patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy szklankę groszku i dwie łyżki słonecznika. Jeszcze chwilę dusimy razem i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ser pokrojony w kostkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż ser się rozpuści. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, pieprz i pokrojone na połówki
vegetaniekiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler. Pora kroimy na drobne paseczki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączamy.W kostkę kroimy też ser.Dodajemy pokrojony szczypiorek a na koniec szprota i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy
Maminek kulinarnypokroić na ćwiartki. Rukolę umyć, osuszyć i przełożyć do miseczki. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę
Oryginalny smakminuty (należy uważać, aby nie rozgotować warzywa). Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. 2. Ser pokroić w kostkę. 3. Zrobić sos: w miseczce wymieszać jogurt i majonez, dodać sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki
In my kitchenszpinaku 150g łagodnej Gorgonzoli 2 łyżki oleju 1/2 szkalnki wody z gotowania makaronu sól i pieprz do smaku pestki słonecznika Sposób przyrządzenia: 1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę. 3. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż przez 30sek. 4. Wrzuć na patelnię liście szpinaku, wymieszaj z papryką(...)się rozpuści i utworzy sos, dodaj na patelnię ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj, aby pokrył się sosem. 8. Dopraw całość pieprzem i solą do smaku i posyp nasionami słonecznika. Smacznego! Spaghetti with spinach, bell pepper and creamy gorgonzola Ingredients: 400g spaghetti 3 cloves of garlic 2 red peppers (preferably Ramiro) 750g of fresh spinach leaves 150g of mild Gorgonzola
Kuchnia w Słońcu Skąpanakawałek selera Opakowanie mrożonego groszku (400g) Pół małej czerwonej cebuli Mięta, sól, pieprz, zioła prowansalskie Pestki dyni i słonecznika Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka i zeszklić na niewielkiej ilości oleju Kalarepę, ziemniaka i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem (ja do wody wrzuciłam piramidkę z suszonymi jarzynami dla wzmocnienia(...)Gotować jeszcze 5-10 minut aż warzywa będą miękkie Zupę zblendować na gładki krem i przyprawić miętą, ziołami, solą i pieprzem Można zabielić jogurtem Podawać z pestkami dyni i słonecznika
HealthyCreationspaski, cebulę w piórka. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na kawałki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy całość dokładnie
e-PrzepisyKulinarnepieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego
Smak mojego domuziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. 3. Do cebuli dodajemy warzywa pokrojone w kostkę, natkę pietruszki i przyprawy. 4. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. 5. Warzywa (bez liścia laurowego i ziela angielskiego) miksujemy na gładki krem. 6. Krem jarzynowy posypujemy prażonymi nasionami słonecznika. Krem jarzynowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachogórek myjemy, kroimy w półkrążki, dodajemy do sałaty, pomidorki koktajlowe kroimy na połowę, a większe w dużą kostkę, serek brie kroimy w paski, dodajemy do sałatki, następnie dodajemy upieczonego i pokrojonego kurczaka, składniki polać sosem winegret, przed podaniem wymieszać, posypać prażonym słonecznikiem
Kuchnia Beatytaki wegański, bezglutenowy i pyszny. W zasadzie to tylko z wyglądu przypomina flapjacka, bowiem w moim batoniku brak płatków owsianych (składnika numer jeden dla flapjack'a). Zastępują je nasiona słonecznika, które w połączeniu z płatkami kokosowymi, owocami dzikiej róży i daktylami tworzą nieziemsko smaczny batonik urzekający każdego! Wśród składników moich batoników na szczególne uznanie zasługują owoce dzikiej róży. Warto się(...)Polecam! Te słodkie pyszności ucieszą Twoje podniebienie, poprawią nastrój, dodadzą energii i "naładują" witaminami. Składniki na 12 kostek o wymiarach 3 cm x 3 cm: 8 suszonych daktyli, 8-10 owoców dzikiej róży, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki suszonych jabłek, 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego), 1/2 łyżeczki wanilii w proszku polewa: 2 łyżki rozpuszczonego
Jeść, by żyć w zdrowiuksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki
Smaczne Zdrowepokroić w drobną kostkę. Dodać suszoną żurawinę. Pierś z kurczak opłukać, pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do kurczaka i smażyć na 1 łyżce oliwy, na niedużym ogniu. Gdy odparuje woda, dodać łyżkę miodu, wymieszać. Smażyć,aż kurczak będzie szklisty. Podsmażone mięso dodać do sałatki wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni również połączyć ze składnikami sałatki. Z jogurtu soli pieprzu, curry , czosnku
W kuchennym oknie Ewytwórcza 100-120 g makaronu orkiszowego Składniki na sos: 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego tyou greckiego 1/2 kostki sera camembert light 1 plasterek sera gouda odtłuszczonego sól himalajska pieprz 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego Dodatki: mozzarella suszone płatki czosnku kiełki słonecznika bazylia Przygotowanie sosu: Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu. Przygotowanie warzyw(...)marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane ziemniaki i marchewkę kroimy na plastry. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Makaron- gotujemy wedle zaleceń producenta. Przygotowanie mięsa: Mięso wołowe doprawiamy solą himalajską i pieprzem. Ja dodałam również szczyptę przyprawy, która dostałam z Włoch. Zawierała w sobie rozmaryn, suszony czosnek i pomidory
ClauditteMissCookingfeta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami i mieszamy. Standardowo do tej sałatki dodawałam zawsze ziarna słonecznika uprażone uprzednio na suchej patelni, ale tym razem postanowiłam wykorzystać mieszankę z Ziarenkowa, która w swoim
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki