minut, wykładam na durszlak i pozostawiam do ostygnięcia. Majonez mieszam z jogurtem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Ziarna słonecznika i sezam prażę na suchej patelni do lekkiego zrumienienia uważając, by się nie przypaliły. Szynkę i ser kroję w kostkę. Na półmisku układam kawałki brokuła, szynki i sera, polewam sosem czosnkowym i posypuję prażonymi ziarnami (a czasami wszystko delikatnie mieszam w salaterce
babka w formiekiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce. Z w/w składników na dressing robimy przy pomocy blendera
SMYKWKUCHNIwoda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor, 1 awokado kiełki rzodkiewki, brokuła, fasoli mung, łyżka koperku i kolendry(...)ocet jabłkowy. Przygotowanie: Kapustę ucieramy na tarku. Jabłko, cebulę, seler, ogórka awokado kroimy w kostkę, a rzodkiewkę i pomidora w ćwiartki. Dodajemy kiełki. Przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem, kolendrą. Zalewamy sosem! Mmmmm... Składniki na surowy chlebek: 1,5 szklanki siemienia lnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy
Jeść, by żyć w zdrowiuzalać szklanką ciepłej wody. Odczekać chwilę aż płatki nasiakną wodą. 2. Dosypać wszystkie suche składniki, tj. orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam itp. 3. Zblendować wszystkie wyżej wymienione składniki. 4. Utrzeć jabłko na tarce, naktarynkę i banana pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. 5. Dodać jajko i dokładnie wszystko wymieszać. 6. Smażyć na wolnym ogniu, na oleju
Kuchenne innowacjeziarenkową masę (na wierzch ciastek) ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem)3 łyżki śmietanki 30%łyżka miodu wielokwiatowegołyżka cukru trzcinowego ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek)PrzygotowanieDo garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, gdy się połączą wkładamy miód i cukier. Gotujemy
Symfonia Smakówłyżki oliwy, którą były zalane pomidory 75 g ziaren słonecznika 75 g pestek dyni sól, pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka (dosłownie odrobina) ser feta lub parmezan (w zależności co bardziej Wam smakuje) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fileta kroimy w kostkę, posypujemy paprykami, solą, pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Czary - gary w kuchniząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE: Cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać pory pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawić lekko solą i pieprzem a następnie przesmażyć wszystko do lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię(...)pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 min. do miękkości
Calzonella.comczosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz oregano, tymianek cukier do podania ziarna słonecznika świeża bazylia Pomidory umyć, nakroić na krzyż i zalać wrzącą wodą. Odstawić na kilka minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Z pomidorów odlać wodę i ściągnąć skórki. Pomidory pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać oliwę i dodać czosnek oraz suszone przyprawy (tymianek, oregano(...)koniec wlać wodę, dodać domową wegetę oraz sól i cukier do smaku. Jeszcze chwilę gotować. Gotową zupę podawać z posiekanymi listkami bazylii oraz podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Od lewej strony: podsmażanie czosnku i przypraw, gotowanie pomidorów i wygląd gotowej zupy
Ugotowaćpieprz Skworcu 1 cebula 1 łyżka masła ziarna słonecznika do podania Przygotowanie; Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek(...)zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy) Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą(...)dyni, otręby pszenne, jajo i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do formy (najlepiej keksówki o długości 30 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami słonecznika. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut. Po tym czasie odstawiamy pasztet do wystygnięcia na minimum 5 godzin. Po tym czasie idealnie nadaje się do jedzenia
Mango Papajazdrowa, a do tego idealna do grilla! Polecam Składniki: 1 brokuł 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 opakowanie sera typu feta słonecznik łuskany do posypania 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez(...)pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI
Blog z ApetytemWykonanie sałatki: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Studzimy. Mieszankę sałat wsypujemy do miski. Winogrona myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartkę. Kiełki myjemy, osuszamy. Do miski z sałatą dodajemy kurczaka, winogrona, kiełki brokuła oraz nasiona słonecznika. Wszystko polewamy przygotowanym wcześniej indyjskim sosem miętowym. Mieszamy
Kuchnia MagdaLenypaczki makaronu gotujemy z dodatkiem soli, ser feta kroimy w kostkę, ogórek w wiórki, z jogurtu, czosnku, majonezu przygotowujemy sos czosnkowy, pierś kroimy na cienkie paski i smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem przypraw, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka-szklimy, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni, sałatkę układamy warstwami: - kurczak + makaron - różyczki brokuła - 1/2 fety
Kuchnia BeatyPrzygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć go z patelni. Pokroić w plastry cebulę i suszone pomidory oraz oliwki (nie są obowiązkowe). Kurczaka pokroić w kostkę wielkości ok. 2 cm. Posypać solą i pieprzem i podsmażyć na łyżce oliwy (może być(...)zbyt gorące mięso i makaron nie "ugotowały" sałaty. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, dodać mięso z makaronem i cebulą, suszone pomidory i wymieszać lekko. Posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Można dodatkowo całość polać odrobiną oliwy i octu do smaku, ale najczęściej sos z patelni wystarcza. Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjefetą oraz kukurydzą i pomidorem , po prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona -ok 2,5 garści słonecznika -sól, pieprz -przyprawa gyros sos: -majonez -jogurt naturalny (gęsty) -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz Majonez łączymy z jogurtem w proporcji 1:1, dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek, doprawiamy(...)kostkę i smażymy na oleju z przyprawą gyros. Ser, paprykę kroimy w kostkę, a pomidora na cząstki. Na spodzie naczynia układamy 1/2 brokuła(brokuła i pomidora lekko przyprawiamy solą i pieprzem), potem ser fetę, pomidory, połowę sosu, drugą część brokuła, kukurydzę, kurczaka, paprykę, sos oraz słonecznik
Gotuj z Agnes