angielskie - 3 szt. jaja - 3 szt. mąka z lnu - 1 szklanka pestki słonecznika - 1 garść cebula biała - 1 szt. olej - 2 łyżki pieprz - 1 szczypta Selera ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Namocz grzyby i obgotuj.Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, wystudź. Kiedy seler wystygnie obierz ze skórki, potnij na mniejsze(...)ewentualnie solą, wmieszaj mąkę z lnu. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie przemieszaj. Wlej do wysmarowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 55 minut. Posyp pestkami słonecznika. Podawaj z ogórkiem kiszonym, świeżym lub awokado
AZgotuj!cebule czerwona, 3 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżki łuskanych ziaren dyni, 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz. Przygotowanie: W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa się zarumienią. W tym czasie(...)się nie przypaliło. Gdy soczewica jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika i dyni
Państwo Wojtczuk gotująoleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna słonecznika wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu miksujemy zawartość miski na gładką masę. To będzie nasz sos W razie potrzeby można dolać wody, gdy sos jest za gęsty. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy
Lamarida.plniej godnego konkurenta. Oto ona - mocno kokosowa granola z suszonym (nie kandyzowanym!) ananasem, orzechami brazylijskimi, kokosowymi kostkami i aromatem cytryny. Genialna! SKŁADNIKI przed pieczeniem: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki babki płesznik 4 łyżki nasion chia 1 duże słodko- kwaśne jabłko (np. ligol
DefinicjaSmakułodygi selera naciowego 80 g suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki łuskanego słonecznika (można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi) 3 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Szynkę, ser, wypestkowaną paprykę oraz selera pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z wody, dodać pozostałe składniki, a na końcu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić
Czerwień i błękitsezon na orzechy... W ten sposób powstała dziś pyszna tarta! Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła lub margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany ½ szklanki cukru 1 cytryna 5 gruszek 15 dag posiekanych orzechów 5 dag słonecznika 2 łyżki cukru pudru Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy Sól Wykonanie: Z mąki, 3 żółtek, margaryny, cukru
Tradycyjna Kuchniaokoło 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie: Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście aż do głąbu. Następnie dobrze umyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę Na dno garnka wlać odrobinę wody
pyszne zdrowościpatelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu, następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez
Łycha smakówsmaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na “Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól(...)skrócić lub wydłużyć). Następnie upieczone buraczki lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej
Fitsweet.mesmaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól(...)skrócić lub wydłużyć). Następnie upieczone buraczki lekko przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej
Fitsweet.memuszkatołowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła DODATKI: Prażony słonecznik Grzanki Starty ser żółty lub parmezan Kleks śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Przygotować bulion jarzynowy. Z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki, umyć i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem. Podsmażyć wszystko lekko, cały(...)przez 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Zdjąć z ognia, przestudzić i zupę zmiksować. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać. Zupę można podawać z grzankami, prażonym słonecznikiem lub innymi dodatkami
Calzonella.composiekać w jak najdrobniejszą kostkę. Paprykę również drobno posiekać.Marynatę wymieszać z pomidorem, awokado, cebulą i papryką. Dodać twaróg - jeśli będzie to zwykły, wtedy konsystencja wyjdzie grudkowa. Jeśli dodamy śmietankowy, gładki, wtedy otrzymamy delikatniejszy w strukturze twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.Podawać z pieczywem
Codzienna kuchnia niecodziennaząbek czosnku 1/2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka płatków parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cukinię myjemy i osuszamy. Za pomocą obieraczki lub mandoliny kroimy cukinię w długie cienkie plastry. Plastry cukinii przekrawamy na pół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii
kulinarnyJaimbiru 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz prażone pestki dyni i nasiona słonecznika lub grzanki PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy i podsmażamy do miękkości na oliwie. Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans
Moje Kuchenne Rewelacjekrzyż i zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy poszatkowany koperek, olej konopny i słonecznik. Bataty, marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na patrze, lekko przestudzamy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz oliwę z oliwek. Następnie formujemy kostki, lub kuleczki. Smacznego
Szkrab Je Sam