)groszek oraz podsmażone warzywa. Doprawiamy maggi, solą i pieprzem. Gotujemy do zmięknięcia groszku i warzyw, około 30 minut.  Zupę miksujemy. Jeśli jest za gęsta, dolewamy trochę wody. Nasiona słonecznika podprażamy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania